20 Kasım 2024
  • Ankara6°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya12°C
  • İzmir10°C

SICAKLAR BÖBREK TAŞI YAPIYOR

Uzmanlar aşırı sıcaklarda böbrek taşı oluşumunun daha sık görüldüğünü bildirdi.

Sıcaklar böbrek taşı yapıyor

08 Ağustos 2012 Çarşamba 11:14

Erkeklerde, kadınlara oranla üç kat daha fazla görülen böbrek taşının en önemli nedenleri arasında ise yanlış beslenme geliyor.

Özellikle sıcak yaz günlerinde su tüketimini yeterli ölçüde yapmayan bireylerde böbrek taşı sorununun daha sık görüldüğünü belirten Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, böbrek taşı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Ülkemizdeki en yaygın sağlık problemlerinin başında gelen böbrek taşı rahatsızlığı, idrardaki kristallerin üst üste birikmesiyle oluştuğunu ifade eden Ertaş, “Böbrek ve idrar yollarındaki taşlar hiçbir bulgu vermeden gelişebileceği gibi bazen ciddi sorunlara da neden olabilir. Böbrek taşı rahatsızlığında en sık görülen yakınma ağrıdır. Taşın yerleşimine göre değişiklik gösterebilen ağrıya bulantı ve kusma da eşlik edebilir. Bir diğer bulgu da idrarda kan görülmesidir. Özellikle taş mesaneye yaklaştığında, hastalarda idrar yapmada zorluk da görülebilmektedir. Daha da ciddi durumlarda, yüksel ateş ve idrar yapamama tabloları da ortaya çıkabilir” dedi.

BOL BOL SU İÇİN
Böbrek taşını engellemenin kesin bir yolu bulunmadığını, ancak alınacak bazı tedbirlerle böbrek taşı oluşum riskini azaltılabileceğini ifade eden Ertaş, “Bunun için günde ortalama 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekiyor. Böbrek taşı rahatsızlığına karşı meyve ve sebze miktarını artırmak, hayvansal gıdaları da mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor. Aynı zamanda mümkün olduğunca az tuz tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.

Op. Dr. Ertaş, böbrek taşı oluşturan başlıca nedenleri şöyle sıraladı: “Yetersiz sıvı alımı, genetik faktörler, sıcak bölgelerde yaşayanlar veya güneşe fazla maruz kalanlar, idrar yolları enfeksiyonları , bazı bağırsak hastalıkları ve ameliyatları, bazı metabolik hastalıklar, idrarda kalsiyum, sistin, ürik asit ve oksalat miktarının fazla olması, beslenme alışkanlıkları, böbreğin bazı yapısal ve fonksiyonel bozuklukları”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA