22 Kasım 2024
  • Ankara13°C
  • İstanbul15°C
  • Bursa19°C
  • Antalya18°C
  • İzmir20°C

SGK TÜP BEBEKTE ÜÇÜNCÜ DENEMEYİ DE KARŞILIYOR

SGK yaptığı düzenlemeyle tüp bebekte üçüncü denemeyi de karşılıyor. Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor. Bununla beraber raporu olan sigortalılar ilaç için de fark ödemiyor.

SGK tüp bebekte üçüncü denemeyi de karşılıyor

29 Ağustos 2017 Salı 13:47


SGK yaptığı düzenlemeyle tüp bebekte üçüncü denemeyi de karşılıyor. Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor. Bununla beraber raporu olan sigortalılar ilaç için de fark ödemiyor.

Eylül 2014’te yapılan değişiklikle SGK tüp bebekte karşıladığı deneme sayısını üçe çıkarmıştı Bu değişiklik normal yollardan çocuk sahibi olamayan çiftlerin yüzünü güldürdü. Tüp bebek tedavisinde SGK’nın tedavi masraflarını karşılaması için bazı şartlar var. Bu şartları sağlayan çiftlerin tedavileri SGK tarafından karşılanıyor. Sigortalılar yalnızca katkı payı ödeyerek tüp bebek tedavisinden faydalanabiliyor. Bununla beraber raporu olan sigortalılar ilaç için de fark ödemiyor.

40 YAŞ SINIRI BULUNUYOR

SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için ilk şart tedavi uygulanacak kadın sigortalının 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması. 40 yaşından gün almış kişilerin tedavileri SGK tarafından karşılanmıyor. Diğer bir şart ise tedavi uygulanacak kadın sigortalının en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı veya bir genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi olması. Ayrıca 900 gün prim ödemesi bulunması da şart. Yani kadın sigortalının en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olması ve yine en az 900 prim ödemesi bulunması gerekiyor. SGK’nın tüp bebek tedavisini karşılaması için bir diğer şart ise uygulamanın yapıldığı merkezin SGK ile sözleşmesinin bulunması. SGK ile anlaşması olmayan yerlerde yapılan tedavinin masraflarının karşılanması mümkün değil. Ayrıca son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması ve bu durumun belgelendirilmesi de gerekiyor. Diğer taraftan çiftlerin tüp bebek tedavisinin karşılanması için evli olmaları şart.

EVLAT EDİNMİŞ OLABİLİR

Evli olmakla birlikte daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olup olmadığına da bakılmasızın, evlat edinilmiş çocukları hariç, mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisine, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu eşinin göreceği tüp bebek tedavisi de SGK tarafından karşılanıyor. Yani kişinin önceki evliliğinden çocuk sahibi olmuş olması, mevcut evliliği çerçevesinde tüp bebek tedavisi almasına ve bu tedavinin de SGK tarafından karşılanmasına herhangi bir engel teşkil etmiyor. Evlat edinmiş olmak da, tüp bebek tedavisinin masraflarının SGK tarafından karşılanmasına engel değil.

HIZLA ARTIYOR

SGK’nın tüp bebekte karşıladığı deneme sayısını üçe çıkartması tüp bebek sayısını da önemli ölçüde artırdı. Bu konuda düzenli istatistiki veri yok. 2009'da Türkiye, Avrupa’da ilk 5 ülke arasındaydı. Şu anda daha üst sıralara yükselmiş durumda.

KATKI PAYI NE KADAR?

SGK tüp bebek tedavisi için 1.200 TL bedel belirlemiştir. Tüp bebek tedavisi SGK tarafından karşılanan sigortalılar özel hastanelerde tedavi almayı tercih ederlerse özel hastaneler veya tüp bebek merkezleri sigortalılardan 2.400 TL’ye kadar ilave ücret talep edebilirler. Bununla beraber sigortalılar ilk tüp bebek denemesinde 360 TL, ikinci denemede 300 TL ve üçüncü denemede 240 TL katılım payı ödemek durumunda.

HER EVLİLİKTE 3 HAK VAR

İlk evliliğinde iki kez tüp bebek tedavisini denemiş bir kadın sigortalı, ikinci evliliğinde de yeniden üç deneme hakkına sahiptir. Yani ilk evlilikteki denemeler bir sonraki evlilikte dikkate alınmaz. Bu nedenle daha önceki evliliğinden çocuğu olan bir kadın sigortalının tedavisi karşılanabildiği gibi, bir önceki evliliğinde üç denemesi SGK tarafından karşılanmış bir kadın sigortalı sonraki evliliğinde de gerekli diğer tüm şartları sağlıyorsa tüp bebek tedavisi alabilir.

RAPOR VARSA İLAÇ PARASI ÖDENMİYOR

Diğer yandan harp malullüğü aylığı alanlar, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında aylık alanlardan ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerden ve vazife malullerinden katılım payı alınmıyor. Ayrıca bu kişilerin tüp bebek tedavisinin SGK tarafından karşılanmasında 5 yıllık genel sağlık sigortalısı olma ve 900 gün prim ödeme şartıyla diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olması şartı da aranmıyor. Tüp bebek tedavisinde muayene katılım payının yanında bir de ilaç katılım payı ödenmesi gerekiyor. Ancak sağlık kurulu raporu ilaç için de alınmışsa, ilaç katkı payı ödenmiyor. Sağlık kurulu raporu yoksa yüzde 20 ilaç katılım payı ödenmesi gerekiyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Etiketler: ,
Yorumlar
SON DAKİKA