22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir16°C

"SON 5 YILDA 60 BİN SAĞLIK ÇALIŞANLI ŞİDDETE MARUZ KALDI"

Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş: "Son 5 yılda sağlık çalışanlarına 60 bin şiddet vakası yaşanmış, bunlardan 48 bini sözel 12 bini de fiili şiddet. Bu çok ciddi bir oran"

"Son 5 yılda 60 bin  sağlık çalışanlı şiddete maruz kaldı"

04 Kasım 2018 Pazar 14:10

Memur-Sen Genel Başkan Vekili ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, "Son 5 yılda sağlık çalışanlarına 60 bin şiddet vakası yaşanmış, bunlardan 48 bini sözel, 12 bini de fiili şiddet. Bu çok ciddi bir oran." dedi.

Memiş, sendikalarının olağan genel kuruluna katılmak için geldiği Edirne'de gazetecilere yaptığı açıklamada, sağlıkta şiddetin son yıllarda ciddi anlamda sorun olmaya başladığını belirtti.

Türkiye'de hasta memnuniyetinin yüzde 39'lardan yüzde 70'e çıktığını, sağlığa erişimin kolaylaştığı dönemde, şiddetin kabul edilemez olduğunu ifade eden Memiş, özellikle sağlıkta fiziki şiddetin artmasının çok düşündürücü olduğunu vurguladı.

Sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik bazı önlemler alındığını, ceza sisteminde de bazı değişiklikler yapılması gerektiğini ifade eden Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son 5 yılda sağlık çalışanlarına 60 bin şiddet vakası yaşanmış, bunlardan 48 bini sözel, 12 bini de fiili şiddet. Bu çok ciddi bir oran. Şiddet uygulayan bir kişi ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılıyor. Bunun caydırıcılığı yok demiştik, şimdi bunla alakalı mecliste kanun düzenlemesi var. Meclisten bu kanun çıktığı taktirde sağlık çalışanına şiddet uygulayan tutuklu yargılanacak. Biz tutuklu yargılamanın ve cezaların arttırılmasının sağlıkta şiddeti azaltacağını düşünüyoruz. Sağlık-Sen olarak biz şunu ifade ettik; sosyal güvenlik kurumuna bağlı bir kişi sağlık hizmetini nasıl parasıyla alıyorsa, sağlık çalışanına şiddet uygulayan da en azından 6 ay süreyle sağlık giderlerini cebinden karşılasın. Bunun yanında İngiltere'de uygulanan bir model daha var. Sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişi kayıt altına alınıyor. Bir daha hastaneye gittiğinde, (bu kişi şiddet uygulanmıştır) ibaresi çıkıyor ve kolluk kuvvetleri nezaretinde bir süre muayenesini oluyor. Bu anlamda düzenlemeler de yapılırsa önemli adımlar olur diye düşünüyorum."

Memiş, kısıtlı sağlık çalışanıyla vatandaşlara en iyi hizmeti vermeye çalıştıklarını belirterek, 2002 yılından itibaren vatandaşların sağlıkta kaliteli hizmet almaya başladığını vurguladı.

Yorumlar
SON DAKİKA