28 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa5°C
  • Antalya12°C
  • İzmir12°C

SEVK ZİNCİRİ İŞE YARADI, SAĞLIKTA GÜNDE 400 BİN YTL TASARRUF SAĞLANDI

 Sevk Zinciri Meyvelerini Vermeye Başladı. Resmi Veriler, Sistemin Uygulanmaya Başladığı 4 İlde Her Başı Ağrıyanın, Ayağında Nasır Çıkanın Hastaneye Gitmekten Vazgeçtiğini Ortaya Koyuyor. 1 Kasım İtibariyle Isparta, Denizli, Bayburt ve Gümüşhane'de U

Sevk zinciri işe yaradı, sağlıkta günde 400 Bin YTL tasarruf sağlandı

17 Kasım 2008 10:41

 Sevk Zinciri Meyvelerini Vermeye Başladı. Resmi Veriler, Sistemin Uygulanmaya Başladığı 4 İlde Her Başı Ağrıyanın, Ayağında Nasır Çıkanın Hastaneye Gitmekten Vazgeçtiğini Ortaya Koyuyor. 1 Kasım İtibariyle Isparta, Denizli, Bayburt ve Gümüşhane'de Uygulamaya Geçen Sevk Zinciri Gereksiz Yere Hastaneye Gidişleri Yüzde 39 Azalttı.

Sevk zinciri meyvelerini vermeye başladı. Resmi veriler, sistemin uygulanmaya başladığı 4 ilde her başı ağrıyanın, ayağında nasır çıkanın hastaneye gitmekten vazgeçtiğini ortaya koyuyor. 1 Kasım itibariyle Isparta, Denizli, Bayburt ve Gümüşhane'de uygulamaya geçen sevk zinciri gereksiz yere hastaneye gidişleri yüzde 39 azalttı.
Hastaların aile hekimliği ve sağlık ocağında tedavi edilmesi sadece Denizli'de günlük 100 bin Yeni Türk Lirası tasarruf sağladı. Bu şehirde uygulama öncesinde günde 12 bin kişi direkt hastanelere başvururken şu anda 7 bin 500 hasta uğruyor. Bayburt'taki sağlık hizmetlerinde de benzer tablo ortaya çıktı, hastaneye direkt gidişler yüzde 30 azaldı. Gümüşhane ile Isparta'daki muayene ve tedavilerde birinci basamağa yönelimlerle devletin günlük tasarrufu dört ilde 400 bin YTL'yi buldu.


Hükümetin sağlık harcamalarını frenlemek için kasım ayında hayata geçirdiği sevk zincirinin ilk verilerine Cihan Haber Ajansı ulaştı. Hastaların öncelikle aile hekimi ya da sağlık ocağına başvurmasını öngören düzenlemeye göre hastanelerdeki yığılmalar büyük ölçüde azaldı. Bayburt, Isparta, Gümüşhane ve Denizli'de vatandaşlar önce aile hekimlerine ve sağlık ocaklarına muayene olmaya başladı. Sevk uygulaması sayesinde 3,3 milyar YTL tasarruf hedefleniyor.

Uygulamaya vatandaşların ayak uydurduğunu belirten Denizli İl Sağlık Müdürü Erdoğan Taş, aile hekimliğini kullanma oranının yüzde 90 arttığını söyledi. Kasım ayı öncesinde aile hekimine günde 12 bin hasta başvururken şu anda 21 bin kişinin müracaat ettiğini ifade eden Taş, "Hastanelere geçişler 11 binlerden 7 bin 500'lere geriledi. Muayene için hastaneye başvurular yüzde 40 civarında düştü." dedi. İl müdürlüğü, söz konusu dönüşümün devlete sağladığı tasarrufu da hesapladı. Taş, "Günlük 4 bin civarında hasta ikinci basamağa gitmiyor. 25 YTL muayene parası üzerinden hesapladığımızda 100 bin YTL tasarruf yapılıyor." diye konuştu.

Sistemin sıkıntılarını da anlatan Taş, ilk sırada aile hekimleri üzerinde oluşan iş yükünü gösterdi. Uygulama ile birlikte aile hekimleri günde en az 80 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Şehirde 261 aile hekiminin görev yaptığını söyleyen Taş, yükü fazla olan aile hekimlerinin koruyucu sağlık hizmetlerine yeterli zaman ayıramadığını dile getirdi.

24 aile hekiminin bulunduğu Bayburt'ta da ikinci basamak sağlık kuruluşuna başvurularda yüzde 30 azalma yaşandı. "Artık başı ağrıyan hastaneye koşmuyor." diyen Bayburt İl Sağlık Müdürü Kadri Karaoğlu, hastanelerde büyük bir rahatlama yaşandığını asıl ihtiyaç sahibi hastalara daha fazla zaman ayrıldığını belirtti. Yeşil kartlı ve memurların sevk zinciri sistemine dahil olmadığını hatırlatan Karaoğlu, "Bunlarda sevk zincirine girseler yüzde 30'luk azalma yüzde 40'lara ulaşacak." diye konuştu.


YENİ YILDA 23 İL DAHA SİSTEME GİRİYOR

Kademeli olarak 23 ilde devreye girmesi beklenen sistemde 1 Ocak 2009'dan itibaren, Adana, Adıyaman, Amasya, Bartın, Bolu, Çorum, Düzce, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gümüşhane, İzmir, Karabük, Karaman, Manisa, Osmaniye, Samsun, Kırıkkale ve Sinop'taki vatandaşlar aile hekimi ve sağlık ocağına uğramadan hastanelere gidemeyecek. Bu illerde yaşayan vatandaşlar aile hekimlerinin kim olduğunu öğrenmeleri için yaşadıkları mahallenin muhtarına gidecek. İsteyenler, 6 ay sonra aile hekimlerini değiştirebilecek.

Yeni uygulamaya göre hastaların tedavi için gidecekleri kurumlar ve sıralamaları şöyle değişiyor:

Birinci basamak sağlık kuruluşları: Resmi kurum tabiplikleri, sağlık ocağı, verem savaş dispanseri, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması merkezi, sağlık merkezi, SSK sağlık istasyonu ve dispanseri.

İkinci basamak sağlık kurumları: Eğitim ve araştırma hastanesi olmayan devlet hastaneleri, özel dal hastaneleri, diğer resmi kurum hastaneleri.

Üçüncü basamak sağlık kurumları: Eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite hastaneleri.


Yorumlar
SON DAKİKA