05 Kasım 2024
  • Ankara11°C
  • İstanbul12°C
  • Bursa16°C
  • Antalya24°C
  • İzmir19°C

SERTLEŞME PROBLEMİNE ÇÖZÜM!

Penise düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (EDSWT), sertleşme sorunu tedavisinde 2 yıldır kullanılan bir alternatif tedavi seçeneğidir. Bu tedavi seçeneği 10 yıldır iskemik kalp hastalığı tedavisinde kullanılmıştır.

Sertleşme problemine çözüm!

21 Ocak 2014 Salı 11:43

Sertleşme sorunu psikolojik ve organik sebeplerle ortaya çıkan cinsel ilişki için yeterli penis sertliğinin sağlanamaması veya bu sertliğin devam ettirilememesi durumudur. Sertleşme sorunu insanlık var olduğundan beri bulunan ve aile içi ilişkilerin bozulması, erkeğin kendine güvenini kaybetmesi ve bunun yansıması olarak iş hayatında başarısızlık, hayattan zevk alamama durumuna kadar giden rahatsızlıklara sebep olabilen bir sağlık problemidir. Tarihin her döneminde önemini sürdürmüş olan sertleşme sorununun tedavisinin sağlanması için çeşitli alternatif yöntemlerin (macunlar, güçlendiriciler) kullanıldığı bilinir. İlaç biliminin gelişmesi ile birlikte sertleşme sorunu tedavisi için çalışmalar yapan bilim adamı sayısı artmıştır. Geçen yüzyılın son yıllarında 1998 yılında sertleşme tedavisinde çığır açan Sildenafil molekülü ilaç olarak piyasaya sunulmuştur. Sonrasında sertleşme sorunu ile özdeşleşen bu ilacın generik ismi filmlerde dahi kullanılır olmuştur. Sildenafil türü ilaçların yeni türleri ilerleyen yıllarda keşfedilmeye devam etmiştir (Vardenafil, Tadalafil). Bu çalışmalar her geçen gün artmakta ve yeni ilaçlar bulunmaya devam etmektedir.

Sertleşme Sorunu Neden Olur?

Sebebi psikolojik ve organik 2 ana başlıkta toplanır. Organik sebepler olarak, penise gelen kan akımını engelleyen hastalıkları belirtebiliriz. Bunlar şeker hastalığı, hipertansiyon, kilolu olmak(metabolik sendrom), kullanılan ilaçlar, geçirilmiş ameliyatlar, penis sinirlerini etkileyen nörolojik hastalıklardır. 

Özellikle 30 yaşını geçmiş erkeklerde psikolojik sebepli sertleşme sorunu yerine organik sebepli sertleşme sorunlarını düşünerek tetkik ve değerlendirmeler yapılması gerekir.

Sertleşme Sorunu Tedavisinde penise şok dalga tedavisi (EDSWT) nedir?

Penise düşük yoğunluklu şok dalga tedavisi (EDSWT), sertleşme sorunu tedavisinde 2 yıldır kullanılan bir alternatif tedavi seçeneğidir. Bu tedavi seçeneği 10 yıldır iskemik kalp hastalığı tedavisinde kullanılmıştır. Dünyada son 2 yıldır sertleşme sorunu tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır. Tedavi ağrısız, hastanede kalmayı gerektirmeyen, uygulama zorluğu olmayan bir tedavi yöntemidir. Kalp hastalarında risk oluşturmaz, işlem cerrahi bir işlem değildir, anesteziye gerek yoktur.

EDSWT işleminin etki mekanizması nedir?

Yeni damar oluşumunu sağlamak (Neoendotelizasyon ve anjiogenez)
Vücudun doğal iyileşme mekanizmaları harekete geçirilir.
Doğal sertleşme sistemi yeniden aktive edilir.

EDSWT uygulaması nasıldır?

EDSWT(penise şok dalga tedavisi), aletin probunun penisin 5 farklı bölgesine temas ettirilmesi ve bu esnada şok dalgalarının penis corpus cavernosumuna etki etmesi sağlanmaktadır. Sertleşme sorununda yeni damar oluşumu sağlayarak etkinliğini göstermektedir. EDSWT yönteminde işlem belli gün ve sayıda yapılmaktadır. EDSWT (penise şok dalga tedavisinde) her ilişkiden önce uygulanması durumu yoktur. İşlem sertleşme sorunun ağırlığına bağlı olarak 6 veya 12 seans uygulanmaktadır. Bu işlem 3 veya 6 haftalık bir dönem içerisinde uygulanmaktadır. İşlem esnasında ve sonrasında ağrı olmamaktadır ve her seansı 15 dakika kadar sürmektedir. Bu tedavideki amaç hastanın penis içi damar gelişimine yardımcı olmak ve böylece penise gelen kan akımını artırarak ereksiyon kalitesini artırmaktır.

EDSWT (Penise şok dalga tedavisi) işlemi hangi yaş grubu hastalara uygulanabilir?

Penise şok dalga tedavisi her yaşta hastaya uygulanabilir. Hastanın sertleşme problemi düzeyine göre 6 veya 12 seans uygulama yapılır. Hastada sertleşme problemi yoksa performans artırmak amacıyla uygulanmaz. Seanslar haftada 2 veya 3 kez yapılabilir, işlem 15 dakika civarında sürer. Örneğin diyabetik hastalarda 12 seans uygulanır. Uygulamanın yarısı olan 6 seans uygulanır, 3 haftalık tedavisiz dönem sonrası ikinci 6 seans uygulanır.

EDSWT tedavisinin etkinliği hafif ve orta derecedeki sertleşme sorunlarında % 80 başarı sağlanırken, ağır düzeydeki sertleşme sorunlarında başarı oranı % 60’ın üzerinde olmaktadır.

EDSWT (Penise şok dalga tedavisi) ‘nin diğer tedavilerden farkı nedir?

Sertleşme sorunu tedavisinde bir çok tedavi alternatifi bulunmaktadır. Her tedavi her hastaya uygulanamaz. Uygulanacak tedavi seçeneğinin belirlenmesinde hastanın yaşı, sertleşme sorununun sebebi, hastanın kullandığı ilaçlar, geçirdiği operasyonlar önem taşımaktadır. Üroloji doktoru tarafından hastalığın hikayesinin alınıp gerekli tahlillerin sonuçları değerlendirilerek hangi tedavi seçeneğinin verileceği kararlaştırılır. 

Sertleşme sorununda yeni damar oluşumu sağlayarak penis sertliğinin sağlandığı EDSWT yönteminde işlem belli gün ve sayıda yapılmaktadır. EDSWT (penise şok dalga tedavisinde) her ilişkiden önce uygulanması durumu yoktur. İşlem 6 veya 12 seans uygulanmakta ve tedavi bu şekilde sonlandırılmaktadır. Bu işlem 3 veya 6 haftalık bir dönem içerisinde uygulanmaktadır. İşlem esnasında ve sonrasında ağrı olmamaktadır ve her seansı 15 dakika kadar sürmektedir. Bu tedavideki amaç hastanın penis içi damar gelişimine yardımcı olmak ve böylece penise gelen kan akımını artırarak ereksiyon kalitesini artırmaktır. 

İşlem sonrası hasta günlük işlerine devam edebilmektedir. Hastanın hastanede yatırılması gerekmez. İşlem sırasında anestezi veya sakinleştirici ilaç uygulaması gerekmez.

EDSWT tedavisi ne kadar etkilidir?

Bilimsel makalelerde hafif ve orta derecedeki sertleşme problemlerinde %80 başarı oranı belirtilirken, ağır dereceli hastalığı olanlarda başarı oranı %60’ın üzerinde olarak belirtilmektedir. 

Bu tedavide hastalar penis sertliğinin 18 yaşındaki düzeyine gelmesini beklememelidirler. Hasta eğer ağızdan alınan ilaç (sildenafil v.b.) ile sertlik sağlıyorsa ilaç kullanmadan sertlik sağlama özelliği kazanabilir. Tedavi sonrası hemen sertlik olması beklenmemelidir, etkinlik bir ay sonrasında başlamaktadır.

Op. Dr. Murat Çeltik
Üroloji Uzmanı

Yorumlar
    SON DAKİKA