17 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya15°C
  • İzmir16°C

STRESİN EN SIK SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR

Stresin; kalbinizden, beyninize, cildinizden psikolojinize bin bir türlü zararlarının olduğunu biliyor muydunuz?

Stresin En Sık Sebep Olduğu Hastalıklar

15 Ocak 2019 Salı 20:02

Stres; sadece yaşandığı anda sizi sıkıntıya sokan, geçtiği anda da kurtulabildiğiniz bir durum değil maalesef. Tabi ki gün içerisinde zaman zaman anlık yaşanan streslerden bahsetmiyoruz ancak kronik stres altında olan, baskı dolu bir iş ortamında çalışan, ailevi sorunlar yaşayan ya da fazla kuruntulu kişiler, stresin uzun zamanda hem bedenlerine hem de zihinlerine verdiği tahribata maruz kalıyorlar. Hiç beklemediğiniz bir rahatsızlık aniden ortaya çıkıveriyor ve stres faktörü hesaba katılmadığında hastalığa zemin hazırlayan altta yatan sebepler zaman zaman bulunamıyor bile ancak bir de sık sık stres kaynaklı olarak ortaya çıkan ve sadece daha sakin bir yaşantı düzeni kurarak tamamen önüne geçilebilecek rahatsızlıklar var ki bir kısmı sadece ufak tatsızlıklar yaratırken, diğerleri yaşamı tehdit edici olabiliyor.

Stresten Kaynaklı Olarak Bu Hastalıklara Yakalanabilirsiniz!

 

  • Gece Yanığı Hastalığı: Akşamdan sabaha ortaya çıkan ve ciltte yanıklar oluşmuşcasına bir görünüme sahip olduğu için halk arasında gece yanığı hastalığı olarak da anılan Zona Hastalığı, tamamiyle stres kaynaklı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlık. Stres; zonaya sebep olmuyor elbette ama altta yatan nedeni çocukluk ya da gençlik çağında geçirilmiş olan suçiçeği virüsünden kalma varisella zosterin sinir uçlarına yerleşerek pasif halde beklemesi olduğu bu deri rahatsızlığı, stresle tetiklenerek aktivize olan ve alevlenerek ortaya çıkan bir hastalık. Su çiçeğine karşı aşılı değilseniz korunmanın tek yolu ise stresten uzak durmak..

  • Mide ve Bağırsak Rahatsızlıkları: Reflü adıyla da sık sık duyduğumuz, mide asidinin yemek borusuna kaçması ile karakterize bir rahatsızlık olan mide yanması, stres karşısında kontrol edilemez boyutlara ulaşabiliyor. Öyle ki yoğun bir stres, mide ağrılarını ve yanmalarını, baharatlı ve asitli yiyeceklerden bile daha fazla stresleyebiliyor. Ayrıca bağırsak düzeninin bozulması, kronik kabızlık ya da ishal de yine heyecan, stres ve telaş kaynaklı olarak ortaya çıkabilen rahatsızlıklardan

  • Akne Sorunu: Yüzünüzün kısa bir süre içerisinde sivilceler ile dolup taştığını gördüyseniz, son günlerde hayatınızdaki gerilimin artıp artmadığına bir göz atmalısınız. Psikolojik travmaların ya da yoğun stresin vücutta yarattığı tansiyonun dışavurumu zaman zaman cilt aracılığıyla olabiliyor ve yüzünüzü sivilce basabiliyor ama tabi ki her sivilce stres kaynaklı değil. Akne sorununuzun organik kaynakları da olabilir. Eğer kronik bir sivilce sorununuz varsa sivilce nasıl geçer öğrenmek için buraya bakabilirsiniz.

  • Kalp Hastalıkları: Genç yaştaki kalp hastalıkları, özellikle aritmi sorunu olanların önemli bir kısmının hastalığına stresin sebep olduğunu bilmek ve stresi kontrol altında tutarak, kardiyak sorunların da önemli ölçüde önüne geçilebileceğini bilmek, yaşantınızı gözden geçirmenize sebep olur muydu?

  • Astım: Kimi zaman sigara, kötü hava koşulları, alerji gibi sebeplerden kaynaklanan astım hastalığı, özellikle genetik meyili olan kişilerde stres kaynaklı olarak ortaya çıkabilen bir hastalık. Stres tek başına kişileri astım hastası yapmasa bile, solunum yolu rahatsızlıkları yaşamaya meyilli kişilerde kesinlikle kuvvetli bir tetikleyici.

  • Obezite:Evet obezite! Obezite yalnızca çok yemekten kaynaklanmıyor. Aşırı kilo alımının temel sebebi beslenme bozuklukları olsa da , daha pek çok destekleyici sebep yanında, stresli bir hayata sahip olmak da hem direkt olarak hem de dolaylı yoldan etken

  • Diyabet: Şeker hastalığı da genelde kalıtsal olarak ortaya çıksa da yüksek şeker değerleri sakin bir yaşam süren kişilerde kimi zaman diyabete dönüşmeden seyrini sürdürebiliyor. Diğer yandan stresli yaşamları olan kişiler ise çok daha yüksek risk altında demek yanlış olmaz.

  • Hızlı Yaşlanma ve Erken Ölüm: Haddinden hızlı yaşlanma ve ortalama yaşam süresinde görülen düşüş kelimenin tam manasıyla bir hastalık sayılmasa da, istenmeyen durumlar listesinde ilk beşe girebilecek durumlardan şüphesiz. Stres iç organlara ve hormonlara bütünüyle zarar verdiği için, uzun vadede vücudun her türlü yararlı fonksiyonunu zedeliyor ve ortalama yaşam süresini kısaltıyor ayrıca kişilerin erken yaşlanmasına sebebiyet veriyor.

Yorumlar
    SON DAKİKA