29 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

SOSYAL GÜVENLİKTE UZLAŞMA İÇİN 58-60 YAŞ VE 8 BİN GÜN RÖTÜŞU

Emek Platformu'nun yaptığı eylemler sonrası tekrar masaya yatırılan sosyal güvenlik reformunda, prim gün ödeme sayısının 8 bin güne düşürülmesi ve halen uygulanan 58-60 yaşın bir süre daha uygulanması formülü ağırlık kazandı.

Sosyal güvenlikte uzlaşma için 58-60 yaş ve 8 bin gün rötüşu

21 Mart 2008 01:11

Emek Platformu'nun yaptığı eylemler sonrası tekrar masaya yatırılan sosyal güvenlik reformunda, prim gün ödeme sayısının 8 bin güne düşürülmesi ve halen uygulanan 58-60 yaşın bir süre daha uygulanması formülü ağırlık kazandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, sosyal taraflarla önceki gün ve dün yaptığı görüşmede 9 bin olan prim gün ödeme sayısının 8 bine indirilmesine yeşil ışık yakarken, yaş sınırlamalarının da yumuşatılabileceğini belirtti. Tasarıyla ilgili nihai karar ise, pazartesi günü yapılacak zirvede verilecek.

Sosyal güvenlik reformu için, önceki gün işçi ve işveren sendikalarıyla bir araya gelen Çalışma Bakanlığı yönetimi, dün de memur konfederasyonları genel başkanlarıyla buluştu. İşçi ve işveren sendikalarıyla yapılan toplantıda çeşitli konularda mutabakata varıldı. Toplantıda 65 yaş sınırına mümkün olduğunca geç geçilmesi için bir formül de geliştirildi. Buna göre 2008 yılında işe başlayacak bir işçi 2028 yılında 40 yaşını doldurduğunda, emekli aylığı bağlanmaya hak kazanıyor. Ancak yaşı beklemesi gerekiyor. 2028 yılında yaş sınırı 60 olduğu için, bu kişinin 65 yaş yerine 60 yaşında emekli olması mümkün olacak. Ayrıca, 58-60 yaş sınırı da, tasarıda yapılacak düzenlemeyle uzun süreli olarak uygulanabilecek.

 
Kademe 50 gün olacak
Prim ödeme gün sayısının 8 bin güne düşürülmesi ve 2028'e kadar her yıl için 50'şer gün artırmak koşuluyla, 65 yaş olan emeklilik sınırına ulaşılması konusunda teknik çalışma yapılması benimsendi. Ayrıca yıpranma payı olarak bilinen fiili hizmet zammının da yeniden gözden geçirilebileceği noktasında anlaşıldı. Emek Platformu temel itiraz noktalarından olan aylık bağlama oranlarının kademeli olarak artmasına ise sıcak bakıyor.

Toplantıda varılan sonuçlara göre alt sınır aylığı düşürüldüğünden mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar ciddi kayıplara uğrayabilecek. Bu nedenle söz konusu alanlarda bekar işçi için prime esas kazancın yüzde 35'i, evli işçiler için de yüzde 45 oranında alt sınır aylık uygulanması önerisi kabul edilebilir bulundu. Toplantıda emzirme, cenaze yardımı gibi konulardaki talepler maliyet artıracağı gerekçesiyle kabul edilmedi.

Yorumlar
SON DAKİKA