22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir15°C

TAM-GÜN TASARISIYLA İLAÇTA DA YENİ DÖNEM

İlaç sorunlarına çözüm gelmeye başladı. Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ardından yasalaşması planlanan Tam Gün tasarısıyla ilaçta yeni bir dönem başlayacak.

Tam-Gün Tasarısıyla ilaçta da yeni dönem

14 Aralık 2013 Cumartesi 11:15

İlaç sorunlarına çözüm gelmeye başladı. Meclis’teki bütçe görüşmelerinin ardından yasalaşması planlanan Tam Gün tasarısıyla ilaçta yeni bir dönem başlayacak.

1- İnternetten ve reçetesiz ilaç satışı yasaklanıyor.

2- Sahte ilaç üretip satana 500 bin TL para, 5 yıl hapis cezası verilecek. 

3- Kendisine reçete yönlendiren eczacıya 50 bin lira para cezası uygulanacak.

2014'te hayata geçecek uygumalarla internetten ilaç satışı yasaklanırken, sahte ilaç üretip satanlara 5 yıla kadar hapis ve 500 bin liraya kadar para cezası gibi ağır yaptırımlar uygulanacak. Reçetesiz ilaç satışı da yasaklanırken, kendisine reçete yönlendiren eczacı da 50 bin liraya kadar para cezasına çarptırılacak. Tasarıyla getirilen yeniliklerin ayrıntıları şöyle:

İLAÇ SAHTE ÇIKARSA

Yapılan tahlil sonucunda içeriğindeki maddelerin saf olmadığı ya da ruhsat almak için verilmiş olan formüle uymadığı ya da tedaviye zarar verecek şekilde üretildiği anlaşılan ilacı üreten ile bu özelliğini bilerek satan ya da sattıranlara 10 bin liradan 500 bin liraya kadar idari para cezası verilecek.

Bu ilaçların yasaya aykırı şekilde tanıtım ve satışını yapanlar ile bunları onaylı endikasyonu dışında pazarlayanlar ile bu doğrultuda reçete oluşumunu teşvik edenlere ise ürünün son bir yıllık satış tutarının toplamının beş katına kadar idari para cezası verilecek. Bu ceza 100 bin liradan aşağı olamayacak.

YANILTICI SATIŞA CEZA

Bu ilaçların tanıtım ve satışlarının internet üzerinden yapılması durumunda sağlık bakanlığı tarafından derhal erişimin engellenmesine karar verilecek ve bu karar da uygulanmak üzere Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na bildirilecek. Yetkili merciden izin almaksızın ya da verilen izne aykırı olarak sağlık ürünü adı altında tanıtım ve satış yapanlara da 20 bin liradan 300 bin laraya kadar idari para cezası verilecek.

Bütün bu fiillerin tekrarı halinde verilen ceza iki katı olarak uygulanacak.

RUHSATSIZ ÜRETENE HAPİS

Ruhsatsız ilaç üretenler ile ruhsatsız üretildiğini bildiği halde bu ilaçları satan ya da sattıranlar bir yıldan beş yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak. Bu ilacın tedaviye zarar verdiği ortaya çıkarsa ceza üçte bir oranında arttırılacak. Bu ilaçları hastalıkları teşhis ve tedavi ettiğini söyleyerek satan, pazarlayan ya da reklamını yapanlara da bir ıldan beş yıla kadar hapis cezası verilecek.

REÇETE YÖNLENDİRİLEMEYECEK

Eczacılar, kendilerine reçete gönderilmesine yönelik olarak hiçbir şekilde kurumlar, hekimler ve diğer sağlık kurum ve kuruluşları ya da üçüncü kişilerle açık ya da gizli işbirliği yapamayacak, simsar, kurye elemanı ya da benzer yönlendirici personel bulunduramayacak. Aynı şekilde reçete toplama ya da yönlendirme yapamayacakları gibi bu yolla gelen reçeteleri de kabul edemeyecek. Buna aykırı davrandığı saptanan eczacı ile aracı kişi ya da kuruluşa 5 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası verilecek. Bu eylemin tekrarı halinde ceza iki kat olarak uygulanacak.

İLACA İNTERNETTEN SATIŞ YASAĞI

İlaçların internet ve herhangi bir elektronik ortamda satışı yapılamaz. Eczacılar ve eczaneler adına internet sitesi açılamaz. Reçetesiz ilaç satışına da ceza gelecek. Bu cezanın miktarı Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek.

Turan YILMAZ

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA