28 Kasım 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa7°C
  • Antalya14°C
  • İzmir14°C

TAM GÜN YASASI, ASKERÎ DOKTORLARIN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

Doktorların çalışma şartlarını düzenleyen Tam Gün Yasası, Meclis Sağlık Komisyonu'nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Tam Gün Yasası, askerî doktorların yüzünü güldürecek

30 Haziran 2009 11:51

Doktorların çalışma şartlarını düzenleyen Tam Gün Yasası, Meclis Sağlık Komisyonu'nda kabul edildi. TBMM Genel Kurulu'nda onaylanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Yasa çıktığında devlet ve üniversite hastanelerindeki hekimler, özel-kamu arasında tercih yapacak. Devlette çalışmaya devam etmek istiyorlarsa muayenehanelerini kapatmak zorunda kalacaklar. Sektörde tedirginliğe yol açan kanun, öngördüğü yüksek maaş artışı ve makul nöbet ücretleriyle hekimlerin yüzünü güldürecek. Düzenleme, bilhassa döner sermaye gelirinden mahrum olan askerî doktorları memnun edecek. 2 bin-6 bin lira arasındaki görev tazminatı sayesinde diğer hekimlerle aralarındaki gelir uçurumu kapanacak.

Halen herhangi bir devlet hastanesindeki hekim, ortalama 4-5 bin lira döner sermaye ücreti alıyor. Maaşıyla birlikte geliri 7-8 bin lirayı bulurken askerî doktorlar yalnızca 2 bin lira civarında maaşla yetinmek zorunda kalıyor. Meclis'te görüşülmeye başlanan Tam Gün Yasası'na Başbakanlık'ta bir madde eklenerek askerî doktorların bu sorunu çözüldü. Buna göre general rütbesindeki bir doktor aylık 6 bin TL, en alt kademedeki askerî hekime ise 2 bin lira görev tazminatı verilecek. Ancak askerî hastanelerdeki ebe, hemşire ve sağlık memuru düzeyindeki çalışanların düzenlemenin dışında tutulması, haksızlığa yol açtı. Devlet hastanelerinde görev yapanların ortalama 500 TL döner sermaye aldıklarına dikkat çeken askerî sağlık personeli de görev tazminatından yararlanmak istiyor. Yasayı eleştiren Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, kanunun doktor merkezli olduğunu, diğer sağlık çalışanlarının unutulduğunu belirtiyor. Bazı sağlık dernekleri ise muayenehanelerin kapanmasının buralarda çalışanların işlerini kaybetmesine yol açacağına dikkat çekiyor.

Tasarı yasalaştığında doktorların döner sermaye geliri, emekliliklerine de yansıyacak. En düşük maaş tabanı bin 650'den 2 bin 500 liraya çıkarılacak. Halen 45 saat olan haftalık çalışma süresi 40 saate inecek. Yeni kanun, doktor hatalarına karşı hastaları ve hekimleri güvenceye alacak. Buna göre her doktora, çalıştığı hastane tarafından 'mesleki mali sorumluluk' sigortası yaptırılacak. Serbest çalışan doktor da kendisini sigortalayacak. Yaptırılmadığı takdirde doktor başına 5 bin TL idari para cezası ödenecek.

Zaman

Yorumlar
SON DAKİKA