23 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa9°C
  • Antalya11°C
  • İzmir13°C

"SERİNLENMEK İSTERKEN HASTA OLMAYIN"

Düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimaların, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığa zemin hazırladığı bildirildi.

"Serinlenmek isterken hasta olmayın"

25 Haziran 2014 Çarşamba 14:23

Düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimaların, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığa neden olabildiği bildirildi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak havaların yaşandığı günlerde filtreleri temizlenmeyen klimaların hastalıklara neden olduğunu söyledi.

Klimaların faydalı aletler olmalarına rağmen doğru kullanılmadığında çok fazla sağlık sorununa neden olabileceğini belirten Avcı, ''Yaz aylarının vazgeçilmezi klimalar herkesin hayatına dahil olmuş durumda. Ev, iş yeri ve arabalarımızda sıkça kullandığımız klimalar, dikkatsiz ve yanlış kullanıldığında birçok ciddi sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Düzenli bakımı ve temizliği yapılmayan, yanlış kullanılan klimalar, gribal enfeksiyonlardan yüz felcine kadar birçok hastalığın oluşumuna zemin hazırlıyor'' dedi.

İnsan organizmasının, ani ısı değişikliklerinden kolayca etkilenebileceğine ve soğuk ortamın vücut direncini düşürerek, fırsatçı bakterilerin aktif hale geçmesine yol açabileceğine dikkati çeken Avcı, özellikle sıcak ortamdan aniden soğuk ortama geçilmesinin sağlık açısından istenilen bir durum olmadığını vurguladı.

"Klimaların ısı derecesinin ayarlanması ve çok düşük ısılarda kullanılmaması önemlidir" diyen Avcı, şunları kaydetti:

"Özellikle çocuklar, yaşlılar, üst ve alt solunum yolu ile ilgili problemi, kronik sinüzit ve bronşiti olanlar klima kullanımına dikkat etmelidirler. Ayrıca klimaların direkt kişinin üzerine soğuk hava üflemesi yüzdeki sinir kılıfı üzerine etki ederek ödem ve yüz felci oluşturabilir. Hastalıklara neden olan bakteriler klimaların filtrelerinde bulunabilir. Bu bakımdan klimaların iç ünitelerinde bulunan filtrelerin sık sık temizlenmesi gerekir. Özellikle yoğun kullanılan klimaların filtrelerinin 2-3 ayda bir temizlenmesi önerilmektedir. Daha az yoğun kullanılan klimaların bahar aylarında, yılda 2 defa olmak üzere temizlenmesi gerekir. Alerjik nezle ve astımı ile hava yollarında aşırı hassasiyeti olanlar klimanın soğuk hava üflemesi ile daha da hassaslaşabilir. Solunan havadaki ısı ve nem değişikliklerinden normal kişilere göre daha fazla etkilenen bu kişilerde burun tıkanıklığı, hırıltı, nefes darlığı olabilir. Bu bakımdan özellikle burun, sinüs ve kronik akciğer hastaları çok uzun süre klimalı ortamda bulunmamalıdır.'"

"Bilinçli korunmak önemli"

Klimaların zararlarından korunmak için bilinçli kullanımın şart olduğunun altını çizen Avcı, şu ifadelere yer verdi:

"Klimaların bakım ve temizliğinin her yıl ciddi ve düzenli olarak yapılması önemlidir. Bakteri filtresi mutlaka kullanılmalı, ortamın aşırı soğutulmamasına dikkat edilmelidir. Klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamaya özen gösterilmeli, iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki sıcaklık farkı 6 dereceyi geçmemelidir. Ortam sıcaklığında ani ve yüksek değişiklikler, önce solunum sistemi ile dolaşım sistemini etkiler. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır."

Yorumlar
SON DAKİKA