24 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir12°C

TATİLCİLERE HAVUZ HİJYENİ UYARISI

Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğü, havuz hijyeni konusunda uyarıda bulundu. Yaz sezonunda serinlemek için ilk tercih edilen yerlerin başında yüzme havuzları geliyor.

Tatilcilere havuz hijyeni uyarısı

11 Temmuz 2014 Cuma 17:21

Yüzme havuzlarının turistik, dinlenme ve spor etkinliklerinin yapıldığı yerlerin başında geldiği, havuzların güvenliği ve hijyenle ilgili sorunları çözülmedikçe sağlık sorunları ve kazaların kaçınılmaz olduğu açıklandı. 

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, faaliyette olan yüzme havuzlarında gerekli önlem alınmadığı takdirde kulak ve göz iltihabı ile mantar ve sarılık gibi hastalıklar bulaşabileceğini belirtti. Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uzm.Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, bu tür enfeksiyonlardan halk sağlığını korumak maksadıyla yüzme havuzlarının denetimleri ile uygun şartların sağlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiğini bu çalışmalar insanların topluca girdikleri havuz ve havuz sularının kontrolü, ortamın teknik ve hijyenik şartlarının tespiti, uygun halin devamının sağlanması ve uygun olmayanların ıslah çalışmaları şeklinde olduğunu açıkladı.

MUĞLA’DA BİN 850 HAVUZ DENETLENİYOR
Muğla’da bin 850 yüzme havuzu, Yüzme Havuzlarının Tabi Olacağı Sağlık Esasları ve Şartları Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre Muğla Halk Sağlığı Müdürlüğünce denetlendiğini belirten Muğla Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan, “Denetimlerde, yüzme havuzu bulunan işletmelerin yüzme havuzu suyundan müdürlüğümüz görevlilerine veya Muğla’da Bakanlığımızdan yetki almış müdürlüğümüz web sitesinde isimleri yayınlanan özel laboratuvarlara aylık numune aldırmaları gerekiyor. Havuz suyunda her gün serbest klor, sıcaklık ve pH parametrelerini ölçmeleri ve sonuçlarını havuz kullanıcılarının görebileceği bir panoda ilan etmeleri istenmektedir. Ayrıca, işletmeciler yüzme havuzlarının dezenfeksiyonunda Bakanlığımızdan izinli havuz kimyasalları kullanmaları konusunda uyarılmaktadır. Yüzme havuzu suyundan alınan numunenin mikrobiyolojik analiz sonucunun belirtilen niteliklere uygun çıkmaması halinde işletmelere cezai işlem uygulanmakta ve havuzun faaliyeti durdurulmaktadır. Yüzme havuzu işleticisinin gerekli şartları sağlamasından sonra yeniden alınan numunenin analiz sonuçlarının belirtilen niteliklere uygun çıkması durumunda havuzun faaliyetine izin verilmektedir. Uygunsuz yüzme havuzlarının kullanılması bulaşıcı hastalıklar, alerjik rahatsızlıklar, travmalar, kas iskelet zorlanmaları ya da boğulma gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Havuz sularından bulaşan en yaygın hastalıklar ishalli hastalıklardır. Bunların dışında dış kulak ve orta kulak yolu iltihabı, sinüzit, göz, deri, mide barsak ve solunum yolu enfeksiyonları görülebilmektedir. Bunun yanı sıra temiz olmayan havuz suyu deri, kulak, göz ve solunum yolu enfeksiyonlarının ortaya çıkmasına da yol açabilmektedir.” 

HAVUZ İŞLETMELERİ UYARILDI
Ceyhan, yapılan mutad denetimlerde sezon öncesi birçok havuz işletmesinde uygulama veya kullanmada eksiklerin tespit edildiği, bu eksiklerin Kaymakamlık kanalıya yapılan yazışmalar sonrası giderilmesi konusunda işletmelerin uyarıldığını belirtti. 

Muğla'nın çok sayıda yerli ve yabancı turistin geldiği önemli bir turizm merkezi olduğunu anlatan Ceyhan, şöyle konuştu: "İşletmelerdeki havuzları kullanan vatandaşların sağlığı bizim için ön planda. Sezon öncesi yaptığımız denetimlerde bazı eksikler gördük. Bu eksiklerin giderilmesi konusunda gerekli uyarılar Kaymakamlık kanalıyla yapıldı.” 

YÜZME HAVUZU KULLANICILARININ DİKKAT ETMESİ GEREKENLER
Yüzme havuzu kullanıcılarının kişisel olarak, havuza girmeden önce sabun ile duş alıp havuz girişlerindeki ayak yıkama havuzlarını kullanmaları, dışarıda kullanılan ayakkabılar ile havuz bölgesine girmemeleri, yüzme havuzunu mayo ve bone giyerek kullanmaları gerekiyor. Tuvaleti kullandıktan sonra ellerin yıkanması, havuz suyunu yutmaktan kaçınmaları, göz enfeksiyonlarından korunmak için yüzme gözlüğü, kulak enfeksiyonlarından korunmak için tıkaç kullanmaları öneriliyor.

Havuzla ilgili alınacak önlemler konusunda ise, havuz mahallinde gerekli güvenlik önlemlerinin alınması ve bilgilendirici levhalar bulunması, çocuk havuzlarının yetişkin havuzlarından ayrı olmasına dikkat edilmesi. Yüzme havuzunda hayvanların insanlarla birlikte bulunmalarına hiçbir şekilde izin verilmemesi, böyle bir durumda havuz kullanılmamalı ve işletmeci uyarılmalı. Yüzme havuzlarının günlük analiz sonuçları (sıcaklık, pH, serbest klor değerleri) kullanıcıların görebileceği bir panoya asılmalı veya elektronik olarak ilan edilmeli. Yüzme havuzlarında sertifikalı bir cankurtaran bulunmalı. Yüzülecek havuzun suyu bulanık olmamalı. Sağlık için havuz suyunun dezenfekte edildiğine dikkat edilmeli. Denetlenen havuzlarda Temiz Havuz Sertifikası levhasına dikkat edilmeli.

Yorumlar
SON DAKİKA