23 Aralık 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa5°C
  • Antalya10°C
  • İzmir10°C

SINAV KAYGISI, BİOFEEDBACK YÖNTEMİYLE ORTADAN KALKIYOR

Uzun yıllar yapılan bilimsel çalışmalar sonucu geliştirilen Biofeedback tekniğiyle çağımızın sorunu stres kontrol altına alınıyor.

Sınav kaygısı, Biofeedback yöntemiyle ortadan kalkıyor

31 Mayıs 2012 Perşembe 16:05

Stresin mutlaka negatif algılanması gerekmiyor. Yapılan araştırmalar, stresin kişiye olumlu ya da olumsuz etkilerinin tamamen bireyin bunu nasıl hissettiğiyle ilgili olduğunu ortaya çıkardı. Stres üzerine yapılan ilk araştırmalar “ savaş ya da kaç” tepkisinin varlığını tespit etti. Çalışmalara göre, bir organizma bir şok yaşadığında ya da bir tehditle karşılaştığında hayatta kalabilmesine yardımcı olacak hormonlar salınıyor. Hayvanlarda ya da insanlarda salınan bu hormon daha hızlı koşmamıza veya savaşacaksak daha büyük bir çabayla savaşmamıza yardımcı oluyor.

Birey stres altına girdiğinde kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar ve motivasyon eksikliği, unutkanlık, uykusuzluk gibi alışkanlıklarda değişimler başlar. Vücutta yaşanan bu değişimlerin doğal sonucu olarak da bir takım negatif sonuçlar ortaya çıkar. Birey stres evresinde heyecanlı, gergin, tedirgin ve sinirli olmaya başlar. Öğrencilerin sınav dönemlerinde sıkça karşılaştıkları stres sorunu kontrol altına alınmazsa öğrencinin başarısız olmasına neden olabilir.

Liselere, üniversitelere giriş sınav dönemlerinde en üst seviyede yaşanan stresin kontrol altına alınmasıyla öğrencilerin verimleri ve başarıları artıyor. “Savaş ya da kaç” tepkileriyle kontrol altına alınan stres, dikkat problemi yaşayan öğrencilerin dikkatlerini toplamada önemli bir faktör olarak oluyor. Yapılan araştırmalar, 25 kişilik sınıflarda 1- 3 kişinin stres yüzünden başarısız olduğunu ortaya koyuyor. Stres çok yaygın olarak görülse de nadir olarak fark edilip tedavi altına alınıyor.

Sınavlar yaklaştıkça stresi artan öğrenciler kendi kendilerini kontrol altına almalılar. Öğrenci kendine “ Bununla baş edebilirim, yeterince çalıştım, sakin olmalıyım, bunun üstesinden gelebilirim” diyebilmelidir. Öğrenciler, kendilerini odaya kapatmak, herkesten uzaklaşmak, çok yemek ya da hiç yememek gibi hatalarla stresli sürecin içerisine daha da giriyor.

Kendi kendine stresini kontrol altına alamayan öğrenci alacağı destekle hem stresten uzaklaşıyor hem de başarısını artırıyor. Nörofeedback ve biofeedback yöntemleriyle kişinin kendi beyin dalgalarını eğitmesi sağlanıyor. Öğrenciye kendi beyin dalgaların karakterleriyle ilgili bilgi verilirse, o kişinin kendi beyin dalgalarını değiştirmeyi öğrenebileceği ve bu değişikliklerin kalıcı olacağı ilkesine dayanıyor.

Bir çeşit beyin egzersizi olan Neurofeedback, beyinde düzensiz olan elektriksel aktiviteyi düzenli hale getirip, aynı zamanda beyindeki elektriksel dağılımı dengeleyerek beynin daha sağlıklı bir şekilde işlemesini sağlıyor. Son teknolojik cihazlar kullanılarak geliştirilen yöntemle beyinden gelen elektrik akımlarını ölçen cihazlar verileri bilgisayar ekranına yansıtıyor. Bu yöntemle öğrenci, kendi bedenini kontrol altına alarak üzerinde bazı değişiklikler yapabiliyor. Yöntem kişinin ruhsal olarak gerginlikten kurtulup rahatlamasını sağlıyor ve daha önce fark edemediği birçok bedensel tepkisini farkına varıyor. Anormal olarak işleyen kalp atışı, kan basıncı, vücut ısısı, uyku düzeni, stres ve kaygı düzeyi, kas gerginliği vb. bedensel mekanizmaları bu yöntemle kontrol edilebiliyor.

Yorumlar
SON DAKİKA