26 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa11°C
  • Antalya9°C
  • İzmir14°C

ŞIRNAK DEVLET HASTANESİ'NE IRAK'TAN BİLE HASTA GELİYOR

Şırnak'ta 26 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet veren Şırnak Devlet Hastanesi bölgenin yanı sıra Irak'ın Kuzeyi'nden de hasta kabul ediyor.

Şırnak Devlet Hastanesi'ne Irak'tan bile hasta geliyor

23 Haziran 2009 11:49

Şırnak'ta 26 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet veren Şırnak Devlet Hastanesi bölgenin yanı sıra Irak'ın Kuzeyi'nden de hasta kabul ediyor.

Daha önce 25 yataklı ve tüm poliklinikleri bir koridor üzerinde olduğu, acil servis ünitesinin yoğun olarak hizmet verdiği belirtilen Şırnak Devlet Hastanesi, 26 bin metrekarelik kapalı alanda kurulu, modern cihazlar ile tam donanımlı olarak yöre insanına şifa dağıtıyor.

Kentin girişinde hakim bir tepeye kurulu, 3 katlı, 2 cerrahi, 2 dahiliye, 1 çocuk ve 1 kadın doğum olmak üzere 6 adet yataklı servisleri, ameliyathaneleriyle, yoğun bakım ve acil üniteleriyle geçen yıl hizmete sunulan Şırnak Devlet Hastanesi, her türlü konforu barındıran 150 yatak kapasitesiyle, isim yapmış özel hastanelerle yarışabilecek düzeyde olmasıyla vatandaşın yüzünü güldürüyor.

Şahsen başvuruların yanı sıra telefon, internet ve kısa mesajla randevulu sistemle de çalışan hastanede, hastaların konfor ve memnuniyetini artırmak için her türlü önlem de düşünülmüş. Bir dönem Diyarbakır, Mardin gibi ve büyük kentlere hasta sevk eden Şırnak Devlet Hastanesi, 45 kişilik tüm branşlardaki uzman hekim kadrosuyla teşhis, tetkik ve tedavide çoktan ünü ülke sınırlarını aşmış bile. Günde ortalama bin 500 hasta kabul eden hastane, civar il ve ilçelerin yanı sıra Irak'ın kuzeyinden gelen hastalara da hizmet veriyor.

-KÖYLÜ HASTANEDEN ŞEHİRLİ HASTANEYE-

Başhekim Op. Dr. Lokman Üren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıldır başhekim olarak görev yaptığı hastanenin geçen yıl eylül ayında yeni binasına taşındığını söyledi.

Daha önce 25 yataklı olan hastanenin şimdi 150 yataklı olarak 26 bin metrekarelik kapalı alanda hizmet verdiğini ifade eden Üren, hastanenin 3 katlı olduğunu belirtti.

Hastane bünyesinde 2 cerrahi, 2 dahiliye, 1 çocuk, 1 doğum olmak üzere 6 adet yataklı servis, ameliyathane, doğumhane, yoğun bakım, acil ünitesi ile takip ve tetkiklerin yapıldığı tüm bölümlerin bulunduğunu anlatan Üren, şöyle konuştu:

''Bir dönem 5 uzman hekim varken şu anda yaklaşık 45 uzman hekim görev yapıyor. Daha önce Devlet Hastanesi ne yazık ki bir sağlık ocağı gibi çalışıyordu. Daha çok hastanenin acil ünitesi çalışıyordu. Acil ünitesine gelen hastaya ilk müdahale yapılır, diğer tedaviler için daha çok başka merkezlere gönderildi. Ve büyük oranda daha çok sevk merkezi olarak çalışırdı. Ama artık Şırnak Devlet Hastanesi büyüdü ve gerçekten bölgede hastaları tedavi eden önemli bir merkez haline geldi. Şırnak'ın bütün ilçeleri ile civar illerden hasta almaya başladık. Özellikle Şırnak'ın Uludere ve diğer ilçelerinde yaşayan vatandaşlarımızın akrabaları Irak'ın kuzeyindeki kentlerde yaşıyorlar. Bu akrabalık ilişkileri ile kente gelenler, hastaneyi duyanlar gelip burada tedavi oluyorlar. Irak'ın kuzeyinden gelerek burada tedavi olan birçok hastamız var. İleride daha çok hasta tedavi etmeyi hedefliyoruz.

Daha önceki hastanemizde fiziki koşullarımız nedeniyle elimiz kolumuz bağlıydı. Yeni binaya taşınmakla müthiş rahatladık, ferahladık. Şimdi hem çalışan personel, hem de hastalarımız için geniş bir alanımız var. Köylü bir hastaneden çıkıp, modern şehirli bir hastaneye taşındık. Ve büyük bir oranda bunu başardığımıza inanıyorum. Yine de yapmamız gereken daha çok iş var, ama büyük, modern bir hastane olduk diyebiliriz.''

-''VATANDAŞ EN GÜZEL HİZMETE LAYIK''-

Üren, şu anda Ege, Marmara veya Akdeniz bölgelerindeki hizmet anlayışı ne ise orada vatandaşa sunulan imkan neyse Şırnak'ta da aynı kalitede hizmet verdiklerini söyledi.

Hizmet kalitesini artırma çabası içinde olduklarını ifade eden Üren, şöyle devam etti:

''Şırnak Türkiye'nin uzak bir bölgesi ama, Türkiye'nin bu en uzak kentinde, Marmara ve Ege'deki gibi bütün imkanları buradaki vatandaşlarımıza sunmak istiyoruz. Zaten Sağlık Bakanlığı'nın politikası da bu. Biz de elimizden geleni sunmaya çalışıyoruz. Hedefimiz Türkiye'deki bütün modern hastaneler gibi iyi bir hastane olmak ve onların düzeyinde hatta daha ilerisinde olmaktır. Sokakta yürüdüğümde, vatandaş bize, harcadığımız emeğin değerini veriyor, hem saygısıyla hem de sevgisiyle gösteriyor. Vatandaş verdiğimiz hizmetten çok memnun. Daha önceki hastanemde küçük bir koridorda hem acil ünitem, hem röntgen bölümü, laboratuvar hem de muayene odaları vardı. Hepsi bir aradaydı. Şimdi ise tüm birimlerimiz farklı alanlarda hizmet veriyor. Ayrıca radyoloji ünitesinden tutun mamografi, tomografi, kemik dansitometri ve MR gibi tüm cihazlar mevcut.''

Üren, polikliniklerin hemen yanında oluşturulan kan alma üniteleri ve kurdukları sistem sayesinde hastanın muayenesinin ardından verdiği kanların ve diğer tetkiklerin tam donanımlı laboratuvarlarda değerlendirildiğini, daha sonra sonucun doktor odalarındaki diz üstü bilgisayarlara düştüğünü belirterek, vatandaşın yorulmadan tahlil sonuçlarını ilgili hekimden alabildiğini kaydetti.

-ÖZEL HASTANELERE RAKİP-

Yaklaşık bir aydır da kurdukları sistemle telefon, kısa mesaj ve internet üzerinden hastaların randevularını aldıklarını kaydeden Üren, kısa bir süre olmasına rağmen bu sistemin de büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Yaklaşık 30 poliklinik odasında günlük bin 300 ile bin 500 hasta kabul edildiğini, her poliklinikte yaklaşık 50 hastaya bakıldığını belirten Üren, hastanelerinde ilk kez kanser ile beyin ameliyatları yapılmaya başlandığını söyledi.

Üren, eskiden göz ameliyatları için yakın olması nedeniyle Mardin'e giden hastaların artık başka illere gitmediğini de belirterek, şöyle konuştu:

''Bütün birimlerimizde çok başarılı ameliyatlar yapılıyor. Şu anda hasta sevk oranımız yüzde 3'ün altında. Toplam 450 personelimizle halkımıza hizmet veriyoruz. Plastik ve kalp damar cerrahi uzmanlarımız askere gitti. Onların yerine atama yapılmasıyla uzman hekim konusunda eksik değil fazlamız var dersek doğru olur. Hatta şuan bizim gasroenteroloji uzmanımız bile var. Endoskopi ünitesi kurduk. Diyarbakır dışında başka bir ilde endoskopi ünitesi de yok. Bu sayede pek çok kanser vakasında erken teşhis koyabildik. Kan merkezi de hastane bünyesinde çalışıyor. Merkezi oksijen sistemiz var. Kan merkezimiz, bebek dostu unvanımızla ve hizmet birimlerimizle ISO kalitesi belgemizi de aldık. Hastane binamızın olduğu alandaki boş bir yeri de Şırnaklı hayırsever bir iş adamının desteğiyle çocuk parkı olarak düzenledik. Muayene için gelen anne babalar hastane ortamının dışında çocuklarını güvenle bırakıyorlar.

Özel hastaneleri kendimize rakip olarak aldık. Hasta konforu ve memnuniyetini artırmak için her türlü önlemi aldık. Tek kişilik odalarımızda tuvalet, duş, buzdolabı, televizyon ve hasta refakatçileri için koltuklarımız mevcut. Özel hastanelerde bile bu konfor yok. Odalarımız tek ve çift yataklıdır.''

Hastalardan Zeynep Erkal, ''hastanede hiç bir eksik yok. Batıdaki hastanelerden hiç bir farkı bulunmuyor, tüm imkanlar var. Bizi gayet güzel karşılıyorlar. Daha önce Diyarbakır ve Mardin'e gidiyorduk, ama artık gitmiyoruz. Mükemmel bir hastane'' dedi.

Abdurdrahim Olay ise, hastaneden ''dört dörtlük'' hizmet aldıklarını ifade ederek, bu hizmetin devam etmesini diledi.

Betül Şimşek de, verilen hizmetten, teşhis ve tedaviden son derece memnun olduklarını belirterek, ''hastanemizden gayet memnunuz. Her türlü tedavi yapılıyor. Doktorlarımız çok iyi. Gelen hastalarla yakından ilgileniyorlar. Çok memnunuz'' diye konuştu.

Zaman

Yorumlar
SON DAKİKA