12 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa10°C
  • Antalya10°C
  • İzmir14°C

SGK'DAN HASTANELERE 'FATURA' ARAŞTIRMASI

Trafik kazasında yaralanan kişilerin tedavi faturalarını ‘trafik sigortası’ yerine SGK'ya çıkaran hastaneler araştırılıyor.

SGK'dan Hastanelere 'fatura' araştırması

04 Ekim 2010 Pazartesi 12:43

Trafik kazasında yaralanan kişilerin tedavi faturalarını ‘trafik sigortası’ yerine SGK'ya çıkaran hastaneler araştırılıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir Müdürü Mustafa Keskin, “Bu şekilde kurumu zarara uğratanlar hem ceza, hem de ödediğimiz bu faturaları faiziyle geri ödeyecek” dedi. Keskin, 2910 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 8'inci maddesinin 2'nci fıkrasında, ‘üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarının, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığı tarifesi uygulanmak suretiyle, vermiş oldukları hizmetlerin bedelinin tamamını, yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil edeceklerine’ ilişkin hüküm bulunduğunu hatırlattı. Bununla iligi Sayıştay raporlarının da olduğunu vurgulayan Keskin, hem Sağlık Bakanlığı'nın hem de SGK'nın trafik kazalarında yaralanan kişilerin tedavi faturalarının zorunlu mali trafik sigortası poliçesinden alınması gerektiği konusunda hastanelerin uyarıldığını kaydetti.

Yasal prosedürün böyle olmasına karşın uygulamada ‘şüpheyle karşılanan’ mazeretler iletildiğini belirten Keskin, Türkiye'de ilk olan uygulamayla ilgili şunları söyledi:

“Hastane yetkilileri ‘Biz SGK'ya fatura edince bir ay içinde ödeme yapılıyor. Ama trafik sigortasına başvurduğumuzda 6 ayda bize ödemiyorlar, rücu davaları çıkarıyorlar’ mazeretlerinde bulunuyorlar. İkinci bir yol geliştirdiklerinden şüpheleniyoruz. Trafik sigortasına fatura etmek yerine trafik kazasının adını değiştirerek, kaza ya da hastalık diyerek, SGK'ya fatura etmiş ve ediyor olabilirler. Kaza geçiren kişi için kayıtlara ‘kaza’ ya da ‘trafik kazası’ yazılması bir şey ifade etmez, ama bizim için çok şey ifade ediyor. Banyoda düşersiniz ya da yolda yuvarlanırsınız, bu da bir kaza ama trafik kazasına girmez. Biz risk odaklı denetimler yapıyoruz. Bu durum da bizim için risk. Biz bu riski denetleyeceğiz.”

Emniyet Müdürlüğü ve 112'den bilgi istendi

İl Emniyet Müdürlüğü'nden 1 Ocak 2010 tarihinden bugüne kadar İzmir'de meydana gelen trafik kazası vakalarını, kişilerin adını, TC kimlik numaralarını ve kaza saatini istediklerini belirten Mustafa Keskin açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bin 713 vaka bildirildi. Aynı şekilde 112 Acil Sağlık Hizmetleri'nden de bu bilgileri istedik. Şimdi bu kişilerin ismini Medula sisteminden tarayacağız. Sistemimizde o kişinin kaza tarihinde özel ya da resmi bir hastanede tedavi olup olmadığına ve faturasının kaza ya da hastalık adıyla bize kesilip kesilmediğine bakacağız. Eğer bu yönlü bir tespit yaparsak, hastanelere fatura gönderilen her ay için 10 bin lira ceza keseceğiz. Ayrıca bu ödediğimiz faturaları rücu edecek ve faiziyle geri alacağız.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
    SON DAKİKA