26 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir11°C

ŞİZOFRENİ NASIL TEDAVİ EDİLİYOR?

Sivas'ta ağır psikiyatrik bozukluğu olan hastalar Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde sosyal ve kültürel etkinliklerle tedavi ediliyor.

Şizofreni nasıl tedavi ediliyor?

12 Aralık 2013 Perşembe 15:13

Sivas'ta ağır psikiyatrik bozukluğu olan hastalar TRSM'de (Toplum Ruh Sağlığı Merkezi) sosyal ve kültürel etkinliklerle tedavi ediliyor.

Sivas'ta şizofreni hastası ve şizoaffektif bozukluğu olan yaklaşık 200 kişi, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde tedavi görüyor. 84 kişinin aktif olarak faydalandığı merkezde hastalar ilgi alanlarına göre resim, spor, ahşap işleri ve halı dokuma gibi etkinliklere yönlendiriliyor. Ayrıca hastalara bilgisayar kursu verilip, takı tasarımı öğretiliyor. Gruplar halinde şarkılar söyleyerek eğlenceli vakitler geçiren hastalar, merkezde bulunan mutfakta yemek de pişiriyor. Hastalara özgüvenleri yeniden kazandırılarak tedavi edilmeleri amaçlanıyor.

Etkinlikler hakkında bilgi veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Sorumlusu Sosyal Hizmet Uzmanı Meltem Özen, amaçlarının hastalık sonrası işlevsel bozukluğa maruz kalan hastaları yeniden topluma kazandırmak olduğunu belirtti. Özen, "Bununla alakalı birçok uğraşı alanımız var ve hastalarımız bunlardan aktif bir şekilde faydalanıyorlar. Aynı zamanda çarşamba günleri sosyal saatlerimiz var. Bu tür zamanlarda müzik yapıp eğlenceli zamanlar geçiriyoruz" dedi. Hasta yakınlarından olumlu tepkiler aldıklarını kaydeden Özen, "Daha önce Türkiye'de bu şekilde hizmet veren bir birim yoktu, yeni yaygınlaşmaya başladı. Aslında bu hastaların kendileri unutulduğu gibi aileleri de unutulmuştu. Merkezden faydalanan ailelerden çok olumlu geri bildirimler aldık. Çünkü hastalar yeni şeyler üretmeye başladıkları anda özgüvenleri büyük ölçüde değişiyor. Ve çok mutlu bir şekilde hayatlarına devam ediyorlar. Toplumun diğer bireyleri gibi aktif bir şekilde hayatlarına devam edebiliyorlar" diye konuştu.

Merkezde tedavi gören hastalardan Murat Yüksel ise "Burada şarkı söylüyoruz, oynuyoruz, eğleniyoruz, resim yapıyoruz, takı yapıyoruz. Buraya geldikten sonra kendimi iyi hissetmeye başladım. Arkadaşlarımla aram çok iyi, mutluyum" dedi. Hastalardan Yasemin Bolluca da "Buraya gelmekten çok memnunum. Arkadaşlarımla iletişimim çok iyi. Burada çok güzel ürünler yapıyoruz. Çalışmalarımızda zorlandığımızda hocalarımız bize sürekli yardım ediyorlar. Bıkmadan usanmadan, neyi nasıl yapacağımızı tekrar tekrar anlatıyorlar. Her türlü ihtiyacımıza karşılık veriyorlar. Buraya gelmek için can atıyorum. Hafta başını iple çekiyorum" ifadelerini kullandı.

 

Şizofreni nasıl bir hastalıktır?
Şizofreni hakkında doğru bilinen yanlışlar
Şizofreni hastası Serdar, annesinin ilgisiyle mühendis oldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA