25 Kasım 2024
  • Ankara-1°C
  • İstanbul4°C
  • Bursa1°C
  • Antalya7°C
  • İzmir5°C

ŞİŞMAN OLMAK SUÇ MU, HERKES ZAYIFLAMALI MI?

Prof. Dr. Ziya Mocan Metabolizma hastalıkları uzmanı*Kendi suçu' diye, bu konuda direkt bir şey söylemek zor.

Şişman olmak suç mu, herkes zayıflamalı mı?

08 Kasım 2010 Pazartesi 09:04

YAPTIĞI İŞ BİLE NEDEN OLABİLİR
Prof. Dr. Ziya Mocan Metabolizma hastalıkları uzmanı
* Kendi suçu' diye, bu konuda direkt bir şey söylemek zor. Kişinin hem kendisi hem çevresi hem genetik faktörleri kiloları hızla almasına neden olabiliyor. Ailenin beslenme şekli bile kilolu olup olmayacağında çok etkili oluyor.

MASA BAŞI İŞLERİ DE ETKİLER
*İş hayatında da bir şekilde hareket edilecek, spor yapılacak merkezlerin olmaması bile kilolu olma sebebi... Avrupa’da iş merkezlerinin altında spor merkezleri vardır. Yani obez olmak her zaman kişinin kendi hatası değildir. Masa başı işleri ve stres kilo almayı etkileyebilir. Bazı işler kiloların başlıca nedenidir.

KİLOLU İNSAN DA MUTLUDUR
Prof. Dr. Mansur Beyazyürek Psikiyatrist
* Kilo, çok boyutlu bir sorun... Basit bir şekilde ‘Yemek yiyorum, kilo alıyorum’ diye izah edilemeyecek bir durum. Kişinin suçu olamaz çünkü kilo almaya yatkın olup olmadığımızı genlerimizde taşırız. Ancak son dönemde herkesin zayıf olması gerektiğine inanılıyor, bu da pek çok kişi üzerinde önemli bir baskı yaratıyor. Artık küçük kilolar bile önemli bir sorun haline geldi.

* Sürekli toplumda insanlar birbirlerine sağlıklı beslenmeden bahsediyor. Bunlar da kişilerin bedenlerine daha çok önem vermelerini sağlıyor. Kilolu insanlar bu durum yaygınlaşmaya başladıktan sonra mutsuz olmaya başladılar.

ÇEVRE BASKISI VAR
* Kilolu insanlar kendi içlerinde mutlu insanlar, çok da mutsuz değiller. Onları mutsuzlaştıran şey, onları kilo vermeye zorlamak. Kilolu insanın mutsuz oluşu çevrenin ona bakışının sonucu... Toplumun yaptığı bir şey.

* Yemek yerken mutsuz olan, kilolu bir insan görmedim ben! Zayıflık ön planda olduğu için, kilolu insanlar alışverişte ya da kadın erkek ilişkilerinde mutsuz oluyor.

* Hızlı kilo veren insanlar mutsuz insanlar... Bir haftada 10 kilo verilemez. Benim hastalarıma tavsiyem bir yılda 10 kilo vermeleri. Hızlı kilo vermeye teşvik etmek bir cinayettir. Sağlık için sağlıklarından oluyorlar.

KİLO VERDİKÇE ÖZGÜVEN ARTAR
Op. Dr. Dilek Avşar Estetik Cerrah
* Şişmanlık insanların kendi suçu değil. Ailesinin suçu olabilir çünkü genetik miras çok önemli. Ailesinde kilo problemi varsa, mutlaka kilo problemi yaşayacaktır.
* Kilosu çok fazla olan kişiye toplum hasta gibi bakıyor. Kilo verdikçe olumlu tepki alıyor, herkes tarafından takdir ediliyor. Saygınlığını artırıyor. Daha genç, güzel duruyor.

DEĞİŞİYORLAR
* Artık görsellik o kadar etkili ki, iş hayatındaki başarıyı bile etkiliyor. Kilolarından kurtulanın özgüven artışı oluyor, başarısı artıyor. Yıllardır kendisini kapatıp, çeşitli durumlarda çekinirken, kendisini yaşlı, işe yaramaz hissederken istediği forma kavuşmak müthiş güç veriyor. Etraftan olumlu tepkiler alıyor. Kıyafetlerinden konuşma tarzına kadar hep olumlu yönde bir değişime gidiyor. Kendisine güveni arttıkça, iş hayatında ve aile hayatında daha mutlu oluyor.

SUÇLU DEĞİL, HASTALAR
Uzm. Dr. Ayça Kaya Metabolizma hastalıkları uzmanı
* Şişmanlık kesinlikle kişinin kendi suçu değil! Yalnızca ‘çok yediği, kendine hakim olamadığı için bu duruma geldi’ diye basit bir şekilde açıklanamaz. Fazla kilolu olmak birçok durumun iç içe geçtiği bir durumdur. Kişinin genetiği, psikolojik ve çevresel uyaranlara bağlı durumu bile etkilidir. Pastane sahibiyse ya da lokantada çalışıyorsa, davetlere fazla katılıyorsa hızla kilo alan insanlardan olabilir. Hormonal dengesizliği çok önemlidir.

TEK SORUN KOZMETİK DEĞİL
* Şişmanlık toplumda kozmetik bir problem olarak algılanıyor ama aslında bu bir hastalık. Çözümünü de tıpta aramak gerekiyor.
* Yapılan en büyük yanlış şu oluyor: İnsanlar şişmanlığı iradesizlik ve oburluk olarak tanımlıyorlar. Ancak bu durum sadece çok yemek ve iradesizlik ile açıklanabilecek bir hastalık değil. Çok kompleks bir hastalık. Ancak uzman bir ekiple beraber çözülebilir.

YAŞAYANLAR ANLATIYOR...
BEDENİME GÖRE KIYAFET BULAMAZSAM SİNİRLENİRİM
Gökçe Uluer: Avukat
27 yaşındayım, boyum 1.75, kilom 75... Doğduğum günden beri kiloluyum ama hiç de mutsuz değilim. Kendimi bu şekilde de seviyorum. Şişmanların psikolojilerinin kötü olduğunu hiç düşünmedim. Sadece, mağazalara gittiğimizde bize göre kıyafetler yoksa ona bozulup, sinirleniyorum. Hiçbir zaman ölümcül diyetlere girmiyorum. Vücut hatlarıma göre giyiniyorum. Diyet bana çevreden dayatıldığı zaman bir sorun oluyor. Türk toplumu olarak çok zayıf bir toplum değiliz, öyle olmaya özendiriliyoruz.

KİLOLUYUM VE MUTLUYUM ASLA KOMPLEKS YAPMAM
Esra Gürdal: Ev hanımı
44 yaşında ev hanımıyım, 1.70 boyunda ve 84 kiloyum. Gayet mutluyum, hiç de sorun yaşamıyorum. Bizim ülkemizde sadece 36-38 beden kıyafetler ürettikleri için, tek sıkıntım kıyafet. Ben eskiden kilolu değildim, hormon hapları yüzünden böyle oldum. Ama 4.5 kilo doğmuşum ve her zaman yemek yemeyi seven bir insandım. Ama hiç mutsuz olmadım. Şok diyetler yaptım, bırakınca yine kilom aldım. Nereye kadar bir kibrit kutusu kadar peynir ile dört köfte yiyeceğiz. İnsanlar kişilikleri ile varlarsa, bunu kompleks yapacaklarına inanmıyorum. Karakteri zayıf olan insan bunalıma girer.

BÜTÜN ALIŞKANLIKLARI SORGULANMALI
Nil Şahin Gürkan Beslenme ve diyet zmanı
Kişinin fazla kilolu olmasını suç olarak görmek yerine beslenme alışkanlıklarını sorgulaması gerekir. n İlla bir suçlu aranacaksa bu suçun yüzde 50’sini kişinin ailesel faktörleri, diğer yüzde 50’sini de kişinin kendi hataları oluşturuyor.

SORUMLUSUNUZ!
* Kişi, belli bir bilince ulaştığı yaştan itibaren doğru beslenmeyi öğrenmeli. Kişinin hareketsiz bir yaşam seçmesi, spor yapmaması, ‘neden kilo veremiyorum’ diyerek açlık diyetlerine girmesi, kişinin kendi suçu. Kişi, bedenine sağlıklı bir yaşamı öğretmeli, düzenli beslenmeli ve beslenme uzmanına başvurmalıdır. Yetişkinlikte yapılan tüm hatalar kişinin kendi sorumluluğundadır.

YANLIŞ DİYETLER DE HATA ÜZERİNE HATADIR
Banu Kazanç Beslenme ve diyet uzmanı
* Kilolu olmak bir noktaya kadar kişilerin kendi suçudur. Ancak hormonlar ve çevre şartları da buna zemin hazırlar.

* İnsanların yaptığı en büyük hata yeme alışkanlıklarını düzene sokmadan aşırı beslenerek kilo artışına sebep olmaktır. Kilo sadece kilo değildir, birçok sağlık probleminin nedenidir, bunu unutmamak lazım.

YENİ HOBİLER EDİNİN
* Herkesin kendi vücuduna karşı sorumluluğu vardır. Bu nedenle kilo almak suç olmasa bile alınan kiloyu kontrol etmemek hata olabilir. Bu hataya hata eklemek de kötü diyetlerle olur.

* Kan tahlili istenmeden verilen diyetlere kimse inanmamalı. Kişiler kendilerine özel diyetler ile takibe alınmalı. Kişi yemekten keyif alıyorsa, onun yerini yeni hobilere kaydırmalı.

ESRA TÜZÜN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA