28 Kasım 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa8°C
  • Antalya16°C
  • İzmir14°C

SİGARA YASAĞINI ANAYASA'YA AYKIRI BULAN ÜLKE YOK

Danıştay'ın kahvehanelerdeki sigara yasağının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasına tepki yağıyor. Konuya ilişkin en sert eleştiri, Türkiye'yi sigarayla mücadelede örnek ülke gösteren Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) geldi.

Sigara yasağını Anayasa'ya aykırı bulan ülke yok

22 Haziran 2010 Salı 10:44

Danıştay'ın kahvehanelerdeki sigara yasağının iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurmasına tepki yağıyor. Konuya ilişkin en sert eleştiri, Türkiye'yi sigarayla mücadelede örnek ülke gösteren Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) geldi.


DSÖ Türkiye Ofisi Tütün Kontrolü Uzmanı Dr. Toker Ergüder, "Kanun, dünyada en az 20 ülkenin tam dumansızlık yasaları ile benzerdir. Bu yasaların hiçbirisi bu ülkelerde anayasaya aykırı bulunmamıştır." dedi. Sağlık Bakanlığı da Yüksek Mahkeme'nin sigara yasağı aleyhine vereceği bir kararın tüm kazanımları ortadan kaldıracağına dikkat çekti. Kararı yayımladığı bildiriyle kınayan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi, başkasının hayatı pahasına sigara içmek ve içilmesine göz yummanın özgürlük değil cana kastetme sayılması gerektiğini bildirdi. Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Sefa Saygılı ise, "Yasak, pasif içicilerin hakkını koruyor. Kanun yumuşarsa gerisi gelir." uyarısında bulundu. Kahvehanelerle başlayacak yasağın delinme sürecinin sağlıklı bir Türkiye hedefini sekteye uğratacağını belirten Sağlık Bakanlığı, "2012'ye kadar ülkemizde 15 yaşından büyüklerde sigara içmeyenlerin oranını yüzde 80'e, 15 yaşından küçüklerde ise yüzde 100'e çıkarmayı istiyoruz." açıklamasını yaptı.

Danıştay'ın kararı tüm çevrelerce tepki toplamaya devam ederken DSÖ Türkiye Ofisi de karara kayıtsız kalmadı. Ofis Tütün Kontrolü Uzmanı Dr. Ergüder, "Kanunun amacı, sigaranın nerede içilip nerede içilmeyeceğini düzenlemektedir. Vatandaşın anayasal sağlık haklarını korumaktır." ifadelerini kullandı. Ergüder, ayrıca kanunun 169 ülke ile birlikte Türkiye'nin de 2004 yılında imzaladığı Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi uluslararası yasasıyla da uyumlu olduğunu hatırlattı. Anayasa Mahkemesi'ne saygı duyduğunu belirten Ergüder, ancak kararı merakla beklediğini ifade etti.

Bu arada Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruyu Başbakanlık savunacak. Başbakanlık, Danıştay'ın 'tütün ürünlerini tüketmenin kişi özgürlüğü alanına girdiği' tezini çürütmeye çalışacak. Türkiye'nin DSÖ'nün 'Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ne attığı imza ile yükümlülüklerini yerine getirdiğini mahkemeye sunacak. Ayrıca 'pasif içiciliğin' insana verdiği zararlar ortaya konularak Danıştay'a cevap verilecek. Sigaranın başkalarının olduğu bir mekânda içilmesinin kişisel özgürlük değil, hak ihlali olduğu belirtilecek. Yasakla işletmelerin zarar ettiği iddiasına da Maliye Bakanlığı'nın son bir yıllık artış rakamları ile karşılık verilecek.

Türkiye 'dumansız hava sahası'nı kabullendi

Geçtiğimiz temmuz ayında başlayan 'dumansız hava sahası' uygulaması büyük kabul gördü. Sağlık Bakanlığı'nın araştırmasına göre halkın yüzde 90'ından fazlası yasağı destekliyor. Halkın yüzde 93,8'i devletin vatandaşını koruması gerektiği, yüzde 95,3'ü sigaranın doğrudan sağlığı tehdit ettiği görüşünde. Yine aynı şekilde vatandaşın yüzde 96,1 kamu kurum ve bankalarda, yüzde 97,3'ü toplu taşıma araçlarında ve yüzde 82,1'i kahvehanelerde sigara içilmemesini istiyor. Uygulamanın devreye girdiği dönemden beri kamusal alan, hastane, alışveriş merkezleri ve özel işletmelerde havadaki zararlı partikül oranı yüzde 57 ile yüzde 90 oranında azaldı. Ocak-Mart 2010 arasında son beş yılın en düşük sigara satışı gerçekleşti. Bu dönemde 20 milyon 426 paket sigara satıldı.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA