24 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul11°C
  • Bursa7°C
  • Antalya12°C
  • İzmir12°C

SİGARA KONUSUNDA KORKUTUCU UYARI

İngiliz tıp dergisi Lancet, 2030 yılına kadar dünyada kanser vakalarında yüzde 75 artış olabileceği uyarısında bulundu. Artışın büyük bölümü gelişmekte olan ülkelerde görülecek.

Sigara konusunda korkutucu uyarı

18 Temmuz 2012 Çarşamba 11:50

Uzmanlar tütün ürünlerinin kullanımının en kolay önlenebilecek ölüm nedeni olduğu konusunda birleşiyor. Amerikan Kanser Derneği’nden Nathan Grey küresel sağlık sorunlarına özetliyor: “Tütün ürünleri her yıl tüm dünyada altı milyon kişinin ölümüne yol açıyor. 2030 yılına kadar bu rakam yılda sekiz milyona çıkacak.”

Grey, İngiliz tıp dergisi Lancet’teki son yazıyı kaleme alanlardan biri. Makale, 20 yıl içinde kanser vakalarında yüzde 75 artış olabileceği öngörüsünde bulunuyor.

Joanna Cohen, Johns Hopkins Üniversitesi Kamu Sağlığı Fakültesi’nde tütün ürünleri kullanımının sınırlandırılmasıyla ilgilenen enstitünün başkanı. Cohen, “Şaşkınlık verici bir olay. Her yıl altı milyon kişi ölüyor. Ölmeleri için hiçbir neden yok,” şeklinde konuşuyor.

Kanser ölümlerindeki artışın en fazla gelişmekte olan ülkeleri, özellikle de Afrika’yı etkilemesi bekleniyor.

Nathan Grey, “Afrika’nın orta bölgeleri, en az sigara içilen coğrafya. Salgın halinde tütün kullanımına bağlı ölümlerin yaşanabileceği en son yer,” şeklinde konuşuyor.

Sigara şirketlerinin şimdi de bu coğrafyaya göz diktiğini söyleyen Gray, Amerikan Kanser Derneği ve birçok sağlık kuruluşunun bu konuda çalıştığını söylüyor: “Eğer başaramazsak, AIDS salgınında olduğu kadar büyük kayıplar ve hastalıklar yaşanacak, bundan ekonomiler etkilenecek.”

Uzmanlar, tütün kullanımına bağlı kanser vakaları ve ölümleri önlemede hükümetlerin çok şey yapabileceğini söylüyor. Araştırmacı John Ayers da bu görüşte: “Şimdiye kadar tütün ürünleriyle mücadelede en etkili yöntem sigara vergisini arttırmak oldu. Sigara fiyatı arttığı zaman tüketicinin satın alma gücü kalmayacak ve sigarayı bırakacak.”

Araştırmalar da, eğitim kampanyalarının; kamuya açık alanlarda sigara içilmesine, sigara reklamlarına ve şirketlerinin sponsorluk yapmasına getirilen yasakların işe yaradığını gösteriyor.

Joanna Cohen, “Diğer küresel salgınlara bakın. Hiçbir şirket gelip de AIDS virüsü için reklam yapmıyor. Ama tütüne gelince büyük şirketler sonuna kadar mücadele ediyor. Sorun yalnızca bir bağımlılıktan kaynaklanmıyor. Önümüzde tamamen önlenebilir bir salgın var,” diyor.

Uzmanlara göre en büyük zorluk, tütün şirketlerinin kitlesel boyutlarda yürüttüğü reklam faaliyetlerini önlemek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA