SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
Solunum Yolu Enfeksiyonları. Çocuklarda görülen solunum yolu enfeksiyonları, kış ayları ve havaların soğuması ile birlikte artış gösteriyor.

05 Şubat 2022 Cumartesi 09:55
Solunum Yolu Enfeksiyonları. Çocuklarda görülen solunum yolu enfeksiyonları, kış ayları ve havaların soğuması ile birlikte artış gösteriyor. Ancak solunum yolu enfeksiyonlarının semptomlarının birbirine benzemesi hastalığa doğru tanı konulmasını zorlaştırıyor. Oysa doğru tanı ve doğru tedavi, hem iyileşme süresinin uzamasını, hem de tedavi maliyetlerinin artmasını önlüyor.
Solunum yolu enfeksiyonları arasında yer alan grip, rinit, farenjit, bronşiyolit, sinüzit ve krup gibi hastalıkların belirtilerinin birbirine benzediğini, ancak bazı noktalarda ayrıştığını söyleyen Doç. Dr. Nisa Eda Çullas İlarslan, çocuklarda solunum yolu hastalıklarının belirtileri ve tedavi uygulamaları ile ilgili bilgi verdi.
Kapalı ortamlarda fazla vakit geçirmek
Çocuklarda görülen üst solunum yolu enfeksiyonları rinit (nezle), grip, farenjit, bademcik iltihabı (tonsillit), orta kulak iltihabı (akut otitis media), orta kulakta sıvı birikmesi (efüzyonlu otitis media), sinüzit ve larenjittir (krup). Alt solunum yolu enfeksiyonları ise bronşiyolit, bronşit ve zatürre (pnömoni) şeklinde görülmektedir. Solunum yolu enfeksiyonları en sık sonbahar sonu, kış ve ilkbahar mevsimlerinde izlenir. Bunun en önemli nedeni soğuk hava nedeniyle kapalı ortamlarda daha fazla bulunulması ve temasın artmasıdır.
Direkt temas ile bulaşma artar
Solunum yolu enfeksiyonlarının esas bulaş şekli damlacık yoludur. Öksürük ile ortama salınan virüs partikülleri solunum ile vücuda alınarak hastalık oluşturur. Bir başka bulaş yolu da direkt temastır. Özellikle okul öncesi dönemde, kreş ortamındaki çocukların ellerini çok sık ağız, burun ve gözlerine götürmeleri, teması ve bu yolla bulaşmayı artırır.
Enfeksiyonları birbirinden ayıran belirtilere dikkat
Çocuklarda solunum yolu enfeksiyonlarının belirti ve semptomları birbirine benzerlik göstermektedir. Enfeksiyonların aşağıda yer alan belirtilerine dikkat edilip, tanı konulurken bu belirtiler göz önünde bulundurulmalıdır.
Rinit: Virüsler tarafından oluşturulan soğuk algınlığında belirtiler burun akıntısı, burun tıkanıklığı, hafif dereceli ateş, öksürük ve boğazda kaşıntıdır. Ayrıca gözlerde kızarıklık ve akıntı da görülebilir. Bebeklerde bu belirtilere huzursuzluk ve uykuda bozulma da eşlik edebilir.
Grip: Mevsimsel gripte etken influenza virüstür. Ateş genellikle yüksektir. Halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı tipiktir. Ayrıca öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı görülebilir. Bazen karın ağrısı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi yakınmaları da söz konusudur.
Bademcik iltihabı: Bademcik iltihabı belirtileri de sıklıkla farenjitte görüldüğü gibidir. Klinik tablo birçok olguda tonsillofarenjit şeklinde görülür. Beta mikrobuna (A grubu beta hemolitik streptekok) bağlı bademcik iltihabında boğaz ağrısı, ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı ve boyunda ağrılı lenf bezi tipiktir. Bazı olgularda kızıl döküntüsü görülür. Aksine, viral enfeksiyon belirtileri (öksürük, düşük dereceli ateş, burun akıntısı, ses kısıklığı, öksürük, gözlerde akıntı gibi) beklenmez.
Farenjit: Sıklıkla boğaz ağrısı, boğazda yanma, yutkunma güçlüğü ve öksürük görülür. Bu duruma ateş eşlik edebilir.
Orta kulak iltihabı: Öksürük, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı gibi yakınmalar ile seyreden bir üst solunum yolu enfeksiyonunun seyri sırasında ortaya çıkan bir komplikasyon olan orta kulak iltihabında yakınmalar, kulak ağrısı ve ateş şeklinde görülür. Kulakta akıntı olabilir. Bebeklerde huzursuzluk, ağlama ve uyku sorunları sık yaşanır.
Orta kulakta sıvı birikmesi: Bu durumda ise sıklıkla hafif dereceli bir işitme kaybı haricinde bulgu yoktur. İşitme kaybı hafif olduğu için ebeveynler tarafından fark edilmeyebilir ya da yüksek sesle televizyon izleme veya okul başarısında düşme görülebilir.
Sinüzit: Belirtiler genellikle uzamış öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, ateş ve sıklıkla gözler etrafında olan baş ağrısıdır.
Krup: Üst solunum yolu enfeksiyonunun seyri sırasında ani başlangıçlı ses kısıklığı ve havlar şekilde kaba öksürük yakınması tipiktir. Bu öksürük çoğu kez gece geç saatte görülür.
Bronşiyolit: Esas olarak 2 yaş altı çocuklarda görülen bronşiyolitte belirtiler öksürük, burun akıntısı, ateş, beslenme güçlüğü ve hışıltıdır. İlerlemiş olgularda solunum sıkıntısı bulguları görülebilir.
Doktor reçetesi olmadan ilaç kullanılmamalıdır
Viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi destekleyicidir. İstirahat ve bol sıvı tüketilmesi önerilir. Burun tıkanıklığı mevcutsa serum fizyolojik içeren damlalar rahatlama sağlar. Soğuk algınlığı ilaçlarının özellikle 6 yaş altında doktor tarafından reçete edilmedikçe kullanılmaları önerilmez. Bunun nedeni, etkinliklerinin kısıtlı olması ve çeşitli yan etkilerinin bulunmasıdır. Mevsimsel gripte, başvuru yakınmaların ilk iki gününde ise hekim ayrıca antiviral tedavi başlamayı uygun görebilir. Bazı özel durumlarda da hekim tarafından antibiyotik tedavisi reçete edilecektir. Bu durumlar beta mikrobuna bağlı bademcik iltihabı, orta kulak iltihabı, akut bakteriyel sinüzit ve hekimin bakteriyel etkenlere bağlı olarak geliştiğini düşündüğü zatürredir. Solunum yolu enfeksiyonlarında, hekim tarafından reçete edilmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır.

Seydişehir'de sağlık personeline eğitim verildiSeydişehir ilçesinde sağlık müdürlüğü personeline ilk yardım eğitimi yapıldı.22 Nisan 2025 Salı 13:18SAĞLIK BAKANLIĞI
Van'da ebeler, anne adaylarının doğum korkusunu yenmelerine yardımcı oluyorVan'da görev yapan ebeler, hastanelerde yürüttükleri bilgilendirme faaliyetleriyle anne adaylarının doğum sırasındaki korkularını yenmelerine yardımcı oluyor.22 Nisan 2025 Salı 13:18KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Gönüllü gençler 23 Nisan'ı hastanede geçirecek çocuklara bayram coşkusu yaşatıyorDüzce Gençlik Merkezi gönüllüleri, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nı rahatsızlıkları nedeniyle hastanede geçirmek zorunda kalan çocuklara, odalarını süsleyip onlarla oyunlar oynayarak bayram sevinci yaşatıyor.22 Nisan 2025 Salı 12:53BASIN HABERLERİ
Gebe okulunda aldığı eğitimle normal doğumu seçtiİzmir'de ikinci bebeğini sezaryen ile getirmeyi planlayan anne adayı, gebe okulunda anne ve bebek sağlığı konusunda öğrendikleri sonucunda normal doğum yapmaya karar verdi.22 Nisan 2025 Salı 12:23KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Salduz olduYeryüzü Doktorları Derneğinin Olağan Genel Kurulu'nda Prof. Dr. Ahmet Salduz, Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.22 Nisan 2025 Salı 12:03DERNEK VE ODALAR
Van'da rahatsızlanan hamile kadın ve karnındaki bebeği, erken müdahaleyle kurtarıldıVan'ın Çatak ilçesinde rahatsızlanan hamile kadın ve karnındaki bebeği, doktorların erken müdahalesi sonucu hayata tutundu.22 Nisan 2025 Salı 11:58KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
Antalya İl Sağlık Müdürü Özkan, hastanede tedavi gören çocukları ziyaret ettiAntalya İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Behzat Özkan, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla hastanede tedavi gören çocukları ziyaret etti.22 Nisan 2025 Salı 11:53SAĞLIK BAKANLIĞI
"Yenidoğan çetesi" davasının dördüncü duruşması devam ediyorİstanbul'da bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları öne sürülen 29'u tutuklu 58 sanığın yargılandığı davanın dördüncü duruşması sürüyor.22 Nisan 2025 Salı 11:43BASIN HABERLERİ
Gazze’de patlamada bir gözünü kaybeden 7 yaşındaki çocuk, tüm görme yetisini kaybedebilirİsrail'in 7 Ekim 2023'ten bu yana devam eden saldırılarında, patlamamış bir mühimmatın infilak etmesi sonucu 7 yaşındaki Filistinli çocuk bir gözünü kaybetti.22 Nisan 2025 Salı 11:08GÖZ HASTALIKLARI
Medipol'den çocukları menenjit hastalığından koruma tavsiyeleriMedipol Bahçelievler Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Güzel, hızlı ilerleyen ve hayati risk taşıyan bir enfeksiyon hastalığı olan menenjitin erken tanı ve aşılamayla önlenebilir bir hastalık olduğunu aktardı.22 Nisan 2025 Salı 11:08ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel