25 Aralık 2024
  • Ankara8°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa10°C
  • Antalya9°C
  • İzmir11°C

SİGORTA ŞİRKETLERİNİN ZARARLARI SERMAYE EROZYONUNU ARTIRACAK

Axa CEO'su, şirketlerin zararlarının mevcut sermayelerinin erozyonunu arttıracağını belirterek, ‘Denetim otoritesinin talep edeceği sermaye artışını karşılayabilmeleri durumunda hayatlarına devam edecekler' dedi.

Sigorta şirketlerinin zararları sermaye erozyonunu artıracak

28 Eylül 2010 Salı 09:57

Axa CEO'su, şirketlerin zararlarının mevcut sermayelerinin erozyonunu arttıracağını belirterek, ‘Denetim otoritesinin talep edeceği sermaye artışını karşılayabilmeleri durumunda hayatlarına devam edecekler' dedi.

"Bundan sonra küçük ya da büyük ayrımı olmaksızın tüm şirketlerin zararları mevcut sermayelerinin erozyonunu arttıracak"… Bu sözler Axa CEO'su Cemal Ererdi'ye ait.
Cemal Ererdi'nin bu tespitinin devamına geçmeden önce, kısa bir açıklama yapayım. Sigorta şirketleri bir süredir özellikle bazı branşlarda zarar ediyor. Kasko, trafik ve sağlık sigortaları bu branşlar içinde. İşin ilginci son dönemde bu branşlar içine yangın sigortaları da eklendi ki, bugüne kadar şirketlerin yangın sigortalarında zarar açıkladıkları pek görülmüş değil. Ve sonuçta, sigortacılıkta gerek prim üretimi gerekse de pazar payı açısından ağırlığa sahip dört branşta şirketler zarar etmiş oluyor.
Bu kısa bilgiden sonra gelelim Cemal Eredi'nin tespitlerine. Ererdi, 2010 yılı Haziran sonu sektör açısından ortaya çıkan tablonun, geçen seneki kötü neticelerden bile daha kötü olduğunu söylüyor. Cemal Ererdi'ye göre, elementer branşlarda sektör, bilanço karında yüzde 82.5, teknik karda ise yüzde 81 azalış yaşıyor. Bu tablonun, önceki yıllarda enflasyonun ve yüksek faizlerin kötü yönetilen sigorta sektörünün sonuçlarını nasıl gizlediğinin açıkça ortaya çıkardığını belirten Ererdi, "Geçtiğimiz yıla göre bile elde edilen net yatırım gelirindeki düşüşün yüzde 52 olması, bunun yanında teknik kar performansının giderek bozulması bugünkü noktaya gelinmesine yol açtı" diyor.
Cemal Ererdi, sektörün zarar ettiği trafik, kasko ve sağlık branşlarındaki kötü gidişin devam ettiğini vurgularken, diğer yandan bugün gündeme gelmeyen ancak halen teknik kar yaratabilen yangın branşındaki teknik kar düşüşünün yüzde 54 olmasının önümüzdeki dönemde üzerinde ciddi düşünülmesi gerektiğini ifade ediyor.
Peki, bu noktaya nasıl gelindi? Bu konuda da ilginç açıklamalarda bulunan Ererdi'ye göre, bunun başlıca iki nedeni var:
Birincisi, yeni gelen yabancı ortaklı şirketler dahil, sermayedarların yatırımlarının getirisi yerine piyasa payına oynama hedefini yöneticilere vermesi.
İkincisi ise, şirket yöneticilerinin serbest rekabeti yeterince kavrayamaması; şirket zarar ettiği zaman, bunun yönetimin performans sorunu olduğunu halen kabul etmemesi. Cemal Ererdi, "Bu iki önemli konunun, bu tabloyu yarattığı söylenebilir" diyor.

Kanuni boşluktan yararlanılıyor
Cemal Ererdi, bu iki önemli nedenin şirketlerin piyasaya nasıl davrandıklarının ipuçlarını da verdiğine dikkat çekiyor ve şirket yöneticilerinin piyasa payı elde etme ya da piyasa payını koruma adına fiyat düşürme kolaycılığına yöneldiğini belirtiyor. Bunun yaparken de istatistiki verilerle oluşturulan şirket tarifesi oluşturma anlayışının yerine, rakibe göre fiyatlama yapıldığını ve sonuçta sürekli düşen fiyatlarla iş yazıldığını söylüyor. Cemal Ererdi, sözlerini şöyle sürdürüyor. "Şirket yöneticileri, yine risk seçimi anlayışını terk ederek her işi kabul etme anlayışına yönelmekteler ve prim üretimini arttırmaktalar.
Bazı yöneticiler, daha büyük portföy elde etmek için kendi mevcut acente sistemini motive etmek yerine, kanuni boşluklardan yararlanarak; bin bir zorluklarla oluşturulan yeni sistemi bozacak bir acente dağıtım modeli oluşturmakta, sektörün temel yapısını hatta kendi acentelerini baltalamaktalar."
Cemal Ererdi, tüm bunların sonucunda da sektörün maalesef sürekli ve giderek büyüyen, zarar eden bir sarmala girdiğini vurguluyor.

Sermaye artışı istenebilir
Cemal Ererdi'ye, bu durumun daha ne kadar sürdürülebileceğini soruyorum. Bugüne kadar bu durumun sürdürülebildiğini ifade eden Ererdi, "Şirketlerin mevcut ve yıllardır oluşturduğu rezervler bunu karşılamıştır. Ancak bundan sonra küçük ya da büyük ayrımı olmaksızın tüm şirketlerin zararları mevcut sermayelerinin erozyonunu arttıracaktır.
Bu şirketler, denetim otoritesinin talep edeceği sermaye artışını karşılayabilmeleri durumunda hayatlarını devam ettirecek yoksa sigortalılara zorluklar yaşatabileceklerdir" şeklinde konuşuyor.
Cemal Ererdi'nin tespitleri böyle. Bu yorumlar üzerine bir şey söylemeyi kendi açımdan doğru bulmuyor. Ama şunu ekleyebilirim. Görünen o ki, yıllardır zarar edilen trafik, kasko ve sağlık branşlarına bir yenisi daha eklendi… Yangın sigortaları. İşte o yüzden bu gidişin hiç de iyiye bir gidiş olmadığını söylemek lazım.

Sigortalılar, yeniden güvenli şirketlere yönelecek
Axa CEO'su Cemal Ererdi, şirketlerin birbirleriyle girdikleri fiyat rekabetinden dolayı tüketicilerin uygun koşullarda poliçe satın almaları hakkında da şu görüşleri savunuyor:
"Sigortalılar bugüne kadar genişçe kaynaklara sahip bir sektörde, aldıkları poliçeleri daha makul fiyatla satın aldıkları için herhangi bir sorunla karşılaşmadılar. Dolayısı ile kısa vadeli bir maliyet avantajı yaşadılar. Ancak bu kaynakların azalıp, taahhütlerin karşılanamaması noktasında gerek hizmette, gerek hasarda şirketler, kıt kaynakları sebebi ile sorunlar yaşayabilecekler ve olağandışı fiyat artışları ile karşılaşabilecekler. Bu durumda sigortalıların tekrar güvenli şirketlere doğru yöneleceklerini düşünüyorum."

Noyan Doğan

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA