16 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir9°C

SPOR ALETLERİNİ BİLİNÇLİ KULLANIN

Prof. Dr. Gülçin Gülşen, bilinçsizce seçilen spor aletlerinin bazen önemli sağlık problemlerine yol açabileceğini belirterek, `Spor aletleri yarar yerine, zarar verebilir` dedi.

Spor  aletlerini bilinçli kullanın

21 Haziran 2010 Pazartesi 00:56

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, spor merkezlerinde, evdeki koşu bantlarında yanlış spor sonrası kas ve iskelet sistemi sorunları yaşayan hastaların kendilerine müracaat ettiğini belirterek, bu aletlerin bilinçsizce kullanılmasının yarar yerine zarar getirebildiğini söyledi.


Özellikle evlere spor aleti almak cazip geldiği için son yıllarda koşu bantları çok tercih edildiğini söyleyen Gülşen, genellikle yanlış seçimlerin yapıldığını söyledi. Koşu bantları alırken yumuşatıcı sisteminin olup olmadığına bakmak gerektiğini ifade eden Gülşen `Koşu bantlarında tartan dediğimiz yumuşatıcı sistemin olması gerekiyor. Yumuşatıcısı olmayan koşu bantlarında kalça, diz ve ayak bileği eklemine fazla yük biniyor. Örneğin çim sahalar yumuşatılmıştır, çim sahalarda direkt ayak bileğine yük binmez. Oysa beton zeminde koşarken yük vücutta eşit dağılmaz.


Aynı mantık koşu bantları için de geçerlidir. Yumuşatıcısı olmayan koşu bantları nedeniyle sakatlanan çok hasta ile karşılaşıyoruz Spor merkezlerinde de yanlış uygulamalar yapıldığını görüyoruz. Spor merkezlerinde kişiye yönelik egzersiz programları verildiği söyleniyor Bunu düzenleyen kişiler egzersizi bilen spor akademisi mezunu kişilerdir ancak hastalığı ve ona uygun hangi egzersizin verileceğini bilmiyorlar. Dolayısıyla kişinin anatomik yapısına uygun egzersiz ve varsa hastalığına (boyun, bel fıtığı, kireçlenme, kemik erimesi, menüsküs ve bağ yaralanmaları, kas problemleri) yönelik uygun egzersiz programı düzenlenmemiş oluyor.


Başkasının ilacını kullanan kişi örneği gibi kendine uygun olmayan egzersizleri yapan kişiler de yarar yerine zarar görüyor. Ağırlıklarla çalışmalar da yanlış verildiği zaman eklemlerde aşınma, kaslarda ve bağlarda yırtılmalara sebep olabiliyor.


Belediyeler tarafından parklara ve açık alanlara yerleştirilen spor aletlerinin dikkatli kullanılması durumunda sorun olmayacağını belirten Gülşen `Spor alışkanlığı olmayan biri bilinçsiz kullanırsa sakatlanabilir. Mesela açık alanlara konulan spor aletleri arasında bulunan bel çevirme hareketinin çok tercih edildiğini görüyorum. Oysa bu hareket fizik tedavi uzmanlarının kesinlikle önermediği, disk kaymalarına yol açabilecek son derece zararlı bir hareket. Bizim toplumumuzda çocukluktan itibaren spor yapma alışkanlığı yok.


Yetişkin bir kişi de hiçbir kontrolden geçmeden aletlerle spor yapmaya başladığında bildiği ya da bilmediği rahatsızlıkları sıkıntı yaratabiliyor. Bunun için mutlaka hekim kontrolünden geçerek spora başlanmalıdır. Kişinin öncelikle kalp-damar sistemi yönünden kardiyoloji uzmanınca değerlendirilmesi, spora başlaması uygun ise, kas iskelet sistemi için fizik tedavi uzmanının değerlendirmesinden sonra belirlediği uygun egzersiz programı tercih edilmelidir` uyarısında bulundu.

 

Yorumlar
SON DAKİKA