26 Kasım 2024
  • Ankara0°C
  • İstanbul7°C
  • Bursa4°C
  • Antalya7°C
  • İzmir6°C

SGK BİLGİSAYAR SİSTEMİ YETERLİ Mİ?

e-bildirge sistemi bir haftadır sıkıntılı. Bir süre çalışmadı, şimdi de sorunlar yaşanıyor. Bu konunun da acilen çözülmesi gerekli. Bayram nedeniyle 9 gün tatil var.

SGK bilgisayar sistemi yeterli mi?

14 Kasım 2010 Pazar 13:09

e-bildirge sistemi bir haftadır sıkıntılı. Bir süre çalışmadı, şimdi de sorunlar yaşanıyor. Bu konunun da acilen çözülmesi gerekli. Bayram nedeniyle 9 gün tatil var. Bayram dönüşü 2 gün süre kalıyor. Bu nedenle SGK'nın yetkisini kullanıp, bu aya özgü olarak aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresini birkaç gün ertelemesi gerekiyor. Yoksa sistemde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bizden uyarması.

Okurumuz U. Onur, SGK MEDULA sistemiyle ilgili görüşlerini bize yazmış. Konu gerçekten nerdeyse herkesi ilgilendiriyor. Okurumuz diyor ki; "Size, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda aksayan iki konuyu aktaracağım MEDULA sistemi aksadığından hastalar ilaçlarını alamıyorlar ya da gecikmeli alıyorlar. Bu konu basına da yansıdığından tekrar etmeyeceğim. Benin üzerinde durduğum konu şu: 2010 yılında, bilgisayar çağında yaşıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yaldızlı tabela imaj değiştirip iyi bir görüntü sergilemeye çalışıyor ise de özünde eski SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı dönemlerinden kalma alışkanlıklarını aynen devam ettiriyor.

1 - Diş provizyon işlemi

Hasta önce diş hastanesine gidiyor. Hangi dişini ve hangi tedaviyi yaptıracağını belirliyor. SGK'nın diş provizyon servisine geliyor. Saatlerce kuyrukta bekliyor. Sırası geldiğinde sistem açık ise (bugünlerde sistem sürekli gidip gelmiyor) provizyonunu alıyor. Tekrar, diş hastanesine gidip tedavisini oluyor. Tekrar, diş provizyona geliyor. Faturasını ibraz ediyor. Yine sitem açık ise, memur işlemlerini yapıyor. Parasını PTT'ye veyahut Ziraat Bankası'na gönderiyor.

Vatandaş, günler sonra gidip parasını gönderilen yerden alıyor. Yahu bir diş çekimi için, vatandaş kaç defa SGK'ya gelip gidiyor. Bilgisayar çağında, hangi hastaya hangi tedavi uygulanması gerektiği, müstehaklılığı hastaneler tarafından sorgulanamıyor mu? Sorgulanamıyor ise, sorgulanabilecek sistem alt yapısını SGK neden yapmaz?

Hani, Sayın Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, sürekli 'vatandaş odaklı hizmetten' bahsediyordu. Bu nasıl bir vatandaş odaklı bir sistem. Vatandaşın çektiği bu eziyetten, acaba Sayın Bakanın bilgisi var mı? Bakanın çevresindekilerden, artık 'kral çıplak' diyecek kimse yok mu?

İlginç olanını da anlatayım: bilindiği gibi SGK - Sağlık Bakanlığı arasındaki global bütçe anlaşması gereği, her ay yapılan sağlık harcamaları dikkate alınmaksızın SGK Sağlık Bakanlığı'na toptan ödemede bulunmaktadır.

SGK, şimdi diş paralarını vatandaşa ödedi ya, ödediği bu paraları ay sonlarında toplayıp, Ankara'ya göndermekte Sağlık Bakanlığı'na ödenecek tutardan mahsup edilmektedir. Ya kardeşim, altı üstü bir diş çekimi parası. Bu kadar formaliteye boğmanın anlamı var mı?

2 - Sosyal Güvenlik Kurumu tek çatı altında birleşeli yaklaşık 4 yıl oldu. Başta Emekli Sandığı olmak üzere işlemler halen eski sistem, ilkel yöntemle devam ettiriyor. Emekli Sandığı emeklilik işlemleri halen Ankara'da yapılıyor.

Devlet memurunun, geçmişte SSK ve Bağ-Kur hizmetleri olması halinde, yazışma yoluyla ilgili Sosyal Güvenlik Müdürlükleri'nden istiyorlar. Postada gecikmeler, müdürlüklerde gecikmeler nedeniyle 6 - 7 aydan önce memurlar emekli olamıyor.

2010 yılında bilgisayar çağındayız.

"Bu Emekli Sandığı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bir parçası değil mi? Sosyal Güvenlik Kurumu bilgisayar sistemine ulaşamıyor mu? Bunun için niçin alt yapıyı geliştirmiyorlar? Diğer sosyal güvenlik statüsündeki hizmetler bilgisayar sisteminde anında görme imkanı var." diyor.


Gerçekten de SGK sisteminde sorunlar yaşanıyor. SGK'nın işlemlerinde bilgisayar sistemini en iyi kullanana kurumlardan birisi olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Ama demek ki, yeterli değilmiş. Mutlaka SGK'nın, sistemi daha da geliştirmesi gerekiyor.

Ayrıca son dönemde SGK internet sitesinde yayınlanmakta olan gün dökümü, hizmet süreleri, emekli maaşı ve ilaç kesintisi görüntüsü vb. bilgilerin 01/11/2010 tarihinden itibaren www.turkiye.gov.tr (e-Devlet Kapısı) üzerinden yayınlanması uygulamasını getirdi. Bu şirketlerin iş ve işlemleri üzerinde ciddi sıkıntılara neden oluyor. Bu durumun tekrar gözden geçirilmesi ve yeniden tüm işlemlerin SGK'nın www.sgk.gov.tr sitesinden yayınlanmasında yarar var.

e-bildirge sistemi bir haftadır sıkıntılı. Bir süre çalışmadı, şimdi de sorunlar yaşanıyor. Bu konunun da acilen çözülmesi gerekli. Bayram nedeniyle 9 gün tatil var. Bayram dönüşü 2 gün süre kalıyor. Bu nedenle SGK'nın yetkisini kullanıp, bu aya özgü olarak aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresini birkaç gün ertelemesi gerekiyor. Yoksa sistemde ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bizden uyarması.

Resul KURT / DÜNYA
[email protected]
www.resulkurt.com

Yorumlar
SON DAKİKA