22 Aralık 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya13°C
  • İzmir9°C

TAMAMLAYICI EMEKLİLİK İLE 'ÇİFTE MAAŞ' GELİYOR

Yeni reform paketinde yer alan "tamamlayıcı emeklilik" çalışanlara çifte maaş imkanı sağlayacak. Çalışırken yapılan tasarruflar emeklilikte geri dönecek. Üstelik daha erken emekli olunacak.

Tamamlayıcı emeklilik ile 'çifte maaş' geliyor

18 Nisan 2019 Perşembe 10:54

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı yeni reform paketindeki tamamlayıcı emeklilik milyonlarca çalışana hem erken emeklilik hem de çifte maaş imkanı sunacak. Tamamlayıcı emeklilik birçok ülkede farklı şekillerde uygulanıyor. Ülkemizde de 2017'de otomatik BES sistemiyle başlatıldı. Ancak bu sisteme girmek zorunlu kalmak isteğe bağlı olarak uygulanıyor. Yani 45 yaşın altındaki tüm çalışanlar sisteme alınıyor, istemeyen iki ay içinde çıkıyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi aslında özüne bakıldığında çalışanların emekli olduklarında gelirlerinde meydana gelebilecek düşmeleri önleyici bir tedbir olarak görünüyor. Türkiye'de çalışanlar emekli olduklarında iş hayatında aldıkları maaştan daha düşük bir maaşa kavuşuyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi çalışanlara emekliliklerinde ek gelir oluşturarak çalışma dönemlerindeki hayat standartlarını korumalarını sağlayacak.

SİSTEM KAZANDIRACAK

Şimdi düşünülen ve tüm tarafların katılımıyla sonuçlandırılacak olan tamamlayıcı emeklilik sisteminde ise zorunluluk esas alınacak. Böylece çalışanlar kazançlarına göre bütçelerini sarsmadan birikim yapacak, buna devlet ve işveren katkısı da dahil olacak. Ayrıca tasarrufların birikeceği fonun kıdem tazminat fonuyla entegre olması her iki fonun güvence altında olmasını da sağlayacak. Şu anki duruma göre 10 yıl 56 yaş tamamlandığında emeklilik olacak ve maaş ödenecek. Şu anda SGK sistemine giren bir kadın çalışan 58 erkek ise 61 yaşında 20 yıl prim ödeyerek emekli olabiliyor. Maaşlardan şu anda kesilen oran yüzde 3. Yani en az kesinti asgari ücrete göre, 76 lira 75 kuruş olarak uygulanıyor. Bu oranın artırılması durumunda rakam da yükselmiş olacak. Kıdem tazminatı reformu işverenleri de rahatlatacak. İşveren çalışanıyla tazminat sorunu yaşamayacak, yüklü mahkeme ve faiz masrafından kurtulacak. Tazminatı aylık ve peşin ödeyeceği için yüklü maliyetten kurtulacak. Ayrıca son brüt maaş üzerinden ödemek yerine mevcut maaştan zamana yayarak ödeyeceği için kazançlı çıkacak. Ödeyeceği primlere devlet katkısı olacak tazminat yükünün bir kısmını kamu karşılayacak.

Faruk Erdem

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA