21 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul13°C
  • Bursa12°C
  • Antalya14°C
  • İzmir16°C

SOSYAL GÜVENLİKTE İŞÇİ EYLEMİNE DESTEK ARTIYOR

Sosyal güvenlik tasarısına karşı çıkan Emek Platformu üyesi bazı sendika ve birliklerin yurt çapında yapacağı eyleme destek artıyor. Çoğunluğunu Türk-İş'e üye sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu da destek kararı aldı

Sosyal güvenlikte işçi eylemine destek artıyor

01 Nisan 2008 08:48

Sosyal güvenlik tasarısına karşı çıkan Emek Platformu üyesi bazı sendika ve birliklerin yurt çapında yapacağı eyleme destek artıyor. Çoğunluğunu Türk-İş'e üye sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu da destek kararı aldı

ANKARA - Çoğunluğunu Türk-İş'e bağlı sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu, sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto konusunda Emek Platformu'ndan bağımsız hareket etme kararı alan DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği (TTB) ve Türk Diş Hekimleri Birliği'ni desteklemeyi kararlaştırdı.
DİSK, KESK, TMMOB, Türk Tabipler Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği, TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmelerine bugün devam edilecek sosyal güvenlik yasa tasarısının geri çekilmesi için bugün saat 14.00'te Türkiye'nin her yerinde işyerlerinden çıkıp alanlarda kitlesel eylem gerçekleştirecek. Ayrıca Ankara'da Meclis Dikmen Kapısı önünde bir araya gelerek sosyal güvenlik yasasına karşı seslerini Meclis'e duyuracaklar.

Çoğunluğu Türk-İş'e bağlı
Çoğunluğunu Türk-İş'e bağlı sendikaların oluşturduğu Ankara Şubeler Platformu da dün Petrol-İş Ankara Şubesi'nde, sosyal güvenlik yasa tasarısına karşı yapılacak eylemlere ilişkin basın toplantısı düzenledi. Platform Dönem Sözcüsü ve Petrol-İş Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen, bu haftanın işçiler ve emekçiler açısından çok yoğun geçeceğini söyledi. Geçen perşembe günü tasarının TBMM'de görüşülmeye başlandığını hatırlatan Özgen, 13-14 Mart eylemlerinden sonra hükümetin sosyal tarafları masaya çağırdığını ve kısmi uzlaşma çıktığını belirtti. Özgen, bunun tamamen uzlaşılmış gibi aktarıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

Güçbirliği yapacaklar
"Maalesef bazı konfederasyonlarımızın tavırları da bunu destekler nitelikte oldu. Ancak Emek Platformu açısından ortak bir mutabakat söz konusu değildir. Tabanımız ve işçilerimiz yasa tasarısından ve ortaya çıkan metinden memnun değiller. Tasarı TBMM'ye geldi, fazla zamanımız yok. Bu nedenle taleplerimizi kabul ettirecek eylemleri bir an önce yapmamız gerekiyor. Emek Platformu'ndaki ayrışmadan sonra bazı meslek örgütleri, konfederasyonlar mücadele ve eylem kararı aldı. Ankara Şubeler Platformu olarak biz de bu eylemlerin arkasında olduğumuzu ifade ediyoruz."
Özgen, şu anda çalışanların haklarını kısmen koruyan, daha sonraki kuşakların haklarını elinden alan bu anlayışı çok yakışıksız bulduklarını ifade ederek, "Kendini kurtarıp, çocuğunun geleceğini ipotek altına alan bir anlayışın kabul edilmesi hiçbir emekçiden beklenemez" dedi.
Özgen, bugün Ankara'da Abdi İpekçi Parkı'nda geniş katılımlı bir kitlesel basın açıklaması yapacaklarını, 6 Nisan'da İstanbul'da düzenlenecek mitinge katılım konusunda da ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.
Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Ankara Şube Başkanı Turgut Dedeoğlu da yasa tasarısının birçok meslekte olduğu gibi gazetecilerin de fiili hizmet zammını ortadan kaldırdığını hatırlattı. TGS olarak bugün saat 10.00'dan itibaren Abdi İpekçi Parkı'nda İstanbul, İzmir ve Adana'dan gelen gazetecilerle birlikte oturma eylemi yapacaklarını söyleyen Dedeoğlu, TBMM'deki görüşmelerin saat 20.00'ye kadar devam edeceğini, oturma eyleminin de o saate kadar süreceğini ifade etti.

Emekliler de karşı
Öte yandan, Türk Emekli-Sen Genel Başkanı Osman Özdemir ve Birleşik Emekliler Derneği Genel Başkanı Yücel Coşkun tasarıya tepkilerini, yaptıkları ortak açıklamayla dile getirdiler. Yasadaki bazı maddelerle emeklilerin haklarının geri götürüldüğü kaydedilen açıklamada, şöyle denildi: "Bu kanun tasarısı; Avrupa Birliği, Dünya Bankası ve IMF'nin istekleri doğrultusunda yasalaştığı takdirde emekliler ekonomik, sosyal ve sağlık yönlerinden büyük çöküntüye uğrayacaktır. Yüzde 80'i açlık sınırının altında yaşam mücadelesi veren emekliler, ömürlerinin geri kalanını sefalet içinde geçireceklerdir. Sosyal devlet ortadan kalkacak, parası olanın yaşamaya hakkı olduğu tüccar devlet anlayışı hakim olacaktır. Tüm emeklileri, 5510 sayılı sefalet yasasının TBMM'den geçmemesi için demokratik haklarını kullanmaya çağırıyoruz."

Yorumlar
SON DAKİKA