TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKVİYE EDİCİ GIDALARA YÖNELİK DENETİMLERİNİ ARTIRDI
Bakanlığın sektöre yönelik son 2 yılda yaptığı 12 bin 773 denetim ve kontrol sonucu, onaysız ve mevzuata aykırı olduğu belirlenen ürünler için 308 idari para cezası kesilerek, savcılığa 35 suç duyurusunda bulunuldu
05 Ekim 2022 Çarşamba 11:13
Macun, bitkisel çay, kahve ve çikolata gibi gıdalar "takviye edici gıda" kapsamında değerlendirilmediğinden, Bakanlığın Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'ndeki "Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi"nde yer almıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, takviye edici gıdalar sektöre yönelik son 2 yılda 12 bin 773 denetim ve kontrol yapılırken onaysız ve mevzuata aykırı olduğu belirlenen ürünler için 308 idari para cezası kesildi ve savcılığa 35 suç duyurusunda bulunuldu.
AA muhabirinin, Tarım ve Orman Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Bakanlık onaylı takviye ürünler, "ilaç" değil, "gıda" olarak piyasaya arz ediliyor.
Bakanlık, söz konusu ürünlere yönelik çeşitli aşamalarda risk esasına göre denetimler yapıyor. Gerektiğinde bu ürünlerden numune de alınıyor.
Söz konusu ürünlerde olumsuzluk ya da mevzuata aykırılık durumunda, idari para cezası, Cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusu ve ürünlerin piyasadan toplatılması gibi yasal işlemler uygulanıyor. Ayrıca, ilaç etken maddesi tespit edilen ürünler Bakanlık tarafından kamuoyuyla paylaşılıyor.
- Denetimler yoğunlaştı
Son dönemde internet ve televizyon gibi iletişim araçları üzerinden tanıtım ve satışı artan bu ürünlere yönelik denetimler artırıldı. Geçen yıl yapılan 7 bin 513 denetimde 183 idari para cezası kesilirken savcılığa 14 suç duyurusunda bulunuldu. Alınan numunelerden 361'i olumlu, 50'si olumsuz sonuçlandı.
Bu yıl ise 5 bin 260 denetim gerçekleştirilerek, 125 idari para cezası kesildi ve savcılığa 21 suç duyurusunda bulunuldu. Alınan numunelerin ise 134'ünün olumlu, 13'ünün olumsuz olduğu tespit edildi.
Böylece toplamda 12 bin 773 denetim ve kontrol sonucu, 308 idari para cezası verildi ve savcılığa 35 suç duyurusunda bulunulmuş oldu.
- Takviye edici gıdalar ilaç statüsüne girmiyor
İlaç satışına ilişkin yasal düzenlemeler ise Sağlık Bakanlığı yetkisinde bulunuyor. Dolayısıyla ilaç adı altında hiçbir ürüne Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onay verilmiyor.
İlgili yönetmelikte "Takviye edici gıdalar onay alınmadan üretilemez, işlenemez, ithalatı yapılamaz ve piyasaya arz edilemez." hükmü yer alıyor. Dolayısıyla piyasaya arz edilen her takviye edici gıdanın Tarım ve Orman Bakanlığından onay alması gerekiyor.
Bakanlığın onayını alan takviye edici gıdaların etiketinde, tüketicide ilaç algısı oluşmaması amacıyla "İlaç değildir" ibaresinin yazılması zorunluluğu bulunuyor. Mevzuat gereği, gıdalarda ve takviye edici gıdalarda ilaç etken maddesi koyma yasağı da uygulanıyor.
- Bakanlığın onay vermediği ürünler
Takviye edici gıdaların hastalıkları iyileştirici, zayıflatıcı, kilo verdirici, kilo aldırıcı, boy uzatıcı, cinsel performansı artırıcı, sigara bıraktırıcı, hücre yenileyici, zeka artırıcı, beyin geliştirici gibi birtakım sağlık beyanlarıyla piyasaya arzı, reklamı ve tanıtımı yasak statüsünde bulunuyor. Bakanlık da "takviye edici gıda" adı altında bu vaatleri içeren hiçbir ürüne onay verilmediğini belirtiyor.
Bunun yanında, macun, bitkisel çay, kahve ve çikolata gibi gıdalara da Bakanlık "takviye edici gıda" kategorisinde görmediğinden onay vermiyor.
- Satışa sunulan ürünler
Bakanlığın onay verdiği takviye edici gıdalar, ithalatçı, üretici veya işleyicinin kendi satış yeri dışında gıda işletmelerinde, toptan satış depolarında veya işletmeci tarafından beyan edilen internet sitelerinde satışa sunulabiliyor.
Onay düzenlenmiş takviye edici gıdalar, Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi'nde (https://ggbs.tarim.gov.tr/) "Onaylı Takviye Edici Gıdalar Listesi" adı altında yayımlanıyor. Tüketiciler, bu siteye girerek, alacakları ürünün onaylı olup olmadığını görebiliyor.
- Kullanıcı yaşları
Takviye edici gıdalar mevzuat gereği 2-4 ve 4-10 yaş grubu çocuklar ile 11 yaş ve üzeri yaş grubuna yönelik olarak piyasaya arz ediliyor.
Takviye Edici Gıdalar Tebliği ve Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi'nde 4-10 yaş ve 11 yaş üzeri için farklı kullanım limitleri yer alıyor. Sadece bu limitlere uygun üretilen takviye edici gıdalar için onay düzenleniyor.
2-4 yaş grubuna yönelik piyasaya arz edilecek takviye edici gıdalara ilişkin değerlendirme ise ürün bazında Takviye Edici Gıda Komisyonu tarafından gerçekleştiriliyor.
0-2 yaş grubu için ise takviye edici gıda onayı verilmiyor.
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel