24 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa4°C
  • Antalya8°C
  • İzmir8°C

SOSYAL GÜVENLİK REFORMU'NA TEPKİ

Ankara Tabip Odası ile Adana Tabip Odası ve bazı sendika temsilcileri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören Sosyal Güvenlik Reformu’na tepki gösterdi.

Sosyal Güvenlik Reformu'na tepki

12 Aralık 2007 Çarşamba 17:31

Ankara Tabip Odası ile Adana Tabip Odası ve bazı sendika temsilcileri, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasasında değişiklik öngören Sosyal Güvenlik Reformu’na tepki gösterdi.

ANKARA/ADANA - Ankara Tabip Odası Başkanı Önder Okay, Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın son halinin, “sağlık hakkının piyasa insafına terk edilmesi” anlamına geldiğini savunarak, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu da söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi halinde, çalışanların haklarında kayıplar oluşacağını belirtti.

SORUN TÜRKİYE’YE ÖZGÜ DEĞİL
Ankara Tabip Odası Başkanı Okay, Sosyal Güvenlik Reformu’nun sadece Türkiye’ye özgü bir uygulama olmadığını, Avrupa’da da bu tür reformların yapılmaya çalışıldığını belirtti. Fransa’da sağlık çalışanlarının tepkileri nedeniyle hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığını ifade eden Okay, Yunanistan’da da bugün itibariyle sağlık çalışanlarının greve çıktıklarını hatırlattı.

DEVLETİN HALKINA KARŞI SORUMLULUKLARININ BÜTÜNÜ

Sosyal güvenliğin bir anlamda devletin halkıyla yaptığı bir sözleşme olduğunu ifade eden Okay, “Bu sözleşmeyi tek taraflı bozmak, yöneticilerin beceriksizliğidir. Sosyal güvenlik devletin halkına karşı sorumlulukların bütünüdür” diye konuştu. “Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı, sağlık hakkının piyasa insafına terk edilmesi demek. Bu kabul edilemez” diyen Okay, Avrupa ülkelerinde sağlık çalışanları nasıl mücadele ediyorsa, kendilerinin de Türkiye’de aynı kararlılıkla mücadelelerini sürdüreceklerini bildirdi.

EMEKLİLİK YAŞI 65’E ÇIKACAK

Genel Sekreter Ercan Yavuz da Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı’nın bundan önce 4 defa TBMM gündemine geldiğini, ancak yasalaşmadığını hatırlatarak, “Genel Sağlık Sigortası, bu son haliyle, bundan öncekilerin en vahşisi ve acımasıdır” dedi. Genel Sağlık Sigortası Yasası Tasarısı son haliyle çıkartılması durumunda emeklilik yaşının 65’e çıkacağını, emekli aylıklarının yüzde 23-33 oranında azalacağını, emeklilik için prim ödeme gününün 7 bin günden 9 bin güne çıkarılacağını, yeni doğum yapanlar için verilen süt izninin 6 aydan 1 aya düşürüleceğini belirten Yavuz, “Bu gayri vicdani, gayri ahlaki, gayri insani girişimi durdurmak için ‘herkese sağlık, güvenli gelecek’ talebiyle başlattığımız bu mücadeleye hep birlikte katılalım” çağrısında bulundu.

ÇALIŞANLARIN HAKLARI TIRPANLANACAK

Sosyal Güvenlik Reformu’na bir tepki de Adana’dan geldi. Adana Tabip Odası Başkanı Osman Küçükosmanoğlu, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Adana Şubesi ve Devrimci Sağlık İş Çukurova Şubesi yöneticilerinin katılımıyla Çukurova Gazeteciler Cemiyetinde (ÇGC) düzenlenen toplantıda, söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi halinde, çalışanların haklarında kayıplar oluşacağını söyledi.

Kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşının; hem kadınlar hem de erkekler için 65’e çıkarılacağını belirten Küçükosmanoğlu, yeni uygulama ile “Aylık geliri 140 YTL’den fazla olan bütün vatandaşlar, her ay 73 ile 475 YTL Genel Sağlık Sigortası primi ödemek zorunda kalacaklar” dedi. Kaza ve ameliyat gibi nedenlerle hastaneye yatmak zorunda kalanların “katılım payı” adı altında para ödeyeceklerini vurgulayan Küçükosmanoğlu, şöyle konuştu:

BÜTÜN SAĞLIK HİZMETLERİ PARALI OLACAK
“Katılım payı, gerektiğinde 5 katına kadar artırılacak. Bütün sağlık hizmetleri paralı olacak. Hastalanan sigortalılara verilen iş görmezlik ödeneği yüzde 16 azalacak. Primini ödemeyen vatandaşlar sağlık hizmeti alamayacak; primini ödemeyen çiftçinin pamuğuna, üzümüne ve tütününe el konulacak. Başta basın emekçileri olmak üzere birçok iş kolunda yıpranma tazminatı hakkı gasp edilecek. Buna karşı çıkmak için hep birlikte hareket etmeliyiz.”

Yorumlar
SON DAKİKA