22 Kasım 2024
  • Ankara12°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa9°C
  • Antalya16°C
  • İzmir15°C

SİGARA, GIRTLAK KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİNİN BAŞINDA

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ali Şişman, erken tanı konulabilmesi sebebiyle, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında bulunan gırtlak kanseri,..

Sigara, gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında

08 Mart 2011 Salı 09:56

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Ali Şişman, erken tanı konulabilmesi sebebiyle, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında bulunan gırtlak kanseri risk faktörlerinin başında sigaranın geldiğini, sigara dumanındaki katranın içeriğinde bulunan bazı maddelerin kansere yol açan etkiler yaratarak, hastalığın ortaya çıkmasına neden olduğunu belirtti.

Sigara kullanımı bırakıldığında bu riskin giderek azaldığını ve gırtlak kanserinin erkeklerde kadınlara oranla 10 kat daha fazla görüldüğünü söyleyen Dr. Ali Şişman, son yıllarda kadınlarda sigara içimindeki artışla birlikte, Avrupa ve ABD'deki kadınlarda gırtlak kanseri görülme sıklığının arttığına dikkat çekti.

“Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımı hastalık riskini artırıyor.”
Gırtlak kanserinin ortaya çıkmasında alkolle beraber, sigara kullanımının hastalık riskini artırdığının altını çizen Dr. Ali Şişman; “Tek başına alkol kullanımının risk faktörü olup olmadığı henüz kesin olarak bilinmiyor. Ayrıca lökoplaziler yani yanaklarda ve dilde bulunan beyaz plakalar, akut ve kronik gırtlak enfeksiyonları, virüslere bağlı enfeksiyonlar; sesin kötü kullanımı, gırtlağı etkileyen ve tahriş eden faktörler riskler arasında sayılabiliyor” dedi.

“Gırtlak kanserinde erken tanı konabilme şansı yüksek.”

“Gırtlak kanserleri, nispeten daha iyi seyirli tümörler arasında kabul ediliyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri, bu hastalığa erken tanı konabilme şansının yüksek olmasından kaynaklanıyor.” diyen Dr. Ali Şişman, sözlerine şöyle devam ediyor; “Erken belirtiler, gırtlakta tümörün yerleştiği bölgelere göre farklılıklar gösterebiliyor. Örneğin ses teline yerleşen tümörler ses kısıklığına neden olurken, gırtlağın üst bölümüne yerleşen tümörlerde yutma fonksiyonu sırasında ağrı olabiliyor.”

Ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, boyunda şişlik ve öksürüğe dikkat!
Farklı bölgelerde görülmekle birlikte, gırtlak kanserinin erken evrede yakalanmasını sağlayacak belirtilerden de bahseden Dr. Ali Şişman; “Gırtlak kanserinin erken evrede yakalanması sağlayacak belirtiler arasında ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığı, kulak ağrısı, ileri evrelerde boyunda şişlik ve öksürük bulunuyor. Yutma güçlüğü bazen hastalar tarafından nefes darlığı, boğazda gıcıklanma, dolgunluk, yabancı cisim, boğazı sürekli temizleme ihtiyacı ve takılma hissi gibi tarif ediliyor” dedi.

Dr. Ali Şişman sözlerine şöyle devam etti; “Gırtlak kanserlerinde tedavi tümörün yerleşim yeri, evresi ve hastanın durumuna göre farklılık gösteriyor. Kanser erken evrede yakalandığında, hasta soluk fonksiyonu değişmeden, sadece sesinin biraz kısılmasıyla sonuçlanacak bir tedaviyle hayatına devam ediyor. Bu tedavi gırtlağın yarısının alındığı bir cerrahi yaklaşımla yapılıyor ve tedavi planı tümörün gırtlakta yerleştiği yere göre farklı olabiliyor. Bu yüzden tamamen hastalığın bulunduğu yere göre bir tedavi yaklaşımı uygulanıyor.”

Yorumlar
SON DAKİKA