10 Ocak 2025
  • Ankara2°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa9°C
  • Antalya10°C
  • İzmir12°C

SGK'LILARA KÖTÜ HABER!

Sosyal Güvenlik Sigortası olanları şok edecek uygulama

SGK'lılara kötü haber!

03 Nisan 2014 Perşembe 11:38

Sağlıkta dönüşüm projesi ile at başı giden sosyal güvenlik reformu sonrasında vatandaşlar özel hastanelere gidebilmeye başladı. Ancak SGK 1 Nisan tarihi itirabariyle özel hastaneler konusunda bir düzenleme yaptı. 

Bundan sonra özel hastanelere haftasonu ve mesai saati dışında gidenlerin ücreti devlet tarafından karşılanmayacak.

Bu düzenlemeyi Tabipler Birliği'nin istediği ortaya çıktı. Sebep ise doktor ve hemşirelerin aşırı derecede çalıştırılması. 

HAFTA SONU VE AKŞAM KISITLAMA

Gelelim yazımızın konusunu oluşturan son gelişmeye. SGK önceki hafta özel, Sağlık Uygulama Tebliği’nde yaptığı değişiklik ile, hastanelerden hizmet alma ile ilgili önemli bir değişikliğe gitti.
 
Buna göre 1 Nisan tarihinden itibaren artık sağlık hizmetleri için hafta sonları ve mesai saatleri dışında özel sağlık hizmet sunucularına rutin muayene için gidilirse SGK MEDULA sistemi, yani online hasta takip ve onay sistemi, provizyon vermeyecek.
 
Türkçeleştirirsek, vatandaş hafta sonu veya akşam saatlerinde özel hastaneye gidip poliklinik hizmeti almak isterse bunun parasını kendi cebinden ödemek zorunda kalacak. Bu yalnızca özel hastaneler ve hafta sonu ile mesai saatleri dışındaki zamanlar için geçerli.
 
Hafta içi ve mesai saatleri içerisinde ise SGK ile sözleşmeli özel olsun kamu olsun herhangi bir sağlık hizmet sunucusundan hizmet almak mümkün. Ne var ki poliklinik hizmetleri yani normal/rutin kontroller için hafta sonları ve akşam saatlerinde özel hastanelere gidilemeyecek.

DOKTORLAR TALEP ETTİ

SGK’nın bu yeni uygulama konusunda talebin Türk Tabipler Birliği tarafından geldiği söylenmekte. Zira TTB, uzun süredir özel hastanelerdeki doktorların uzun çalışma saatlerinden şikâyet etmekteydi.
Kamu hastanelerinde çalışan doktorların bir kısmının mesai saatleri dışında da poliklinik hizmeti vermesi dolayısıyla özel hastaneler de rekabet etme güdüsüyle poliklinik hizmetlerini mesai dışında da vermeye başlamıştı. Bu ise poliklinik muayenelerinin gitgide mesai saaatlerine yayılması ve sağlık çalışanları üzerinde ağır bir yük oluşmasını getirmişti.

İşte yeni düzenleme özel hastanelerde çalışan doktor, hemşire ve sağlık personelinin haftada asgari bir gün de olsa tatil yapabilmesini sağlamayı amaçlıyor. Keza akşam saatlerinde uzun mesailerle çalışarak ağır koşullara tabi kalmalarını önlemek hedeflenmiş.

SEVK ZİNCİRİ OLUR MU?

SGK’nın yeni düzenlemesinin ikinci hedefi ise SGK bütçesi ile ilgili. SGK özel hastanelere gidişi azaltarak SGK bütçesine olan yükü hafifletmeyi de murat ediyor. SGK henüz sevk zinciri uygulamasını hayata geçirememiş olsa da, bu son düzenleme vatandaşların öncelikle kamu sağlık hizmet sunucularına gitmelerini sağlayarak bir nevi sevk zinciri için ön zemin oluşturuyor. Bu açıdan bakıldığından vatandaşın hem birinci basamak (yani aile hekimliği) sağlık kuruluşlarına yöneltilmesi hem de basit tedaviler için özel yerine devlet hastanelerine teşviki söz konusu.
Bu açıdan bakıldığında makul bir düzenleme ile karşı karşıyayız.

ACİLDE KISITLAMA YOK

Bazı kesimler SGK’nın son düzenlemesinin vatandaşa “hafta sonu hasta olma” demek olduğunu iddia ediyor. Oysa durum böyle değil. Zira hafta sonu veya mesai saatleri dışında da olsa acil hal olarak tanımlanan hallerde sağlık hizmeti sunulmasına bir engel yok.

Daha açık bir ifade ile acil hastalığı olan vatandaş, haftanın hangi günü olduğuna bakmaksızın, gerek özel gerekse de kamu hastanelerine doğrudan başvurabilecek. Ancak bu şekilde başvuran vatandaşın yeşil alan kapsamında olmaması gerek. Başka bir deyişle, aslında acil hasta olmayıp acilden giriş yapanlar için kısıtlama geçerli.

DİYALİZ VE KANSERDE KISITLAMA YOK

Burada bir başka istisnayı da hemodiyaliz yani böbrek hastaları oluşturuyor. Böbrek hastaları diyalize girmek için istediği zaman ve günü tercih edebilecek. Keza kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi hastaları için de özel hastanelerden istedikleri zamanlarda sağlık tedavisi alabilmek mümkün. Son olarak, yukarıda da belirttiğimiz üzere acil hallerde özel sağlık hizmet sunucularının kapısı SGK sigortalılarına sonuna kadar açık.

HANGİ HALLER ACİL SAYILIR

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulamalarına göre “Acil hal”; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumları ifade ediyor. Bu nedenle sağlanan sağlık hizmetleri acil sağlık hizmeti olarak kabul edilmekte.

Bu hallerin oluşması halinde özel sağlık hizmet sunucusuna giden bir kişi MEDULA’dan provizyon alabiliyor, tedavisini oluyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA