27 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa9°C
  • Antalya9°C
  • İzmir11°C

TAM GÜN YASASI ÇIKARSA DOĞUDAKİ BAZI DALLARDA, KAMUDA UZMAN DOKTOR SIKINTISI DAHA DA ARTACAKTIR

“Sistem Doğudaki Doktoru Cezalandırıyor” Van Tabip Odası: Mecburi hizmet atamaları, hizmet süreleri ve kurum içi tayinler için adil bir sistem kurulamadığı takdirde bölgenin sağlık sorunları çözülemez.

Tam gün yasası çıkarsa Doğudaki bazı dallarda, kamuda uzman doktor sıkıntısı daha da artacaktır

21 Kasım 2007 18:23

“Sistem Doğudaki Doktoru Cezalandırıyor” Van Tabip Odası: Mecburi hizmet atamaları, hizmet süreleri ve kurum içi tayinler için adil bir sistem kurulamadığı takdirde bölgenin sağlık sorunları çözülemez.

Van-Muş-Bitlis-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özkan ÜNAL mecburi hizmet uygulamasıyla birlikte bölgede pratisyen hekim sayısının oldukça yükseldiğini ancak bazı branşlarda uzman hekim sıkıntısının devam ettiğini söyledi.

Bitlis’te yaklaşık 1 yıldan beri radyoloji uzmanı bulunmadığını belirten Ünal “Bu hastanemizde Bilgisayarlı Tomografi çekilmekte, raporlanamadan kliniklere gönderilmektedir. Benzer sıkıntılar Nöroloji, Anestezi, Biyokimya gibi dallarda için de geçerlidir. Eksik veya yetersiz olan her dal, halkımızın mağduriyeti yanında hekimlerimizin de iş yükünü artırmaktadır. Bu nedenle bölgemize gelecek her hekim, öncelikle bu bölgede çalışan biz hekimleri rahatlatmaktadır.” diye konuştu.

Mevcut tayin ve atamaların adil, kalıcı ve sorun çözücü olduğuna inanmadıklarını belirten Ünal “Bir örnek ile izah etmek gerekirse; 2 yıl önce Van’a gelmiş, 2 yıl bu bölgeye hizmet etmiş bir anestezi uzmanı, tayin istediğinde puanı tutmadığı için hiçbir yere gidememektedir. Halbuki yeni mezun bir anestezi uzmanı için son kurada İzmir’de bir Eğitim Hastanesinde mecburi hizmet kurası açılmıştır. Bu durum ya saçma bir uygulama veya özel bir nedenle, özel bir hekime açılmış, özel bir kadro olarak anlaşılmaktadır. Veya bir dönem önce kura çeken uzmanın Hakkari’ye, bir dönem sonra çekenin İzmir’e gitmesi, ‘’şans’’ ile açıklanamaz. Ama şu anda atamalar en iyi ihtimalle şansa dayanmaktadır.” dedi.

Benzer uygulamalar sayılamayacak kadar çok olduğunu dile getiren Ünal, kurum içi tayinlerde, yıllarca bu bölgelerde çalışmış hekimlere Iğdır, Şırnak, Batman açılırken mecburi hizmet kurasında, Konya, Samsun, Çanakkale’de kadro açılmasının tam anlamıyla tezat oluşturduğunu söyleyerek mevcut uygulama iç barışı bozan, çalışma şevkini kıran bir uygulama olduğunu mecburi hizmetini bitiren birçok hekimin istifa etmek zorunda kaldığını belirtti.

Doğuya gelen hekimin mevcut uygulama ile cezalandırılmakta, bir şekliyle batıya kura çekmiş hekimin ise ödüllendirilmiş olduğunu belirten Ünal bu uygulamaya bir an önce son verilmeli diyerek çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

1- Mecburi hizmet kuralarında doğuya öncelik verilmelidir. Batıdan yerler mecburi hizmetini bitiren veya bu bölgede uzun yıllar çalışmış hekimler için açılmalıdır. Her hekim 2 yıl sonra batıya gidebileceğini bilirse bu bölgede daha severek çalışacaktır.

2-Bilgisayarla yapılan atamaların şaibeli olduğuna inanılmaktadır. Bilgisayar programını yapan kişinin de insan olması beraberinde bu şüpheyi getirmektedir. Atamalarda bunu destekleyebilecek uygulamalar da bulunmaktadır. Bu nedenle kuraların üzerinden bu şaibe kaldırılmalıdır.

3- Kurum içi tayinlerde, adayların hizmet puanı ilan edilmelidir. Puanın diğer adaylar tarafından bilinmesi, atamalardaki şaibeyi ortadan kaldıracaktır.

4-Mecburi hizmet süreleri yeniden ve adil olarak düzenlenmelidir. Hakkari merkezde 500 gün olan mecburi hizmet süresinin, batıdaki birçok yerleşim yeri ile aynı olması adil değildir. Veya Hakkari’den daha gelişmiş olduğu halde ilçe olduğu için Yüksekova’da 400 gün olması da böyledir.

5-Sağlık Bakanlığının bazı branşlar için doğuya rotasyon planladığı medyada yer almıştır. Adil bir mecburi hizmet sistemi kurulursa kısa süreli, hizmeti sınırlı bir rotasyon sistemine gerek kalmayacaktır. 3 aylığına uzman göndermek yerine doğuya kadroların artırılması daha doğru olacaktır. Rotasyon sistemi ile mecburi hizmet birbirinin alternatifi olan iki tayin sistemidir. Birisini tercih edilmesi bizce yeterlidir, yeter ki adil olsun.

6-Tam gün yasası çıkarsa doğudaki bazı dallarda, kamuda uzman doktor sıkıntısı daha da artacaktır. Şimdiden 20 hekim kamudan ayrılmış, özel hastanelere geçmiştir. Bu geçişler devam edecek gibi gözükmektedir. Tam günün olabilmesi iyileştirilmiş bir özlük hakları yanında, adil bir tayin sistemine de bağlıdır.

Yorumlar
SON DAKİKA