24 Kasım 2024
  • Ankara4°C
  • İstanbul5°C
  • Bursa2°C
  • Antalya16°C
  • İzmir8°C

SGK UYGULAMASINI BİLEN ÖVÜYOR, BİLMEYEN SÖVÜYOR

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı şahıs ödemelerinde vatandaşı rahatlatacak önemli bir uygulama başlattı.

SGK uygulamasını bilen övüyor, bilmeyen sövüyor

22 Eylül 2014 Pazartesi 07:19

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı şahıs ödemelerinde vatandaşı rahatlatacak önemli bir uygulama başlattı. Uygulamanın detaylarına www.sgk.gov.tr adresinde yer alan duyurular bölümünde yer verilmiştir.

Getirilen uygulamaya göre ilk aşamada Ziraat Bankası ve Halk Bankasında hesap açtıran vatandaşların geçici iş göremezlik ödemeleri, evlenme yardımları, ilaç, tedavi ve tıbbi malzeme bedelleri ile emekli aylığı iadeleri vb. ödemeleri doğrudan hesap numaralarına yatırılacak. Bu uygulamayla hesap tanımlaması yaptıran vatandaşların ödemelerini alabilmeleri için banka kuyruklarına girmesine gerek kalmayacak. Yine ödemelerinin yatıp yatmadığını, bankaya gitmeden dahi öğrenme imkanı sağlanmış. Ancak, hesapları olmadığı için ödemeleri TC numaralarına giden vatandaşlar daha önce olduğu gibi her ayın 8-14'ünü beklemek zorunda kalacaklar.

Şayet vatandaşlar hesap tanımlaması yaptırırlarsa haftanın her günü ödemelerini banka şubelerinden veya bankomatlardan ya da internet bankacılığından yararlanarak alabilecekler. Ayrıca, uygulamayla internetten dahi hesap tanımlaması yapmak mümkün hale getirilmiş. Garip ama uygulamayı öğrenenler Allah razı olsun diyerek övgüler yağdırırken, öğrenmeyenler ise sövgüler yağdırıyor. Sizce bu uygulama övgüye mi yoksa sövgüye mi layık?

Kanun değişiyor ama yönetmelik ısrarla değişmiyor

Bu köşeden defalarca eleştirmemize ve yön göstermemize rağmen maalesef en az 30 yıllık yönetmeliklerle iş yapılamaya devam ediliyor. Bir de zamana ayak uyduramadığı halde değiştirilmemek için direnilen yönetmelikler var. Halbuki zaman ilerledikçe mevzuatın ihtiyarlaması kaçınılmazdır.

Bu bağlamda, Başbakanlığın mevzuat bölümünden 'Kadro İhdası, Serbest Bırakma Ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik'in yürürlük tarihine baktığımızda 13/05/1984 tarihini görüyoruz. Geçen zaman içerisinde hiçbir değişikliğe dahi gerek görülmeyen bu Yönetmeliğin lime lime döküldüğü de görülmektedir.

30 yıldır bu Yönetmelikte hiçbir değişiklik yapılmamış

Garip ama bu Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren hiçbir değişiklik yapılmadığını görüyoruz. Normal şartlarda değişiklik yapılmaması için ya mükemmel bir yönetmelik olması ya da kanuni hiçbir değişiklik olmaması gerekiyor. Maalesef her iki şartın da oluşmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Halbuki bu köşeden yönetmeliğin sorunlu alanlarıyla ilgili birçok eleştiride bulunduk ve nasıl değişiklik yapılması gerektiğini de ifade ettik. Özellikle dolu kadro değişiklikleriyle Bakanlar Kurulunun sürekli meşgul edildiğini ve anlamsız işlerle uğraştırıldığını ifade ettik.

31 Temmuz 2011 tarihinde bu köşede; 'Bakanlar Kurulu'nun Bu Kadar Anlamsız İşlere Ayıracak Vakti Olmamalı' başlığını atmış ve şu önerilerde bulunmuştuk.

'Bu yazımızda; Sayın Başbakan'ın oligarşik bürokrasi dediği şeye güzel bir örnek vereceğiz ve Bakanlar Kurulu>nun nelerle uğraştığına hep birlikte şahit olacağız.

Her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile birçok kamu kurumunun kadro değişikliklerinin Resmi Gazete'de yayımlandığını görürüz. Bu değişikliklerden bir tanesi de dolu kadro değişikliğidir. Dolu kadro değişikliği Kadro İhdası, Serbest Bırakma ve Kadro Değişikliği İle Kadroların Kullanım Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 14'üncü maddesine göre kurum ve kuruluşlara verilmiş bulunan serbest kadrolardan dolu olanlar hiyerarşik yapıyı bozmamak kaydıyla bu yönetmeliğin usule ait hükümlerine uygun olarak Bakanlar Kurulu Kararı ile değişik derecelerden aynı sınıf ve unvanlı kadrolarla değiştirilebilmektedir.

Bu durumun anlamlı bir düzenleme olduğunu işten anlayan hiçbir kimse kendine izah edemez. O zaman nasıl bir düzenleme ile bu anlamsız işlerden kurtulabiliriz? Özelleştirilen kurumların personel nakli için ihdas edilen kadrolar gibi Bakanlar Kurulu Kararı ile kadro ihdas edilirse yani kurumların kadroları değiştirilirse bu anlamsız işten kurtulunur ve kamu kurumları da her yıl ciddi bir iş yükünden kurtulur. Yani şef kadroları için ihdas edilecek kadro Şef 3-12, VHKİ kadroları için VHKİ 3-12, Memur Kadroları için 5-12 şeklinde kadro ihdas edilirse bu anlamsız işten kurtulurlar. Ümit ederiz ki bu yazımız Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı için bir anlam ifade eder ve Bakanlar Kurulu'nu bu anlamsız işten kurtarır. Ümitliyiz.'

Yazının devamı için TIKLAYIN

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA