26 Temmuz 2024
  • Ankara26°C
  • İstanbul25°C
  • Bursa25°C
  • Antalya32°C
  • İzmir32°C

SİGARANIN SON 2 NEFESİ: BİRİ KOAH, DİĞERİ AKCİĞER KANSERİ

Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "İçtiğiniz sigara 2 ölümcül hastalığın yüzde 90 sebebidir. Biri KOAH, diğeri akciğer kanseridir....

Sigaranın Son 2 Nefesi: Biri Koah, Diğeri Akciğer Kanseri

26 Temmuz 2024 Cuma 11:53

Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, "İçtiğiniz sigara 2 ölümcül hastalığın yüzde 90 sebebidir. Biri KOAH, diğeri akciğer kanseridir. Sigara içerseniz, kesecik duvarlarınızdaki elastik doku harap olur ve esneme yeteneğini kaybederek tıpkı bu naylon poşet gibi olur. 20 yıldan sigara kullanıyorsunuz bu iki hastalık ile her an yüzleşebilirsiniz" dedi.

Sigara kullanımın zararlarının insanlara anlatmanın artık etkili olmadığını ifade eden Göğüs Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Şevket Özkaya, balon örneği üzerinde sigaranın verdiği zararı anlattı. Sigara kullanımın ortaokul yaşına kadar düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Özkaya, "Ülkemizde 20 yaş üstündeki kişilerin en az yarısı sigara bağımlısıdır ve sigaraya başlama yaşı artık ortaokul çağlarına kadar indi. Sigaranın zararları anlatmak artık insanlarımızı etkilemiyor ama içtiğiniz sigara 2 ölümcül hastalığın yüzde 90 sebebidir. Bunlarda biri KOAH, diğeri ise akciğer kanseridir. Eğer yaşınız 40 üzeri ve içtiğiniz sigara paketi ile kullandığınız yılı çarpar, 20 paket/ yıldan daha fazla ise bu iki hastalık ile her an yüzleşebilirsiniz. KOAH teşhisi alan kişilerin büyük çoğunluğu halen sigara içen veya çok uzun süre sigara içmiş ve bırakmış kişilerdir. Hastalık sinsi ilerlediği için ve sigara bağımlıları öksürük, balgam çıkarma gibi şikayetleri önemsemedikleri için KOAH teşhisi konduğu zaman hastalar akciğer kapasitelerinin önemli bir kısmını kaybetmiş olmaktadırlar" diye konuştu.

"Peki sigara nasıl KOAH yapıyor"

Akciğer keseciklerinin tıpkı bir balon gibi olduğuna dikkat çeken Özkaya, "Temiz havayı nefes olarak bu keseciklere aldığınızda şişer ve hava ile dolunca elastik yapısından dolayı içerdeki kirli havayı da tıpkı balonun sönmesi gibi dışarı atar. Bu mekanizma hayat kurtarıcıdır. Ancak sigara içerseniz, kesecik duvarlarınızdaki elastik doku harap olur ve esneme yeteneğini kaybederek tıpkı bu naylon poşet gibi olur ve nefes alırsınız ama balonun elastik yapısı olmadığı için kirli havayı dışarı atamazsınız ve içerde kirli hava kalır. Siz yeni bir temiz havayı nefes le almak istediğinizde keseciklerde temiz havanın gireceği yer kalmayacak ve nefes alamama yani nefes darlığı başlayacak" şeklinde konuştu.

"Her hücre kanserden ölecek"

Kişilerin uzun yaşama imkanı da olsa her hücrenin kanserden öleceğini belirten Özkaya, "Sigaranın diğer ölümcül sebebi ise akciğer kanseridir. Biz şunu biliyoruz ki, yaşayan her sağlıklı hücrenin sonu kanser. Eğer diğer hastalıklar, kazalar ve erken ölümler olmasa ve uzun yaşama imkanı olsa her hücre kanserden ölecek. Eğer sigara kullanıyor veya kanserojen maddelere maruz kalıyorsanız, bu kansere yakalanma yaşınızı düşüren bir faktör. Örneğin; 150 veya 170 yaşında akciğer kanseri olacak bir kişi, sigara içtiği için bu yaş 100'e düşüyor. Eğer ailede kanser öyküsü varsa bu yaş daha da düşüyor. Ve 45 yaşından sonra her an kanser gelişmesi ile karşı karşıya kalınıyor. Sigara içmeye hiç başlamayarak bu iki ölümcül nefesten kurtulabilir ya da bırakarak bu iki ölümcül hastalık riskinizi azaltabilirsiniz" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA