23 Kasım 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul17°C
  • Bursa22°C
  • Antalya16°C
  • İzmir19°C

‘TAM GÜN’DE AKŞAM MUAYENESİ FORMÜLÜ

Bakanlık ‘Tam Gün Yasası’ çalışmalarını tamamladı. Üniversiteler ve akademisyenlerle yapılan görüşmelerin ardından bir formül üzerinde uzlaşıldı. Buna göre; üniversite hastanelerinde görevli hocalar ...

‘Tam gün’de akşam muayenesi formülü

20 Mart 2013 Çarşamba 08:52

Bakanlık ‘Tam Gün Yasası’ çalışmalarını tamamladı. Üniversiteler ve akademisyenlerle yapılan görüşmelerin ardından bir formül üzerinde uzlaşıldı. Buna göre; üniversite hastanelerinde görevli hocalar tam gün çalışacak ancak akşam saat 17.00’den sonra özel hasta bakabilecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu dün Sancaktepe’de Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile birlikte Anadolu yakasında yapılacak şehir hastanesiyle ilgili incelemelerde bulundu. “Tam Gün Yasası”na yönelik soru üzerine Müezzinoğlu, son durumu tıp camiasıyla paylaşacaklarını söyledi.
Müezzinoğlu, ”Yasayla ilgili kamuoyuna yansıyan ayrıntılar gerçeğe yakın mı?” sorusuna, ”Her boyutuyla yakın olanlar var. Çünkü tahminler bazen isabet ediyor, bir kısmı çok alakalı görünmese de... Zaten aklın yolu birdir. Biz o aklın yoluna hep birlikte yürümeye çalışıyoruz. Bu fırsattan istifade tıp camiamızın Tıp Bayramı’nı kutluyorum” yanıtını verdi.
Doktorları hastane ya da özel muayenehaneleri arasında seçim yapmaya zorlayan yasada yapılacak revizyon Bakanlar Kurulu’nda ele alınacak. Düzenlemeyle üniversite hastanelerinden ayrılan öğretim üyelerinin geri döndürülmesi planlanıyor.

Esnek çalışma
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre, bulunan formül, esnek çalışma üzerine kuruluyor. Bakanlık dışarıda özel muayenehane uygulamasına kırmızı ışık yakarken “hastanede akademisyenlerin mesai sonrası fark alarak hasta bakmasına” yeşil ışık yakıyor.
Müezzinoğlu, akademisyenler ve üniversite yönetimleriyle g hazırladığı yeni formülü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da iletti. Pakette yer alması beklenen düzenlemede şu maddeler yer allıyor:
- Sevkli hasta ücretsiz tedaviye devam edecek. Ancak, acil, yoğun bakım, kalp, kanser gibi hastalıklar için sevk aranmayacak. Bu hastalardan hoca farkı ya da herhangi bir ekstra ücret talep edilemeyecek.
- Üniversite hastanelerine sevksiz şekilde gelen hasta, doçent ya da profesör tercihi yaparsa özel randevu alacak ve fark ödeyecek.
- Üniversite hastanelerinde hocaların tam gün çalışması devam edecek. Ancak 17.00’den sonra üniversitede özel hasta bakılabilecek.

Eğitim verebilecekler
- Muayene farkını 300 TL’yi aşmayacak.
- Hocalara gündüz performansı kadar gece hasta muayene etme imkânı tanınacak.
- Üniversite hocaları, ihtiyaç duyulduğunda özel hastanelerde de ameliyat yapabilecek ancak üniversiteye pay verilecek.
- Özel muayenehane işletmeye devam etmek isteyen hoca, üniversiteyle bağlarını koparacak. Ancak üniversite ihtiyaç duyduğunda tedavi ya da eğitim hizmeti alabilecek.
Ekonomi Koordinasyon Kurulu, yeni formüle sıcak bakarken, üniversite hastanelerinin durumunun düzeltilmesi için de SGK payının yüzde 1.3’e çıkartılması düşünülüyor.


Kısmen memnun etti
Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, düzenlemenin sınırlı bir kesimi kapsadığı, hekimleri kısmen memnun edeceğini ifade ederken Sağlık-Sen İstanbul Başkanı Durali Bakı, Hocaların 17.00’den sonra ve gece hasta bakması olumlu bir adım. Düzenleme genel olarak olumlu görünüyor. Ancak bütün hekimleri kapsamıyor ve hekimleri memnun edecek gibi görünmüyor. Uzun vadede sorunlar çıkabilir” dedi.

Milliyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA