TAM GÜN YASASI’NA YÖK YORUMU?
Tam Gün Yasası’na yönelik uygulama yönetmeliğini hazırlayan ekibin başında YÖK üyesi Sait Bilgiç bulunuyor. Bilgiç, dekan ve rektörlerinin, tepki gösterdiği yönetmelikle ilgili görüşlerini gönderdi. Karşı çıktığı noktalar da var, haklı buldukları da.
08 Şubat 2011 Salı 08:00
Tam Gün Yasası’na yönelik uygulama yönetmeliğini hazırlayan ekibin başında YÖK üyesi Sait Bilgiç bulunuyor. Bilgiç, dekan ve rektörlerinin, tepki gösterdiği yönetmelikle ilgili görüşlerini gönderdi. Karşı çıktığı noktalar da var, haklı buldukları da. İşte YÖK’ün Tam Gün’e bakışı:
Doktorları küstürmeyiz
“Yazınızı ‘Sağlık konusu dayatmaya gelmez!..” diye bitiriyorsunuz. Çok da doğru söylüyorsunuz. Doktorluk oldukça ağır sorumlulukları olan zor bir meslektir. Sevmeden, fedakârlık yapmadan ve görev yaptığınız her an heyecan duymadan ve stres yaşamadan yapılabilen bir meslek değildir.
Doktorlarımızı bu sevgiden dolayı pişman ettirmek de kimseye bir şey kazandırmaz.
Bu kadar zorlu bir süreçten sonra doktorların bir kısmı akademik hayatı seçip hastalarıyla ilgilenmenin yanında bir yandan da yeni doktorlar yetiştirmeyi, araştırmalarıyla bilime ve insanlığa katkı sağlamayı tercih ederler?
Bu grup, doktorluk unvanlarının önünde doçent, profesör yazanlardan oluşur. Akademisyenliği tercih edenlerin sadece yüzde 10’u yarı zamanlı çalışmayı tercih ederken yüzde 90’ı tam gün çalışmayı tercih ediyor.
Bakanlığın, devletin kurumlarında görev alan doktorların, bütün mesaisini ve dikkatini, çalıştığı kuruma vermesini istiyorum düşüncesini de saygıyla karşılıyorum. Bu bir tercihtir, doğruluğu ve yanlışlığı kişilere ve şartlara göre de değişmektedir.
Aslında Tam Gün Yasası ile üniversitelerde neler değişecek neler değişmeyecektir ona bakmak lazım:
Neler değişecek?
1- Üniversitelerin bütün birimlerinde çalışan öğretim üyeleri, tam zamanlı olarak görev yapacaklar( yüzde 90 zaten bu şekilde çalışmaktaydı).
2- Üniversitelerimiz hastanelerinde saat 14.00’ten sonra öğretim üyelerine fark ödenerek muayene olunabilmekteydi, 31 Ocaktan itibaren bu uygulama son buldu.
3- 2547 sayılı Kanunun 36. maddesinde mesai dışında, dışarıda çalışılamayacağını düzenleyen hususların Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilmesi ve yerine yeni bir düzenleme henüz yapılmamış olduğundan mesai sonrası kurum dışında çalışmanın mümkün olacağı görüşü vardır.
4- Kurum dışı danışmanlık, eğitim vs faaliyetlerle sağlanan gelirlerden yararlanma oranları yükseltilmiştir
5- Öğretim üyelerinin mesleki faaliyetleriyle elde edilen döner sermaye gelirlerinden yararlanma oranlarında bir değişiklik yapılmamıştır. Yani şimdi de gelir durumunun uygun olması halinde, dün olduğu gibi aynı tavan oranında ek ödeme dağıtılabilecektir.
6- “Çalışmayanı değil, çalışanı cezalandıran bir sistem getirilmek isteniyor. Hocalar memur haline getiriliyor. Hekimlik sanatı ve etiği yemin yok sayılıyor” iddiaları, gerçeği de yansıtmamaktadır.
Araştırmaya öncelik!
Çalışan ve işini iyi yapan için değişen bir şey yok. Bilakis çalışanlar dün sadece ancak baktıkları özel hasta oranında farklı olarak döner sermayeden yararlanabilir iken bugün hazırlanan yönetmelikle eğitime ve bilimsel faaliyetlere katkılarına göre de döner sermaye gelirlerinden yararlanabilecektir.
“Üniversitelerdeki yetişmiş akademik kadronun özel sektöre kaçacağı, üniversite hastanelerinde akşam 5’ten sonra hasta bakma ve ameliyat özendirici olmaktan çıkartılırken, özel hastanelere gitme adeta özendiriliyor”, iddiaları ise boş iddialar olarak görülemez.
Özellikle 2547 sayılı Kanunun 36. maddesinde yapılması düşünülen değişiklik taslağı, bu şekilde gerçekleşirse, bu iddiaların haklılık payı kazanması mümkün olabilir. Özel hastanelerde mesai sonrası üniversite döner sermayesi üzerinden yapılması düşünülen faaliyetler yerine bunun üniversitede yapılmasının daha doğru olacağı düşünülmektedir.
Şu anda en önemli sorun mali kaynaktır. Eğer döner sermaye kaynaklarını güçlendirecek tedbirler alınırsa önemli sorunlar yaşanmayacaktır. Ayrıca sabit bütçe uygulamasından vazgeçilmeli aksi halde performans uygulamasıyla sabit bütçe uygulaması gerçekleştirilemez.
Tıp fakültelerinin sadece bir hastane gibi görülmesinden de vazgeçilmeli, eğitim ve araştırma faaliyetlerinin öncelikli görevleri olduğu unutulmamalıdır.
Performans sisteminin başarısını yükseltmek ve tam gün uygulamasını kolaylaştırmak için tıp fakültelerinde eğitim ve bilimsel faaliyetlerin genel bütçeden desteklenmesinde yarar vardır.”
Özetin özeti: Bu tartışma daha çok su kaldırır.
Abbas Güçlü - Diyalog
- AK Parti Milletvekili Çokal'dan Manavgat Belediyesine sağlık tesisi yeri eleştirisiAK Parti Antalya Milletvekili Dr. Tuba Vural Çokal, Manavgat Belediyesinin 15 yılda bin dönümden fazla yer sattığını ve hastane yapımı için arazi ayrılmadığını belirtti.27 Kasım 2024 Çarşamba 15:43BASIN HABERLERİ
- LÖSEV çiftliklerinde üretilen mandalinalar kanser hastalarına umut oluyorLösemili Çocuklar Vakfının (LÖSEV) İzmir'in Seferihisar ilçesinde bulunan çiftliğinde hiçbir katkı maddesi bulunmadan üretilen mandalinalar, kanser tedavisi gören hastalara dağıtılıyor.27 Kasım 2024 Çarşamba 15:33KANSER
- Sakarya'da kadın ve çocuklara yönelik spor eğitimleri düzenlenecekSakarya Büyükşehir Belediyesince, kadın ve çocuklara yönelik spor eğitimleri düzenlenecek.27 Kasım 2024 Çarşamba 15:03BASIN HABERLERİ
- Trabzon'da "iyilik timi"ndeki öğrenciler barınaktaki köpekleri beslediTrabzon'da Bedri Rahmi Eyüboğlu İlkokulu öğrencileri, Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi'ni ziyaret etti.27 Kasım 2024 Çarşamba 14:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasında tutuksuz sanıklar savunmaya yaptıİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 47 kişinin yargılandığı davada, tutuksuz sanıkların savunmaları alınıyor.27 Kasım 2024 Çarşamba 14:23BASIN HABERLERİ
- Mide yanması şikayetiyle hastaneye giden hastanın kalp krizi geçirdiği ortaya çıktıKonya'nın Yunak ilçesinde, mide yanması şikayetiyle hastaneye başvuran 73 yaşındaki hasta Ramazan Nallı'nın doktorların dikkati sayesinde kalp krizi geçirdiği anlaşıldı.27 Kasım 2024 Çarşamba 14:18KARDİYOLOJİ
- Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özkan, ABD'de Türk sağlık sistemini anlattıAkdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, ABD'de katıldığı kongrede organ ve doku nakillerinin devlet desteği sayesinde Türkiye'de ücretsiz yapıldığını belirtti.27 Kasım 2024 Çarşamba 14:18KONGRE VE KONFERANSLAR
- Muğla İl Sağlık Müdürü Mülayim, yeni aile hekimliği yönetmeliğini tanıttıMuğla İl Sağlık Müdürü Ali Burak Mülayim, yeni aile hekimliği yönetmeliği ile aile hekimlerinin hastalarına daha fazla vakit ayırabileceğini söyledi.27 Kasım 2024 Çarşamba 14:13AİLE HEKİMİ
- Öğrenci kulüplerinin "sosyal sorumluluk" ve "toplum hizmeti" çalışmaları için kılavuz hazırlandıMilli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in imzasıyla yayımlanan yazıya göre, uygulama kılavuzu kapsamında okullardaki öğrenci kulüplerinde ilkokul ve ortaokul düzeyinde27 Kasım 2024 Çarşamba 14:13BASIN HABERLERİ
- DEVA Parti'li Esen, evde bakım desteğinin arttırılmasını istediDEVA Partisi İstanbul Milletvekili Elif Esen, mevcut sosyal politikaların yetersiz olduğunu, evde bakım desteğinin kaynakların etkin kullanımı açısından öncelikli olarak arttırılması gerektiğini vurguladı.27 Kasım 2024 Çarşamba 13:43EVDE BAKIM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel