25 Ocak 2025
  • Ankara6°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir10°C

SICAKLARDA BEYİN KANAMASINA DİKKAT!

Özellikle belirli bir yaştan sonra, tansiyon hastalarında görülen beyin kanamaları sıcak havalarda daha da artış gösteriyor.

Sıcaklarda beyin kanamasına dikkat!

06 Temmuz 2010 Salı 19:00

Hava sıcaklıkları gün geçtikçe yükseliyor. Gerek şehir içinde çalışma hayatına devam edenler, gerekse tatilde deniz ve güneşin keyfini çıkaranlar sıcak havanın olumsuz etkilerinden korunmak için pek çok yolu deniyor. Cilt sağlığınız için güneş koruyucular, saç bakımınız için maskeler derken hayati önem taşıması nedeni ile atlanmaması gereken bir nokta da beyin sağlığı… Özellikle belirli bir yaştan sonra, tansiyon hastalarında görülen beyin kanamaları sıcak havalarda daha da artış gösteriyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroşirürji Bölümü’nden Prof. Dr. Murat İmer, “Sıcak havalarda beyin kanaması riski ve dikkat edilmesi gereken noktalar” hakkında bilgi veriyor.

Tansiyon hastaları özellikle dikkat etmeli
Aşırı sıcak havalar, en çok yüksek tansiyona sahip hastaları etkilemektedir. Tansiyonun ani ve denetimsiz yükselmesi çok korkulan bir sonuca, beyin kanamasına neden olabilir. Beyin kanamasına başka (doğumsal damar değişiklikleri, pıhtılaşma bozuklukları, pıhtılaşmayı engelleyici ilaç kullanımı, bazı karaciğer hastalıkları, yüksek dozda alkol kullanımı, v.b.) nedenlerin de yol açtığı bilinmekle beraber; en önemlisi yüksek ve dengesiz tansiyondur.

Şiddetli baş ağrısı, kusma ve bilinç kaynı görülebilir
Beyin kanamaları en sık iki şekilde gelişir. Beyin dokusu içine olan ve daha çok yüksek tansiyonun yol açtığı kanamalar ve beyin ana atardamar ağının üzerinde gelişmiş baloncuklara (anevrizma) bağlı kanamalar. Beyin kanaması rastlanma sıklığı her yıl için 100 bin kişide 10 civarındadır. Beyin dokusu içine olan kanamalar çoklukla derin yerleşimlidirler ve klinik tablo aniden gelişir. Hastada ciddi baş ağrısı, bulantı, kusma, bilinç kaybı ve kanamanın etkilediği beyin bölgesine bağlı olmak üzere felç gibi birtakım belirtiler gelişebilir. Orta yaşın üstünde bilinen şeker hastalığı, damar sertliği, tansiyon yüksekliği olan kişilerde bu tablonun ortaya çıkması durumunda, beyin kanaması ihtimali düşünülerek hasta hemen tam donanımlı bir hastanenin acil servisine götürülmelidir.

Hastalığın tanısı çoklukla Bilgisayarlı tomografi tetkiki ile konulur. Hastaların tedavisinde kanamanın büyüklüğüne ve yerleşimine bağlı olarak cerrahi girişim de gerekli olabilir. Cerrahi girişim gerekli değilse konservatif yöntemlerle hastanın tedavisi yapılır.

Anevrizmaya dikkat!
Diğer çok sık rastlanan beyin kanaması nedeni anevrizmaya bağlı olanıdır. Çoğu zaman, beyini çevreleyen üç zardan “araknoid” adı verilen zarın altında yayılmış kanama ile karakterizedir. Bu kanama şekline “subaraknoidal kanama” denir. Klinik tablosu uygun olan hastalarda yapılacak cerrahi girişim ile kanamaya yol açmış olan baloncuk (anevrizma), yeniden kanamaması için kapatılır.

Bronzlaşmak için güneşin altında saatlerde yatanlar ve açık havada çalışanlar risk altında
Sıcak havaların beyin kanamasıyla doğrudan ilintisi, bilimsel çalışmalarla gösterilmemişse de sıcak havaların tansiyon hastalarında beyin kanaması riskini artırdığı bilinmektedir. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyonlu hastalar;


Güneş altında uzun süre kalmamaya özen göstermeli
Güneşin direkt etkilerinden kendilerini korumak için baş bölgelerini koruyacak şapka ya da bandana ile dolaşmalı,
Sabah 10.00 ile öğleden sonra 14.00 arasında güneş altında kalmamalı,
Aç kalmamaya dikkat edip sağlıklı ve düzenli beslenmeye özen göstermeli,
Gün içerisinde artan su ihtiyacını gidermeli,
Aşırı şiddetli baş ağrısı durumunda dikkatli olmalı
İlaçlarını düzenli olarak almalı,
Tansiyon kontrollerini daha sık yapmalıdırlar.

Sıcak havada tansiyonunuzu yükseltecek etkenlerden mutlaka uzak durun
Son derece ölümcül olan bu tablonun ortaya çıkmasını engellemek için, özellikle sıcak havalarda tansiyonu yükseltecek her türlü nedenden kaçınılmalıdır. Tansiyonun, düzenli ilaç kullanımı ve sık kontrollerle kontrol altında tutulması sonucu son yıllarda beyin dokusu içine olan kanamaların sıklığında ciddi bir düşüş sağlanmış olduğu unutulmamalıdır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA

Yükleniyor...