ŞEKER HASTALIĞINA YARARLI BESİN TAKVİYELERİ!
Şeker hastalığı, tıpta diyabet olarak tanımlanan ve ölümcül olabilen pek çok kronik hastalığa neden olan ciddi bir hastalıktır.
07 Haziran 2011 Salı 22:28
ŞEKER HASTALIĞINDA KULLANILABİLECEK İLAÇ DIŞI DOĞAL MADDELER
Şeker hastalığı, tıpta diyabet olarak tanımlanan ve ölümcül olabilen pek çok kronik hastalığa neden olan ciddi bir hastalıktır.
Genelde basitçe ikiye ayrılmaktadır. İlki ya da tip I diyabet olarak bilinen formu genellikle çocukluk döneminden itibaren aniden başlayan ve pankreasın insülin üreten yapılarının çeşitli nedenlerle hasarlaşması sonucu mutlak insülin eksikliği ile giden çok ciddi bir hastalıktır.
Bu tür diyabette, çok yakın doktor kontrolü, insülin tedavisi, çok dikkatli uygulanacak beslenme rejimi, hayat kurtaran ya da ömrü uzatan en önemli yaklaşımlardır. Şeker hastalığının erişkinlerde sıklıkla görülen ve genellikle kilo alımı ile ortaya çıkan tip II diyabet olarak tanımlanan formunda ise; insülinin mutlak eksikliği değil, insülin yetersizliği mevcuttur. Bu tür şeker hastalığında hızlanmış bir damar sertliği, göz hasarları, sinir sistemi hasarları, yara iyileşme bozuklukları, sık geçirilen enfeksiyonlar, çokca karşımıza çıkan sorunlardır. Bu hastalıkta da yine tip I diyabette olduğu gibi, yakın doktor kontrolü, insülin yapımı artıran ilaçların kullanılması esastır. Ancak tip II diyabet, özellikle kilo alımı ile ortaya çıktığı için mutlaka sıkı bir diyet ile sağlıklı ve yavaş yavaş kilo kaybetmeyi sağlayan üzüm çekirdeği ekstresi ile doğal krom içeren Exodex tabletin kullanılması önerilmektedir.
Kilo kaybının yanı sıra, diyabete bağlı olarak ortaya çıkabilecek kalp krizi, felç, körlük gibi pek çok ciddi hastalığa karşı da önlem alınmalıdır. Bu önlemlerin başında, bilimsel olarak etkinliği kanıtlanmış doğal ya da bitkisel standardize tabletlerin kullanılması gereklidir.
TİP II DİYABETTE DAMAR HASARI
Tip II diyabette komplikasyonların artmasına yol açan temek faktör, kan şekeri düzensizliği ve yüksekliği ile kan total kolesterol ve LDL kolesterol yüksekliğidir. Bu faktörler, damar sertliğini artıran, sinir dejenerasyonuna ve özellikle retina dejenerasyonuna yol açar.
Bu dejenerasyonları ortaya çıkartan asıl dejeneratif maddeler, hücrelere doğrudan toksik etkiler oluşturan serbest radikallerdir.
Serbest radikallerin toksik etkilerinin antioksidan maddeler ile önlenmesi esastır. Bu amaçla en sık kullanılan doğal antioksidanlar; siyah üzüm çekirdek ekstresi, yeşil çay ekstresi, zerdeçaldan elde edilen kurkumin, yalı çamı olarak bilinen Pinus pinaster adlı çam ağacının kabuğundan elde edilen Pycnogenol, Ginko biloba, Panax ginseng ekstreleri ile lipoik asittir.
Bu bileşikler güçlü antioksidan aktiviteleri ile diyabete bağlı ortaya çıkan kronik hastalık risklerinin azaltılmasında önemli etkilere sahiptirler.
ŞEKER HASTALARININ VAZGEÇİLMEZİ: KROM
Tip II diyabette kullanılması gereken en önemli doğal bileşik kromdur. Krom vücutta insülin etkinliğini artırarak, kan şekerinin çok daha kolay düzelmesine yardımcı olur.
Bu nedenle tüm dünyada tip II diyabet tedavisinde krom günlük 0,2mg ila 1mg arasında kullanımı önerilmektedir. Özellikle antioksidan aktivitesi çok güçlü olan üzüm çekirdek ekstresi ile birlikte krom alımı diyabetin yardımcı tedavisinde son derece önemlidir.
Üzüm çekirdeği ekstresi içinde bulunan, proantosiyanidin adı verilen doğal bileşikler, çok güçlü sağlık koruyucu maddelerdir. Bu bileşikler; kilo kaybının sağlanmasının yanı sıra, vücutta insülin’in etkinliğini de artırabilmektedir. Bunlardan belki çok daha önemlisi, şeker hastalarında görülen damar sertliğini hafifletmesi ve bu güçlü damar sertliğini önleyici aktivite ile kalp ve damar hastalıklarına karşı güçlü, koruyucu etkiler oluşturmasıdır.
Üzüm çekirdek ekstresinin kan kolesterolünü düşürücü, tansiyonu düzenleyici etkileri de bulunmaktadır. Ayrıca şeker hastalarında görülen yüksek kan şekerine bağlı gelişen hızlanmış yaşlanmaya da karşı koyarak, yaşlanma ile ortaya çıkan Alzheimer hastalığı, Parkinson hastalığı, inme, artmış kanser riski gibi pek çok hastalığa karşı güçlü koruma oluşturur. Bu nedenle üzüm çekirdek ekstresi ve krom kullanımı, diyabetik hastalar için çok önemlidir.
ÇAM AĞACI KABUĞUNUN SIRRI
Diyabette gözde ilerleyici görme kaybı ortaya çıkmaktadır. Özellikle gözün görme işlevini sağlayan retina bölgesinin, damar tıkanıklıkları ya da serbest radikallere bağlı hasarlanması körlüğe yol açabilmektedir.
Diyabetik hastalarda bunun engellenmesi için Pycnogenol günlük 100mg ile 150 mg dozlerında tüm Avrupa’da kullanılmaktadır.
Pycnogenol ile yapılan klinik araştırmalarda görme keskinliğinin arttığı saptanmıştır. Ayrıca pycnogenol kan şekerinin ani yükselmelerini önlemektedir. Benzer şekilde siyah üzüm çekirdeği ekstresinde bulunan proantosiyanidinler de retina hasarına karşı koymaktadır.
2000 YILLIK TIBBİ BİTKİ; KIRMIZI GİNSENG
Kırmızı ya da Kore ginsengi olarak bilinen Panax ginseng, kan şekerini dengeleyen özelliklere sahiptir. Ginsengin farklı bir türü olan Amerikan ginsenginin de benzer etkilere sahip olduğu saptanmıştır. Ancak tüm dünyada ginseng kapsüllerinin standardizasyonları eş değildir ve bu konuda bir fikir birlikteliği yoktur. Panax ginseng içinde temel aktiviteyi gösteren maddeler ginsenosidlerdir.
Bu bileşikler damar bütünlüğünü koruyarak, glikozun barsaklardan emilimini düzenleyerek ve doğrudan hücrelere etki göstererek, pek çok hastalığa karşı koyarlar. Özellikle şeker hastalarında görülen, penisin sertleşme bozukluklarında Panax ginseng ekstreleri ve özellikle de Gingko biloba ve düşük doz kafein ile birlikte ülkemizde bulunan Mone tablet, ereksiyonun yani penisin sertliğinin sağlanması ya da daha uzun süreli olarak devam ettirilmesi için çok sık kullanılmaktadır.
Yine üzerinde önemle durulması gerekli konu, bu tür afrodizyak olarak tanımlanan tabletlerin içinde kimyasal, sentetik maddelerin bulunmamasıdır. Çünkü tüm dünyada içeriği doğru dürüst incelenmeyen Panax ginseng tabletlerinde, sentetik kimyasallara rastlanmıştır.
Bu nedenle her ginseng tableti diyabet ya da ereksiyon bozukluğu gibi ciddi sorunlarla mücadele etmek için uygun değildir. Ülkemizde afrodizyak etki ortaya çıkartan ve ereksiyonu güçlendiren MONE adındaki tablet güvenle kullanabileceğiniz bir afrodizyaktır.
DİYABETTE BESİN TAKVİYELERİ
Tip II diyabette bazı nutrisyonel yani besinsel maddelerde önemlidir. Bunların başında sarımsak gelir. Sarımsak damar sertliğine karşı damarları koruyan önemli bir gıda maddesidir. Diyabetik kişilerin sarımsağı bolca tüketmeleri faydalıdır.
Bir diğer gıda maddesi ise tarçındır. Tarçın ile tip II diyabette yapılan bazı araştırmalarda 1 ila 6gr tarçın alımı ile yüksek kan şekerinin kısmen düşürülebildiği görülmüştür. Bu nedenle diyabetik kişilerin gıda rejimlerinde tarçına yer vermeleri faydalıdır.
Ancak tarçın alımının artırılması için sütlaç ile birlikte yenmesi halinde, bu bir felaketle sonuçlanabilir. Bu nedenle tarçını toz halinde kan şekerini yükseltmeyecek bir gıdaya karıştırarak almak, beklenen faydaları sağlayabilir. Diyabetik hastaların besinsel lif alımını artırması uygun bir yaklaşım olur.
Günlük 20 ila 50 gr lif alımının, kan şekerinin ani yükselmelerine karşı koruyucu etkileri olduğu saptanmıştır. Bu nedenle lifli ancak kalorisi azaltılmış ve yeşil çay ile güçlendirilmiş form içecekleri içinde almak modern beslenme rejimine en uygun metottur. Tip II diyabette magnezyum, L-karnitin, vitamin C ve vitamin E, yine faydalı bileşiklerdir. Bir element olan vanadyum ise modern tıp araştırmalarında etkinliği gösterilememiş bir elementtir ve potansiyel toksik etkileri olabileceği hiçbir zaman göz ardı edilmemelidir.
Unutulmamalıdır ki, diyabet ciddi bir hastalıktır ve yakın doktor gözetiminde, uygun gıda rejimi ile tedavi planlanırken, kişiye uygun egzersiz de mutlaka yapılmalıdır. Diyabet ve özellikle de gittikçe artan bir şekilde görülmeye başlayan tip II diyabetten korunmak için, kilo alımının engellenmesi esastır.
- Bayburt'ta sağlık çalışanı anne adayları normal doğum hakkında bilgilendirildiBayburt Devlet Hastanesi'nde anne adaylarına normal doğum hakkında bilgi verildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 12:43KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM
- ALKÜ'den diş ve ağız bakımı uyarısıAlanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akın,23 Kasım 2024 Cumartesi 11:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- AK Parti Mardin İl Başkanı Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesini ziyaret ettiAK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde hizmete giren Anjiyo Ünitesi'ni ziyaret etti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:38BASIN HABERLERİ
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması 6. gününde sürüyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23BASIN HABERLERİ
- DSÖ danışmanından "iklim krizi kaynaklı salgın" uyarısıDünya Sağlık Örgütü (DSÖ) danışmanlarından Dr. Rita Issa iklim krizinin 2050 yılına kadar yeni bir salgına yol açabileceğini söyledi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23DÜNYADA SAĞLIK
- Biruni Üniversite Hastanesinden "bacak ödemi" uyarısıBiruni Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Okay Abacı, bacak şişmesinin vücuttaki sıvı birikmesinin bir belirtisi olduğunu ve ihmal edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olacağını belirtti.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:23KARDİYOLOJİ
- Ankara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" yapıldıAnkara'da "4. Uluslararası Beslenme, Sağlık Okuryazarlığı ve Eğitim Konferansı" gerçekleştirildi.23 Kasım 2024 Cumartesi 11:03KONGRE VE KONFERANSLAR
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, canlı yayında soruları yanıtladı:"Bu çeteyi (yenidoğan çetesi) çökertmekle kendi kötülerimizi, çürük elmalarımızı ayıkladık. Sağlık sisteminde ne kadar varsa bunların hepsinin peşine gidiyoruz, gitmeye de devam edeceğiz"23 Kasım 2024 Cumartesi 00:03SAĞLIK BAKANLIĞI
- İsrail'in Gazze'de hastaneye düzenlediği saldırıda bir doktor ve çok sayıda hasta yaralandıİsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesine insansız hava aracıyla (İHA) düzenlediği saldırıda, bir doktor ve çok sayıda hastanın yaralandığı bildirildi.22 Kasım 2024 Cuma 23:33BASIN HABERLERİ
- New York'taki kalp ve damar sempozyumunda Türk bilim insanları tecrübelerini paylaştıABD'nin New York kentinde bu yıl 51'incisi düzenlenen "Veith Sempozyumu"nda Türk bilim insanları, Türkiye'de tıp alanındaki gelişmeler ile tecrübe ve birikimlerini yabancı meslektaşlarına aktardı.22 Kasım 2024 Cuma 22:48KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel