16 Ocak 2025
  • Ankara8°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa9°C
  • Antalya20°C
  • İzmir13°C

ŞEKER HASTALARINA GRİP UYARISI‎

Özel imperial hastanesi İç hastalıkları Uzmanı Dr. Figen Çağılcı, havaların giderek soğuduğu ve grip salgınlarının arttığı bu günlerde, özellikle şeker hastalarının çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Şeker hastalarına grip uyarısı‎

19 Aralık 2010 Pazar 22:51

Son yıllarda tehlikesi ve sayısı artan grip salgınlarının, kış aylarının korkulu rüyası olmaya devam ettiğini kaydeden Dr. Figen Çağılcı “Bütün enfeksiyonlara karşı hassas olan şeker hastalarında da gribal enfeksiyonlar tehlike oluşturabilir. Soğuğa maruz kalanlarda virüslerin çoğalması kolaylaşır. Vücut sıcaklığı 35°C’nin altına düştüğünde soğuk algınlığı ve grip kaçınılmaz olabilir. Özellikle kanda şeker seviyesi kontrol altına alınmamış hastalarda hem hastalığa yakalanma artmış hem de komplikasyonlar sıklaşmıştır. Şeker hastalarında salgın zamanlarında sinema, kahvehane gibi toplu yerlere gitmemek koruyucu olacaktır. Ancak en önemli korunma yolu elleri düzenli olarak sabunla yıkamaktır” dedi.

Evde şeker hastası varsa grip geçirmekte olan aile bireyinden uzak durmak gerektiğini belirten Çağılcı “Gerekirse maske kullanılabilir. Sonbahar aylarında şeker, kronik bronşit, astım, böbrek hastaları ve vücut direncini düşürecek kronik hastalıkları olanlar grip aşısı olmalıdırlar. Kış boyunca vücut direncini yüksek tutmak çok önemlidir. Bol sıvı almak, C vitamini içeren meyvelerden bolca yemek, ılık bitki çayları tüketmek koruyucu etkiye sahiptir. Gribe yakalanmış olan şeker hastalarında istirahat ve bol sıvı tüketimi esastır. Diğer insanlarda olduğu gibi şeker hastalarında da daha çabuk iyileşmenin en önemli yolu budur. Ancak istirahat, bol sıvı ve rahatlatıcı grip ilaçları veya ağrı kesicilere rağmen yüksek ateş, boğaz ağrısı, kas eklem ağrıları, terleme azalmıyorsa en kısa sürede doktora başvurulmalıdır. Çünkü şeker hastalarında basit bir grip gibi başlayan bir enfeksiyon vücut direncinin düşüklüğü nedeniyle çok daha ciddi başka enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir ve hastalar düzelmesi zor durumlara girebilir” diye konuştu.

Dr. Figen Çağılcı, doktora danışmadan ilaç almanın ve bilinçsizce antibiyotik kullanmanın da çok sık rastlanan bir yanlış olduğunu vurgulayarak “Bir önceki hastalıktan kalma ilaçları alıp doktora gitmeden önce zaman kaybetmek tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Şeker hastalarının ise bunlara diğer herkesten daha fazla önem vermesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA