SİVİLCELERDEN KURTULMANIN YOLLARI
Akne hakkında doğru Bilinen 20 Yanlış. Sivilce nasıl geçer diye düşünüyorsanız, öncelikle akne hakkında doğru bildiğiniz yanlışları öğrenmelisiniz!
16 Mayıs 2013 Perşembe 16:38
Sivilcelerden kurtulmanın yolları
Toplumda daha çok ‘sivilce’ olarak adlandırılan “Akne vulgaris” hastalığı, cilt sorunlarının en sık görülenleri arasında yer alıyor. Yapılan araştırmalara göre her 100 kişiden 85’i yaşamında bu sorunla 3-5 kez karşılaşabiliyor.
International Hospital Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, aknenin ciltteki yağ bezlerinin ve kil yapısının iltihaplanması olduğunu, fazla sebum üretimi ile gözeneklerin kapanması ve bir bakterinin (p.acnes) mevcut ortam bulması nedeniyle sorunun ortaya çıktığını belirtiyor.
Akne yaygın bir sorun olduğu için bu konuda birçok yanlış bilginin ortada dolaştığına değinen Dr. Ayşe Ferzan Aytuğ, akne konusunda yanlış bilinen 20 nokta hakkında bilgiler veriyor:
Akne hakkında doğru Bilinen 20 Yanlış
YANLIŞ: Akne kalıtsal değildir!
Akne çoğunlukla genetik bir hastalıktır. Ayrıca genetiğin etkisiyle oluşmayanları da vardır.
YANLIŞ: Akneyi sıkarsan kurutursun!
Aksine akne sıkılmamalıdır. Çünkü sıkılırsa aknenin içinde bulunan enfeksiyonu ve inflamasyonu da dağıtmış oluyorsunuz, bunun sonucunda hem yüzde iz oluşuyor, hem daha da büyüyor.
YANLIŞ: Aknenin nedini tektir!
Kişinin cildinde akne oluşmasında birçok faktör etkilidir. Bunlar arasında hormonlar, genetik nedenler, yağ bezlerindeki hücresel bozukluklar, bakteri çoğalmaları etkili oluyor.
YANLIŞ: Akneli cilt sık sık yıkanmalıdır!
Herşeyin fazlası nasıl zararlıysa burada da aynı prensip geçerlidir. Yüzü çıplak elle, yıpratıcı, tahriş edici maddeler kullanmadan, sabah ve akşam iki defa olmak üzere yıkamak yeterlidir. Yüzü sürekli yıkamak, silmek, asit oranı yüksek ürün kullanmak sivilceleri daha da kötüleştirmekten başka birşeye yaramaz.
YANLIŞ: Bir ergenlik dönemi sorunudur!
Akne ergenlik döneminde başlar ama ömür boyu da sürebilir, bu nedenle ergenlikte başlayan ama her yaşta da görülebilen bir sorundur. Bu yüzden ergenlik döneminde sık yapılan bir hatayla bekle-gör politikasını izlemek yanlıştır. Sivilcelerin kendi kendine geçmesini beklemek yerine bir uzmandan yardım alınmalıdır. Sivilceler çıkar çıkmaz, sorun büyümeden önlem almak en doğru yaklaşım olacaktır. Çünkü bu sayede iz riski de azaltılmış olur.
YANLIŞ: Stresten olur!
Günümüzde stres birçok hastalığın dolaylı faktörü oluyor. Stres akneyi alevlendirebilir. Aknenin varlığı da stresi artırabilir. Ayrıca kişinin kullanmış olduğu antidepresan ilaçlar da akneyi artırabiliyor veya akneye yol açabiliyor.
YANLIŞ: Sadece kozmetik bir sorundur!
Sadece kozmetik bir sorundur diyemeyiz. Çünkü özgüven ve morali de olumsuz etkiliyor. Kişinin depresyona bile girmesine neden olabiliyor. Fiziksel ve ruhsal izler bırakabiliyor. Kozmetik bir sorundur deyip geçiştirilmemelidir.
YANLIŞ: Sadece sivilce üzerine ilaç uygulanmalıdır!
Akne tedavisi çok çeşitli ve kişiye özgü olmak zorundadır. Bu nedenle iyi araştırılıp tedavi edilmelidir. Sadece sivilce üzerine ilaç sürmek etkili değildir. Göz, dudak ve burun kenarı hariç tüm yüze uygulanmalıdır. Noktasal uygulama yapılması yanlıştır.
YANLIŞ: Bazı yiyecekler akneye yol açar!
Hiçbir gıdanın bu konudaki etkisi tam olarak kanıtlanmış değildir. Bazı araştırmalar fazla süt ve süt ürünü akne yapabilir diyorsa da, net değildir. Ama kişi bir yiyeceği çok tükettiğinde ardından sivilcelerinin arttığını farkediyorsa daha az yemeyi deneyebilir.
YANLIŞ: Makyaj sivilce yapar!
Yağsız, hipoalerjenik tıbbi kozmetik ürünlerin kullanılması daha doğrudur. Çünkü bazılarının içinde küçük dozda da olsa sivilce ilaçları vardır. Televizyon ya da sahne makyajı denilen ağır makyajlardan uygulamak akne yapabilir. Onun dışında her makyaj yapanda akne oluşacak diye kesin bir kural yoktur.
YANLIŞ: Çok terleyince akne çıkar!
Burada da aynı şey sözkonusudur, her çok terleyen kişide akne çıkmaz. Ancak çok fazla spor yapılınca, sıcaklık ve terlemenin etkisiyle ciltte yağlanma artabilir. Bazı kişilerde bu yağlanma akneye yol açabilir. Bu nedenle spor yaparken yüzde 100 pamuklu geniş giysiler tercih edilmeli, terli kalmadan hemen duş alınmalıdır. Terleme ve akneye meyilli kişiler yüzme sporunu tercih etmelidir. Hamam, sauna, buhar odasi kullanımı sivilceyi artırabiliyor.
YANLIŞ: Güneş sivilceye iyi gelir!
İlk asamada yağlanmayı kisa süreli olarak baskılayabiliyor. Ancak uzun süreli güneşle temas cildin soyulmasına, ölü hücrelerin gözenekleri kapatmasına ve sivilcenin tetiklenmesine yol açıyor. Lekelenme, deri kanseri ve iz riski de artıyor.
YANLIŞ: Sigara sivilce yapar!
Ciltteki bazı hücrelere zarar verir, erken yaşlanmaya yol açabilir, ancak akneye neden olduğuyla ilgili kesin bir bilimsel veri yoktur.
YANLIŞ: Yoğun temizleyiciler akne sebebidir!
Cilde kese uygulanması, yoğun soyucu etkisi olan temizleyicilerden fazla oranda kullanmak, ciltte akneye neden olur.
YANLIŞ: Her sivilce aknedir!
Ciltte akneye benzeyen bazı oluşumlar olabilir. Kıl kökü sivilcesi, kıl batıkları, kıl kökleri belirginleşmesi, kızarıklıklar ve ağız çevresindeki sivilcelenmeler (akne rosacea) farklı şekilde tedavi edilmelidir.
YANLIŞ: Sporcu destekleri akne yapar!
Spor yaparken kapasiteyi artırmak amacıyla kullanılan ve dışarıdan alınan destekler, çoğunlukla protein ve amino asit içeriyor. Eğer bunların içinde hormonlar varsa akne yapabiliyor.
YANLIŞ: Solaryum akneyi yok eder!
Solaryuma girmek sivilceyi tedavi etmez, tam tersine sivilcelenmeyi tetikleyip, lekelenmelere, izlere ve kansere neden olabilir.
YANLIŞ: Akneden istediğim zaman
Bu doğru değil, tedaviye erken başlamak izlerin daha az olmasını sağlıyor. Uzun zaman geçince tedaviye direnç gelişiyor. Geç tedavi nedeniyle iz gelişimi kaçınılmaz oluyor.
YANLIŞ: A Vitamini ilaçları zararlıdır!
Şiddetli sivilce sorunu yaşayan, cildi yağlı kişilere yaklaşık 30 yıldır izotretionin içerikli (A vitamini türevi) bir ilaç veriyoruz. Bu ilaç kullanımı aknenin en başarılı tedavi şeklidir. Tedaviye geç başlanması geri döndürülemez izlere neden oluyor. Bazı kişiler kulaktan dolma bazı bilgilerle bu ilaçtan rahatsız oluyor, korkuyor. Oysa korkmamak gerekiyor. Bu ilacı kullanan kişiyi takip etmek gerekiyor, çünkü gecici olarak karaciğer enzimlerini, kolesterol seviyesini artırabiliyor. Yaklaşık altı ay boyunca bu ilaçla tedaviye devam edilirse, yüzde 100’e yakın başarı sağlanıyor.
Kuruluk en cok gorulen yan etkisidir. Cildi inceltiyor. Laser ve bu ilacı kullanırken uzak durmakta yarar var. Kışın kullanılmasında yarar vardır, çünkü ışık hassasiyeti yaratır. Bu dönemde hamile kalınmaması gerekiyor. Kalıcı karaciğer hasarı yapmadığı gibi, depresyona da neden olmuyor.
YANLIŞ: Sivilceden kurtulmada peeling işe yaramaz!
Aknenin ne zamandan beri sürdüğüne, görülen tedavilere, cilt yapısına bakılarak kişiye en uygun tedavi seçeneği belirlenir. Peeling tarzı cildin soyulması prensibine dayalı tedavilerde, yaglanmayi azaltmak, ciltteki renk farkını gidermek, çukurları, izleri yok etmek, gözenekleri azaltmak hedefleniyor. Süresi hekim tarafından ayarlanarak, uygun hastalarda tedaviye yardımcı olarak uygulanabilir.
elmaelma.com
- AstraZeneca Türkiye'ye İstanbul Marketing Awards'tan 4 ödülAstraZeneca Türkiye, sağlıkta eşitlik ve toplumsal fayda sağlama vizyonuyla hayata geçirdiği 3 farklı projeyle İstanbul Marketing Awards 2024'te 4 ödüle birden layık görüldü.20 Aralık 2024 Cuma 15:28DİĞER HABERLER
- İSTİB aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildiİSTİB Başkanı Ali Kopuz: - "Türkiye'nin tarımsal hasılasını yükseltmesi ve potansiyeline ulaşmasının yegane yolu teknoloji ve katma değerli ürünlerden geçiyor"20 Aralık 2024 Cuma 12:13BASIN HABERLERİ
- Acil vaka tecrübeleri KTÜ'lü doktorlara birincilik getirdiKaradeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Dr. Süleyman Cem Akıl ve Dr. İbrahim Günaydın, 21 klinikten 42 hekimin katıldığı simülasyon yarışmasında birincilik elde etti.20 Aralık 2024 Cuma 11:58ÜNİVERSİTELER
- TBMM Akran Zorbalığının Araştırılması Alt Komisyonu toplandı- Komisyon Başkanı Yıldız Konal Süslü:19 Aralık 2024 Perşembe 16:58BASIN HABERLERİ
- 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuruSosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından 2024/2. Dönem Tıbbi Ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonu Kararlarına İstinaden Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler hakkında duyuru yayımlandı.19 Aralık 2024 Perşembe 16:13DİĞER DUYURULAR
- Adana'da tartıştığı doktoru bıçaklayan sürücü tutuklandıAdana'da yaya geçidinde yol verme meselesi nedeniyle çıkan tartışmada bir doktoru bıçakla yaralayan otomobil sürücüsü tutuklandı.19 Aralık 2024 Perşembe 15:33BASIN HABERLERİ
- TÜ'de "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendiTrakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Yönetimi Topluluğu tarafından 18 Aralık Sağlık İdarecileri Günü dolayısıyla "Farklı Perspektiflerden Sağlık Yönetimi" paneli düzenlendi.18 Aralık 2024 Çarşamba 17:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2024/49Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından "Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler-2024/49 konulu duyuru yayımlandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 16:10DİĞER DUYURULAR
- "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandıÜsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) ile Method Research Company tarafından gerçekleştirilen "Erkeklerin Dünyası 2024 Araştırması" sonuçları açıklandı.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:58ÜNİVERSİTELER
- Çarşamba Devlet Hastanesinde şaşılık ameliyatı yapılmaya başlandıÇarşamba Devlet Hastanesinde yapılmaya başlanan şaşılık ameliyatı sayesinde hastalar, artık ilçe dışına gitmek zorunda kalmıyor.18 Aralık 2024 Çarşamba 15:53GÖZ HASTALIKLARI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel