22 Kasım 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul18°C
  • Bursa21°C
  • Antalya17°C
  • İzmir19°C

SINAV STRESİNİ 'PRANAYAMA NEFESİ'YLE' YENİN

Yrd. Doç. Dr. Öztürk: "Pranayama Nefesi kesinlikle çok daha sakin kalınmasını ve uykunun daha iyi şekilde geçmesini sağlar ki uyku sınav stresinden dolayı en çok bozulan eylemlerin başında geliyor"

Sınav stresini 'Pranayama Nefesi'yle' yenin

10 Mart 2017 Cuma 14:04


Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülnur Öztürk, sınav stresi yaşayan öğrencilerin basit solunum egzersizleri yaparak sorunu çözebileceklerini belirtti.

Yrd. Doç. Dr. Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sınav stresini yenebilmek için çeşitli yöntemler bulunduğunu ancak solunum ve gevşeme egzersizlerinin daha faydalı olduğunu söyledi.

Solunum egzersizlerinin hayatın bir parçası haline getirilmesi gerektiğini belirten Öztürk, Pranayama tekniğinin akciğer solunumunun kontrol altına alınması ve geliştirilmesi üzerine kurulu olduğunu kaydetti.

Nefes tekniğiyle nefes alış verişiyle sinir sistemleri ve beyin dalgalarının kontrolünün sağlandığını anlatan Öztürk, Paranayama tekniğinin uygulanmasına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Solunum egzersizleri içerisinde özellikle gece yatmadan önce uygulanabilecek 'Pranayama Nefesi' kesinlikle çok daha sakin kalınmasını ve uykunun daha iyi şekilde geçmesini sağlar ki uyku da sınav stresinden dolayı en çok bozulan eylemlerin başında geliyor. Bu solunum tekniğinde baş parmağımızla sağ burun deliği kapatılıp sol burun deliğinden derin bir nefes alıyoruz.

Sonra işaret parmağımızla sol burun deliğini kapatıp sağ burun deliğinden nefesi veriyoruz. Aynı işlemi burun deliklerini değiştirerek yapıyoruz. Bu egzersizi uyumadan önce birkaç defa tekrarlayarak yapabiliriz. Ayrıca çok strese girildiğini düşündüğünüz zamanlarda, strese bağlı olarak karın ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtiler oluştuğunda 'Doğal nefes' dediğimiz bir egzersiz var. Ağzımızdan derin bir nefes alıp birkaç saniye nefesimizi tutuyoruz ve ardından yine ağzımızdan yavaş bir şekilde veriyoruz"

Sınav stresinin yenmede bedeninin rahatlamasının da olumlu bir faktör olduğunu belirten Öztürk, "Gevşeme egzersizlerinde de ellerden başlayarak bilek, dirsek ve omuzları sıkı bir şekilde kasıyoruz, sonra hepsini teker teker gevşeterek kasılma ve gevşemenin farkına varıyoruz. Bedenimizdeki her bir bölgenin gevşediğini hissederek rahatlama yaşamalıyız." diye konuştu.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA