SONBAHARDA NASIL BESLENMELİ
Sonbahar ve kış aylarında vücut direncimizin düşmesi, başta grip olmak üzere pek çok enfeksiyon hastalığına davetiye çıkarıyor. Bağışıklık sistemini ...
25 Ekim 2011 Salı 09:28
Özellikle sonbahar ve kış aylarında milyonlarca mikrop havada uçuşuyor, virüsler ve serbest radikaller vücudumuza hücum ediyor. Bu dönemlerde vücudumuzu hastalıklara karşı korumakla görevli olan bağışıklık sisteminizin savaşı da başlamış oluyor. Enfeksiyon hastalıklarına karşı korunmanın ve yavaşlayan metabolizmanızı hızlandırmanın yolu ise öncelikle bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçiyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, sonbahar ve kış aylarını sağlıklı geçirmenin 14 püf noktasını anlattı:
HER BESİN GRUBUNU DENGELİ TÜKETİN
Dört yapraklı yonca; et-kuru baklagil, süt ve süt ürünleri, ekmek- tahıl ile sebze-meyve grubunu temsil ediyor. Yeterli ve dengeli beslenme, tüm bu besin gruplarını ihtiyacınız olan miktarlarda tüketmekle mümkün oluyor. Günlük aldığınız enerjinin yüzde 50-55'i karbonhidratlardan, yüzde 15-20'si proteinlerden ve yüzde 25- 30'u ise yağlardan gelmeli. Güçlü bir bağışıklık sistemi için yemek yerken tabağınızı dörde bölün ve içinde her besin grubunun yer almasına özen gösterin.
SALATAYA BİR TATLI KAŞIĞI ZEYTİNYAĞI
Fazla yağlı beslenmek, yani günlük enerjinin yüzde 40'ından fazlasının yağlardan sağlanması bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle yağlar, günlük beslenmenizde yüzde 25-30 oranında yer almalı. Örneğin bir kilo sebze yemeği için üç-dört çorba kaşığı sıvıyağ, salatalarınız içinse bir tatlı kaşığı zeytinyağı kullanmanız yeterli. Kahvaltıda ekmeğinize yağ sürmeyin. Etin yağlı kısmı, tavuk derisi, mayonez, krema gibi yağlı besinlerden uzak durun.
HAFTADA ÜÇ KERE YUMURTA
yemelisiniz Bağışlık sistemini güçlendirmek için yeterli miktarda, iyi kaliteli protein almanız çok önemli. Yumurta, peynir, et ve balık iyi birer protein kaynağını oluşturuyor. Haftada ikiüç kez yumurta ve her gün peynir, et ya da balık gibi kaliteli protein tüketmeye özen gösterin.
HER GÜN BİR KASE YOĞURT
Probiyotikler, vücudu enfeksiyonlara karşı koruyan, bağışıklık sistemini güçlendiren, bağırsaklar için faydalı bakterilerdir. Bunlar, vücuda zarar veren bakterileri uzaklaştırırlar. Bağışıklık sistemi için en güçlü kalkan olarak nitelendirilen probiyotikler; yoğurt, peynir, ayran ve kefirde bol miktarda bulunur. Sağlığınız için her gün bir kase yoğurt tüketmeyi ihmal etmeyin.
RENKLERİN GÜCÜNÜ DOĞRU KULLANIN
Dünya Sağlık Örgütü, günde altı ila dokuz porsiyon sebze-meyve tüketiminin bağışıklık sistemini güçlendirdiğini vurguluyor. Bunun üçdört porsiyonu meyveden, kalanını sebze yemeği ve salatadan alın. Aklınızda bulunsun; bir tabak mevsim salatası iki porsiyon sebze anlamına geliyor. Beslenmenizde farklı tür ve renkteki sebze ile meyvelere yer vererek, besinlerin sinerjisinden faydalanabilirsiniz. Antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı ve mor besinler (lahana, üzüm, domates, nar gibi) ile sarı, yeşil, turuncu besinleri (havuç, greyfurt, portakal, brokoli) bol bol tüketmeye çalışın.
NARIN KENDİSİ DE SUYU DA ÇOK FAYDALI
İçeriğindeki fenolik bileşenler ile güçlü bir antioksidan olan nar, bağışıklık sisteminin en lezzetli dostlarından biri. Bu nedenle günlük beslenmenizde mutlaka yer almalı. Unutmayın; bir küçük boy nar, iki porsiyon meyveye eşdeğerdedir. Nar yemediğiniz zamanlarda nar suyu içerek de vücudunuza antioksidan takviyesi yapabilirsiniz.
ANTİOKSİDANLARI LİSTENİZE ALIN
Antioksidanlar, vücuda zarar veren serbest radikalleri etkisizleştirerek bağışıklık sistemini güçlendiriyor. En güçlü antioksidanları ise A, C, E vitaminleri oluşturuyor.
A vitamini : Balık, yumurta, havuç, kuru kayısı, roka, marul, ıspanak ve tere, A vitamini bakımından son derece zengin besinlerdir.
Beta karoten : A vitaminiyle bağlantılı güçlü bir antioksidandır. Havuç, ıspanak, brokoli ve marulda bol miktarda bulunur.
E vitamini : Yağlı tohumlar (badem, ceviz, fındık gibi), bitkisel yağlar (fındık yağı, zeytinyağı) ve balık; zengin E vitamin kaynaklarıdır.
C vitamin : Maydanoz, yeşil biber, kuşburnu, portakal, greyfurt, limon ve kivi bolca C vitamin içerir. Sigara içiyorsanız daha fazla C vitaminli besin tüketmeli ya da hap takviyesi yapmalısınız.
YAĞLI BALIKLAR VE CEVİZ SAVUNMAYA DESTEK
Omega 3 ve Omega 9 yağ asitlerini yeterli miktarda almaya özen gösterin. Yağlı balıklar (somon, hamsi, sardalye, ton, uskumru), ceviz, badem, keten tohumu ve semizotu; güçlü Omega 3 kaynaklarıdır. Fındık yağı ve zeytinyağı ise Omega 9 yağ asitlerinden yana zengindir. Salatalarınıza ceviz veya semizotu eklerseniz bağışıklığınızı güçlendirirsiniz.
ARA ÖĞÜNLERDE KURU MEYVE
Bağışıklık sistemini güçlendiren magnezyum ve potasyumdan zengin olan muz, ceviz, badem ile kurutulmuş meyveler, sonbahar ve kış aylarında öğün ihtiyacınızı karşılar. Potasyum için patatesin de iyi bir kaynak olduğunu hatırlatmakta fayda var.
DENGELİ KAN ŞEKERİ İÇİN BULGUR YİYİN
B grubu vitaminlerinden zengin ve iyi bir protein kaynağı olan bulgur, bağışıklık sistemi için de güçlü bir besindir. Pirinç yerine bulguru tercih etmek, sizi hastalıklara karşı dirençli hale getirmenin ötesinde kan şekeri düzeyinizi de kontrol eder. Kış aylarında bulgurlu yemekler yiyerek sağlığınızı koruyabilirsiniz.
YEMEKLERE BOL BOL SOĞAN VE SARIMSAK
Soğan ve sarımsak; içeriklerindeki kükürtlü bileşenler sayesinde güçlü antioksidan kaynaklarıdır. Bu yüzden, soğan ve sarımsağı yemeklerinizde mutlaka kullanın.
TOKSİK MADDELERDEN SU İÇEREK KURTULUN
Su; vücudun fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlamak gibi yaşamsal önemi ola bir görev üstlenir. Toksik maddelerin vücuttan atılmasını da sağlar. Günde 10 ila 12 bardak su içmeyi ihmal etmeyin. Çay ve kahve yerine bitki ya da meyve çaylarını, özellikle de yüksek C vitamini içeriği nedeniyle kuşburnu çayını tercih edin.
KÖTÜ ALıŞKANLIKLARI HAYATINIZDAN ÇIKARIN
Sigara gibi bağışıklık sistemini zayıflatan kötü alışkanlığınızı bir an önce bırakın. Alkolü de sınırlı miktarlarda tüketin. Stres ve yorgunluğun da bağışıklık sistemine düşman olduğunu unutmayın. Stresten arınmaya çalışın ve gevşemek için kendinize mutlaka zaman ayırın. Vücudunuzun güçlenmesi için her gece mutlaka altı saat uyumaya özen gösterin.
YÜRÜYÜŞ YAPIN YA DA BOL BOL PEDAL ÇEVİRİN
Güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak için haftada dört gün, 30 dakika orta şiddette aerobik egzersiz yapmak gerekiyor. Bunun için hızlı tempoyla yürüyebilir, yavaş tempoyla koşabilir, yüzebilir veya bisiklete binebilirsiniz.
ESRA TÜZÜN
- İsrail saldırılarından kaçan Gazzelilerin sığındığı çadırlarda bir haftada 3 çocuk soğuktan öldüİsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana soykırım suçu gerçekleştirmeye devam ettiği Gazze Şeridi'nde, zorla yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı çadırlarda bir hafta içinde 3 çocuk soğuktan öldü.26 Aralık 2024 Perşembe 16:38DÜNYADA SAĞLIK
- Sakarya'da sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı yakalandıSakarya'nın Kocaali ilçesinde sağlık personelinin yaralandığı silahlı saldırıya ilişkin 3 zanlı gözaltına alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:53BASIN HABERLERİ
- Danıştay kararı ile ilgili SGK duyurusu-26.12.2024Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Danıştay kararları ile ilgili duyuru yayımlandı.26 Aralık 2024 Perşembe 15:47DİĞER DUYURULAR
- DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştıSuriye'deki sağlık tesislerine ulaştırılmak üzere Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen 50 ton tıbbi malzeme, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından İstanbul'a getirildi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- Çukurca'da sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere sevkler azaldıHakkari'nin Çukurca ilçesinde yapılan sağlık yatırımlarıyla çevre il ve ilçelere yapılan hasta sevkleri en düşük seviyeye geriledi.26 Aralık 2024 Perşembe 15:18SAĞLIK BAKANLIĞI
- Bursa'da 6 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldıBursa'nın Orhangazi ilçesinde bir okulda düzenlenen etkinlikte yediklerinden rahatsızlandığı öne sürülen 6 öğrenci, hastanede tedaviye alındı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:48BASIN HABERLERİ
- Emekli hemşirenin bağışlanan organları 6 kişiye umut olduSamsun'da tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 53 yaşındaki Emine Görgülü'nün bağışlanan organları 6 kişiye umut oldu.26 Aralık 2024 Perşembe 14:43GENEL CERRAHİ
- Nizip Kaymakamı Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret ettiNizip Kaymakamı Osman Uğurlu, ilçedeki kamu kurumlarını ziyaret etti.26 Aralık 2024 Perşembe 14:23BASIN HABERLERİ
- Irak'taki 122 yaşındaki Emşe Aslan tanıklık ettiği Osmanlı dönemini hasretle yad ediyor:Irak'ın Musul kentine bağlı Telafer ilçesinde oğlu ile yaşayan 122 yaşındaki Emşe Aslan, Osmanlının son dönemlerine ve Irak'ın İngilizler tarafından nasıl işgal edildiğine tanıklık ettiğini anlattı.26 Aralık 2024 Perşembe 14:13BASIN HABERLERİ
- Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyorProf. Dr. Alper Şener: - "Maalesef 24 saati geçen periyotlarda eğer müdahalede bulunamazsak bu kişileri kaybediyoruz, ölüyorlar"26 Aralık 2024 Perşembe 13:43ENFEKSİYON HASTALIKLARI VE KLİNİK MİKROBİYOLOJİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel