25 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa8°C
  • Antalya11°C
  • İzmir11°C

SEKSLE BULAŞAN HASTALIKLAR!

Bunlar herkesin korkulu rüyası! Okuyun, ne yapmanız gerektiğini öğrenin... Klamidya Klamidya cinsel organlarda ciddi enfeksiyonlara,..

Seksle bulaşan hastalıklar!

13 Kasım 2010 Cumartesi 20:40

Klamidya Klamidya cinsel organlarda ciddi enfeksiyonlara yol açabilen klamidya adlı bir mikroorganizmadan kaynaklanmaktadır. Klamidya cinsel yönden aktif kadın ve erkeklerde en sık görülen cinsel hastalıklardan biridir. Ancak hastaların bundan haberi olmadığı biliniyor.

Klamidya nasıl bulaşır? Klamidya cinsel ilişki sırasında bulaşır. Klamidyanın belirtileri nelerdir?
* Bakteriler aktif olarak ürüyor. Bulaşma tarihinden 3-20 gün sonra akıntı ve işeme sırasında acı gibi rahatsızlıklar baş gösteriyor.
* Bakteriler üreyerek artıyor ancak önemli bir rahatsızlığa neden olmuyor. Klamidyalı insanların yüzde ellisi, bu hastalıktan, doktora gitmeye gereksinme duymayacak kadar az etkilenmektedir. Ancak herhangi bir rahatsızlığınız olmasa bile bakteriyi başkalarına bulaştırabilirsiniz.
* Bakteriler yavaş yavaş ürüyor ve hiç bir rahatsızlığa yol açmıyor. Bu bakteri bazen tahlilde bile görünmeyebilir ve yıllarca pasif olarak yaşayabilir. Ancak çeşitli nedenlerle birdenbire daha hızlı üremeye ve rahatsızlıklara yol açmaya başlar.

Teşhisi nasıl yapılır?
Cosmotürk'ün haberine göre, doktor, bir kişinin klamidya olup olmadığını saptamak için idrar yolu, rahim ağzı ve bazen de rektumdan ucu pamuklu bir çubukla örnek alır. Alınan bu sürüntülerde Klamidya ya ait genetik yapı aranır.

Klamidya nasıl tedavi edilir?
Klamidya antibiyotiklerle tedavi edilir. Doktor bazen hastalığın geçip geçmediğini denetlemek için hastayı yeniden muayeneye çağırır.

Eşinize karşı nasıl davranacaksınız?
Eşinizin muayene ve tedavi olması gerekmektedir. Tedavi süresince cinsel ilişkide, bulunmamanız gerekir.

Klamidya hangi hastalıklara yol açabilir?
Klamidya tedavi edilmeyecek olursa fallop borusu iltihabına yol açar. Fallop borusu iltihabının başta gelen nedeni tedavi edilmemiş klamidyadır. Fallop borularındaki iltihap seyrek de olsa, bazı durumlarda kısırlığa neden olabilir. Bazen de fallop borusu aşırı derecede hasara uğradığından dış gebelik tehlikesi artar. Klamidya enfeksiyonu olan gebe bir kadın bu bakteriyi doğum sırasında çocuğuna bulaştırabilir. Bakteri çocukta göz iltihabı ya da pnömoniye yol açar.

Bu hastalık erkeklerde epididim iltihabına neden olabilir. Epididim iltihabınin belirtileri hastalığın etkilediği erbezinde hassasiyet veya aşırı ağrı ve şişkinliktir. Seyrek olmakla birlikte bazen cinsel organlar çevresinde basınç hissedilebilir. Ayrıca hastanın ateşlenmesi de mümkündür.

Dikkat!
Klamidya genellikle çok az rahatsızlık yaratır. Bazen hiç bir rahatsızlığa yol açmaz. Bu nedenle teşhis ve tedavisi çok sık ihmal edilmektedir. Ancak seyrek de olsa ciddi problemlere neden olduğundan tedavisi mutlaka yapılmalıdır.

Korunma
Bakteriye karşı korunmanın en etkin yolu kondom (prezervatif) kullanmaktır.

SİFİLİZ (Frengi)
Bir bakterinin yol açtığı sifilizin çok çeşitli ve ciddi belirtileri vardır.

Sifiliz nasıl bulaşır?
Sifiliz cinsel ilişki sırasında bulaşır. Ancak ağız çevresindeki bir yaranın öpülmesi gibi çok yakın vücut teması sırasında da bakterinin bulaşması mümkündür.

Sifilizin belirtileri nelerdir?
Sifiliz bakterinin bulaştığı tarihten 1-4 hafta sonra enfeksiyon yerinde bir ya da birkaç sert, hassas ve cerahatli yaranın ortaya çıkmasıyla başlar. Yara vajina veya rektumda ise bunu saptamak zor olabilir. Yara, tedavi edilmeksizin, 3-6 hafta sonra kaybolur. Ancak yara kaybolsa bile bakteriler vücutta kalır. Enfeksiyon tarihinden 1-3 ay sonra hastalık yeniden kendisini gösterir. Bu kez ciltte kızarıklıklar meydana gelir. Diğer belirtiler ateş, mide bulantısı, yorgunluk, eklem ağrıları ve saç dökülmesidir. Hastalık belirtileri daha sonra kaybolur. Ancak birkaç yıl sonra yeniden kendini gösterir.

Teşhisi nasıl konur?
Yara cerahatliyse mikroskopta inceleme yapılabilir. Yaranın bulunmadığı veya ara dönemlerde teşhis koymak için kanda testler yapılır. Ayrıca sifilizin kan nakli sırasında bulaşmasını önlemek için tüm kanlar daima sıkı bir denetimden geçirilir.

Sifiliz nasıl tedavi edilir?
Sifiliz 10-20 gün uygulanan penisilin iğnesiyle tedavi edilir. Tedaviden sonra en az 1 yıllık bir süre boyunca birkaç defa kontrol muayenesi yapılır.

Eşinize karşı nasıl davranacaksınız?
Eşiniz muayene ve tedavi olmalıdır. Tedavi devam ettiği sürece ya da eşinizin de muayene ve tedavisi bitinceye kadar cinsel ilişkide, bulunmayacaksınız.

Sifiliz ne gibi hastalıklara yol açabilir?
Sifiliz çok ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde beyin ve kalbe zarar verebilir. Sifilizli bir kadın gebe kalırsa, bakteriler plasenta yoluyla bebeğe geçebilir. Bu durumda bebekte ciddi sakatlıklar meydana gelir. Sifilizin tehlikeli yanı ilk aşamalarda fark edilmesi güç bir hastalık olmasıdır.

Dikkat!
Cinsel organlarınızda yara olursa bu yaralan kendi kendinize tedavi etmeye kalkışmayıp derhal doktora başvurunuz!

Korunma
Kondomun sifilize karşı daima iyi bir korunma sağladığını unutmayınız!

Belsoğukluğu (GONORE)
Belsoğukluğuna yol açan şey bir bakteridir. Bu bakteri erkeklerde üretra (idrar borusunun) kadınlarda ise rahim ağzının mukozasını etkiler. Ayrıca boğaz ve rektum da bakterilerin yerleştiği yerler arasında sayılabilir.

Belsoğukluğu nasıl bulaşır?
Belsoğukluğu vajinal ve anal cinsel ilişkilerle oral ilişki sırasında bulaşır.

Belsoğukluğunun belirtileri nelerdir?
Hem erkeklerde hem kadınlarda idrar borusundan sari-yeşil bir akıntı olur. İşeme sırasında acıma olur. Kadınlarda bu akıntı bazen kanlı da olabilir. Belirtiler genel olarak enfeksiyon tarihinden 3-5 gün sonra görülmeye başlar. Bazı durumlarda ilk belirtileri görebilmek için 20 güne kadar çıkan uzun bir süre beklemek gerekebilir.

Teşhisi nasıl konur?
Ucunda pamuk bulunan bir çubukla idrar borusundan ya da rahim ağzından örnek alınır. Örnek bazen de boğaz ve rektumdan alınır. Alınan sürüntüde bakteriler araştırılır.

Tahlilde belsoğukluğu bakterisi saptanmasa bile, bazen klinik bulgularla belsoğukluğu olduğundan kuşkulanılabilir. Bu durumda muayene tekrarlanır ve tanı yüzde yüz olmasa bile tedavi uygulanır.

Belsoğukluğu nasıl tedavi edilir?
Penisiline çok duyarlı bir bakteridir. Ancak bazen penisilinden etkilenmeyen bakterilere de rastlanmaktadır. Böyle durumlarda başka antibiyotik türlerinin kullanılması gerekmektedir. Doktor enfeksiyonun gerçekten geçip geçmediğini denetlemek için, hastayı tedavinin bitiminden 1-2 hafta sonra kontrol muayenesine çağırır.

Eşinize karşı nasıl davranacaksınız?
Eşinizin de mutlaka muayene ve tedavi edilmesi gerekir. Tedavi süresince cinsel ilişkide bulunmamak gerekir.

Belsoğukluğu ne gibi hastalıklara yol açabilir?
Belsoğukluğu tedavi edilmediği takdirde kadınlarda fallop borusu iltihabına yol açabilir. Erkeklerde ise epididim ve/veya prostat bezi iltihabı görülebilir. Hastalık hem kadınlarda hem erkeklerde kısırlığa yol açabilir.

Dikkat!
Dış ülkedeyken ya da kısa bir süre önce dış ülkede bulunmuş bir kişiden hastalık kaptıysanız, durumu doktorunuza anlatınız! En uygun tedavinin uygulanabilmesi için bu bilgi çok önemlidir.

Korunma
Kondomun (prezervatifin) belsoğukluğuna karşı daima iyi bir güvence sağladığını da unutmayınız!

Vajinal mantar enfeksiyonu
Vajinal mantar enfeksiyonu hemen hemen her kadının hayatında en az bir kere karşılaştığı ve tedavi edilmezse çok daha önemli rahatsızlıklara yol açabilecek yaygın bir hastalıktır.

Belirtileri:
* Özellikle geceleri artan kaşıntı
* Normalden farklı, kokusuz, zaman zaman kalın ve kütleler halinde, bazen beyaz ya da gri renkte, sulu akıntı
* Kaşıntıya eşlik eden acı hissi
* Cinsel ilişki sırasında ya da tuvaletinizi yaparken meydana gelen yanma hissi

Vajinal mantar enfeksiyonu nedir, nasıl oluşur?
Sağlıklı bir vajinada menopoza kadar değişen oranlarda şeffaf ve kokusuz akıntı olması normal bir durumdur. Vajinanın içindeki bezler sümüksü ince bir sıvı oluşturarak vajinanın nemli kalmasını sağlar. Sağlıklı bir vajinada bakteriler, mantarlar, hormonlar glikojen ve doğal salgılar belirli bir denge içinde bir arada bulunurlar.

Her hangi bir nedenle bu denge bozulursa mantar veya bakteriler hakimiyet kazanarak akıntıya yol açacaklardır.

Enfeksiyona yol açan mantarın ismi CANDİDA'dır.
* Mantar enfeksiyonuna sebep olabilecek etkilere açık mısınız?
* Antibiyotik kullanıyor musunuz?
* Ağızdan alınan doğum kontrol hapı kullanıyor musunuz?
* Şeker hastası mısınız?
* Hamile misiniz?
* Genellikle sıkı, zor havalanan sentetik giysiler veya havlu kullanır mısınız?
* Naylon iç çamaşırı giyer misiniz?
* Islak mayo ile oturur ya da terli spor giysilerinizle dolaşır mısınız?
* Sık sık genel duşlar ya da hamam da yıkanır mısınız?
* Parfümlü tuvalet kağıdı ya da hijyenik bağ kullanır mısınız?
* Sık sık klorla temizlenen havuzlarda yüzer misiniz?
* Tuvalet sonrası temizliğinizi arkadan öne doğru mu yapıyorsunuz?

Eğer 3 ya da daha fazla soruya EVET cevabı verdiyseniz mantar enfeksiyonlarına yakalanma ihtimali yüksek bir risk grubunda yer alıyorsunuz.

Vajinal mantar enfeksiyonu tehlikeli midir?
EVET, bütün enfeksiyonlar gibi vajinal mantar enfeksiyonu da tedavi edilmezse birçok kötü sonuca yol açabilir. Daha tehlikeli hastalıkların gelişmesine zemin hazırlar. Bulaşıcı olduğu için tekrarlayabilir. Başka enfeksiyonlara yol açarak sonu kısırlığa kadar uzanabilecek tehlikeler doğurur. Ayrıca bazı hastalıkların habercisi olduğu için teşhis edilmesi önemlidir.

Teşhisi ve tedavisi zor mudur?
HAYIR, hem teşhisi hem tedavisi son derece kolaydır. Hekiminizin önereceği tedaviyi uyguladığınızda şikayetlerinizden kolayca kurtulduğunuzu ve yaşamınızın kolaylaştığını siz de göreceksiniz.

Ne zaman Doktora başvurmalıyım?
Eğer risk grubuna giriyorsanız ve şikayetleriniz varsa hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA