22 Kasım 2024
  • Ankara15°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa19°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

SOĞUKLAR BAŞLIYOR! CİLDİNİZİ KORUMANIN YOLLARI

Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından cildimizin soğuk havaya uyumu büyük önem taşıyor. Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da ....

Soğuklar başlıyor! Cildinizi Korumanın Yolları

10 Aralık 2010 Cuma 09:48

Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından cildimizin soğuk havaya uyumu büyük önem taşıyor. Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da; bazen soğuk hava, bazen sert esen rüzgâr bazen de basınç değişiklikleri ciddi deri sorunlarına yol açabiliyor. İşte soğuğun cildimize verebileceği zararlar...

Derimiz bizi dış ortamdan koruyan organımız. Vücutta ısı kaybını düzenlemek ise bu organın en önemli görevleri arasında bulunuyor. Vücut ısımız sabit tutulmaya çalışılırken özellikle soğuk havalarda deride vazokonstriksiyon (kan damarlarının büzüşmesi) meydana geliyor. Bu durum özellikle; el, ayak, burun ucu ve kulak gibi organlarda belirginleşirken meydana gelen titremelerle iç ısı artırılmaya çalışılıyor. Clinic Levent’ten Dermatoloji Uzmanı Dr. Arpi Tırpancı, “Kış aylarının belirtilerinden olan; soğuk, nem, rüzgâr ve kar önemli dermatolojik problemlere yol açabilir” diyor.

SOĞUK DERİMİZİ KURUTUYOR
Soğuk, hücre yenilenmesi ve ölü hücre tabakasının atılmasını sağlayan aktiviteyi azalttığı için ölü hücrelerin birikimini artırıyor. Ayrıca deri lipitlerinde meydana gelen bozulma ile ortaya; nemsiz, kaba, kuru ve soyulmuş bir deri görüntüsü çıkıyor. Bu değişiklikler herkes de olmakla birlikte; özellikle çocuklar, egzama alt yapısı olanlar, deri kuruluğu görülen ve menopoza giren kadınlar patolojik açıdan sorun yaşıyor. Sivilce tedavisinde olduğu gibi deriyi kurutan ilaçların kullanılması da soyulma ve ağrılı çatlakların oluşmasına neden olabiliyor.

SOĞUK HAVA KURDEŞENİ ARTIRIYOR
Soğuk havalarda, derinin, ısının düşmesine verdiği alerjik bir reaksiyon olarak değerlendirilen ürtikere (kurdeşen) daha çok rastlanıyor. Kızarıklık, kaşıntı, kabarık plaklar gibi deri döküntülerinin birçoğu sıcaklıktaki ani düşüşten kaynaklanıyor. Sıcak geçen yaz mevsiminin ardından cildimizin soğuk havaya uyumu büyük önem taşıyor. Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da; bazen soğuk hava, bazen sert esen rüzgâr bazen de basınç değişiklikleri ciddi deri sorunlarına yol açabiliyor.

SOĞUĞUN DA YANIĞI OLUYOR
Sadece sıcağın değil soğuğun da yanığı oluyor. Soğuk nedeniyle oluşan yanıklar, yangılı kızarık plaklar şeklinde görülüyor. Bu durum hastada karıncalanma ve ağrı hissi uyandırıyor. Daha çok; parmak uçları, burun, kulak gibi uç dolaşım bölgelerinde oluşan soğuk yanıkları, kötü dolaşım sonucu; çorap, dar ayakkabı gibi dolaşımı daha da sıkıştıran basınç alanlarında görülüyor. Periferik atar ve toplardamarların daha ciddi dolaşım bozukluğunda, oksijenlenme de azaldığı için hücre ölümü oluşuyor ve yaraların ortaya çıktığı nekrozlar gelişiyor.

Korunmak için bunlara dikkat
Kireçli su ile yıkanmaktan kaçının
Sabun seçerken dermatolojik yağ içeriği doğru olanları kullanın
Nemlendirici krem ve losyonlardan yararlanın
Yüz derisi, el ve ayaklarınızı, soğuğa karşı eldiven, çorap ve atkı gibi giysilerle koruyun.

CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA