ŞEHİR HASTANELERİNDE 'YABANCI HEKİM' ÇALIŞABİLECEK
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş: "Yeni yaptığımız şehir hastanelerinin bir kısmı uluslararası hasta hizmetleri için ayrılmıştır. Burada yabancı dil bilen hemşirelerimiz, hekimlerimiz görev alacaklardır" dedi.
12 Nisan 2017 Çarşamba 14:07
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, Körfez ülkeleriyle sağlık turizmi konusunda iş birliğine gidebileceklerini belirterek, "Yeni yaptığımız şehir hastanelerinin bir kısmı uluslararası hasta hizmetleri için ayrılmıştır. Burada yabancı dil bilen hemşirelerimiz, hekimlerimiz görev alacaklardır. Körfez ülkelerinden gelebilecek hekimler ve hemşireler buralarda çalışabileceklerdir." dedi.
Gümüş, bir otelde düzenlenen "Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Türkiye 4. Ortak Sağlık Çalışma Grubu" toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin KİK ile kurumsal iş birliğinin başlangıcını, 30 Mayıs 2005'te imzalanan "Türkiye Cumhuriyeti ve Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Ülkeler Arasında Ekonomik İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşması"nın oluşturduğunu söyledi.
Anlaşma çerçevesinde iş birliği faaliyetlerinin izlenmesinin ve siyasi, ekonomik, kültürel iş birliği alanlarının belirlenmesinin hedeflendiğini belirten Gümüş, Türkiye'nin, KİK ülkeleriyle stratejik diyalog mekanizmasını kuran ilk ülke olduğunu vurguladı.
Gümüş, bu mekanizmanın oluşturulmasının kardeşlik ilişkilerinin güçlendirilmesi ve daha da değerli olmasını sağladığını dile getirdi.
Uzun süre hak ettiği değeri bulmasa da Körfez İşbirliği Konseyi ile Türkiye ilişkilerinin siyasi, coğrafi ve kültürel bağlar nedeniyle suni olmadığını, karşılıklı fayda temeline dayandığını belirten Gümüş, stratejik ortaklık mekanizmanın çok boyutlu bir yaklaşımla oluşturulduğuna işaret etti.
Gümüş, sağlığın ortak değer olduğunu ve en önemli sektörlerden birisini oluşturduğunu ifade etti.
- "Kendi aşımızı üretmeyi hedefliyoruz"
Türkiye'nin sağlık alanında son 15 yılda önemli reform gerçekleştirdiğine dikkati çeken Gümüş, "Bunu sağlarken önemli kazanımlar elde ettik. Şimdi bu kazanımları daha ileri taşımak için yeni bir ikinci fazı, yeni bir dönemi bugün tartışıyoruz. Önümüzdeki aylarda sağlıkta dönüşümün ikinci fazını ilan edeceğiz. Artık bundan sonra ülkemizde sağlık hizmetlerinin nicelikten ziyade kalitesine önem veriyoruz. Bütün bu süreçlerde önümüzdeki 5 yıldaki hedeflerimizi ortaya koymuş olacağız. Hiçbir zaman sağlık yerinde duran bir mekanizma değildir." dedi.
Gümüş, yeni şehir hastaneleriyle birlikte Türkiye'de 40 bin yataklı hastanelerin kamu-özel ortaklığı modeliyle yapıldığını ve şu ana kadar Mersin, Yozgat ile Isparta'dakilerin açıldığını söyledi.
Şehir hastanelerinin 2018'in sonuna kadar açılacağını bildiren Gümüş, imzaların atıldığını ve kredilerinin de organize edildiğini belirtti.
Gümüş, Ankara'da Bilkent ve Etlik'te iki büyük şehir hastanesi yapıldığını, bunların toplam 8 bin yatak kapasitesine sahip olacağını anlattı.
Fiziki mekanlardan sonra artık içinde çalışacak sağlık personelinin eğitimine, nitelikli personel çalıştırılmasına ve yapılan hizmetlerin kaliteli olmasına önem verileceğini vurgulayan Gümüş, şöyle devam etti:
"Şu anda Türkiye'nin özellikle kamu-özel iş birliği yöntemiyle önemli deneyimleri oluştu. Sağlık iş birliği açısından da Türkiye'nin önünde olan ve şu anda çalıştığımız konulardan biri, sağlık endüstrisinin geliştirilmesidir. Sağlıkta kullanmış olduğumuz başta ilaç, aşı ve tıbbi cihazların yerel üretimini, lokal üretimini sağlamayı hedefliyoruz. Bu bakımdan uzun dönem alım garantisi verilerek, bugün ülkemizin tükettiği aşı yıllık yaklaşık 300 milyon dolar civarındadır. On yıllık alım garantileri verilerek, yabancı ve yerli partnerlerin iş birliğini sağlayarak, Türkiye'de aşı üretimini kendimize özgü, tamamen bizim kontrolümüzde sağlamayı hedefliyoruz."
Sağlık turizmi konusunda da körfez ülkeleriyle iş birliğine gidebileceklerini dile getiren Gümüş, "Yeni yaptığımız şehir hastanelerinin bir kısmı uluslararası hasta hizmetleri için ayrılmıştır. Burada yabancı dil bilen hemşirelerimiz, hekimlerimiz görev alacaklardır. Körfez ülkelerinden gelebilecek hekimler ve hemşireler buralarda çalışabileceklerdir." diye konuştu.
Türkiye'de sağlık alanında uluslararası hasta hizmet fiyatlarını da belirlediklerini ifade eden Gümüş, kimlerin ve hangi kliniklerin sağlık hizmeti vereceğini de tespit etmeye çalıştıklarını bildirdi.
Ülkede 120 bin hekimden 80 bininin uzman olduğunu, bunlardan da 8 bininin üst düzey tecrübesi bulunduğunu belirten Gümüş yapılacak iş birlikleriyle sağlık hizmet sunumunun daha güçlü hale gelebileceğini kaydetti.
Sağlık eğitiminin de çok önemli bir konu olduğuna işaret eden Gümüş, Türkiye'nin üniversite hastanelerinde yoğun hasta sirkülasyonu olduğunu söyledi. Gümüş, bu çerçevede hasta başı eğitimleri de dikkate alınarak, eğitimde yeni bir hamleyi başlatacaklarını ifade etti.
Gümüş, Sağlık Bilimleri Üniversitesinin kurulduğunu dile getirerek, "Bu üniversitenin mütevelli başkanı benim. Bizim 60 eğitim ve araştırma hastanemizi buraya afiliye ettik. 40 bin yatağı olan bir üniversite kurulmuş oldu. Bu üniversitemizin iki tıp fakültesi var. Bakanlığımızın bütün hastanelerini eğitime açtık." bilgilerini paylaştı.
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, TÜSEB Başkanı Kervan ve beraberindeki heyetle bir araya geldiSağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan ve Türkiye Aşı Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ateş Kara, BioNTech kurucu ortağı Prof. Dr. Özlem Türeci ile bir araya geldi.21 Kasım 2024 Perşembe 18:38SAĞLIK BAKANLIĞI
- Sağlık Bakanı Memişoğlu, 3. Uluslararası Anadolu Ebeler Derneği Kongresi'nde konuştu:Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, yenidoğan çetesine ilişkin, "Çeteyi ortaya çıkartan, onu takiple delillendiren, bebeklerimizin ölümüne engel olan bir kişiye niye istifa istenir? Onları yakalattığımız için mi?" ifadesini kullandı.21 Kasım 2024 Perşembe 17:53KONGRE VE KONFERANSLAR
- Ödemiş'te Diyabet Farkındalık Sempozyumu düzenlendiDünya Diyabet Günü etkinlikleri kapsamında Ege Üniversitesi Ödemiş Sağlık Bilimleri Fakültesi'nde 2. Uluslararası Diyabet Farkındalık Sempozyumu gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 17:38DİYABET
- Edirne 112 Acil Çağrı Merkezi 10 ayda 54 bin çağrı cevapladıEdirne Sağlık Müdürü Mustafa İshak Yıldırım, 112 Acil Sağlık Merkezinin 10 ayda 54 bin çağrı cevapladığını belirtti.21 Kasım 2024 Perşembe 17:23SAĞLIK BAKANLIĞI
- "Yenidoğan çetesi" davasının duruşması sanık savunmalarıyla devam ediyorİstanbul'da, bebek acil hastalarını önceden anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları ve haksız kazanç sağladıkları iddia edilen 47 sanığın yargılandığı davanın duruşması sanık savunmalarıyla sürüyor.21 Kasım 2024 Perşembe 17:18BASIN HABERLERİ
- Beypazarı Aile Yaşam Merkezi'nde Ağız ve Diş Sağlığı Semineri düzenlendiBeypazarı'nda "Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası" dolayısıyla "Ağız ve Diş Sağlığı Semineri" gerçekleştirildi.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Niğde'de 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 12 günlük bebeğin kalbinde iki büyük atardamar arasındaki açıklık ameliyatla kapatıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:53KALP VE DAMAR CERRAHİSİ
- Muğla'da ambulansın çarptığı kadın öldüMuğla'nın Seydikemer ilçesinde ambulansın çarptığı kişi hayatını kaybetti.21 Kasım 2024 Perşembe 16:43BASIN HABERLERİ
- Van Eğitim Araştırma Hastanesi Tüp Bebek Merkezi çocuk hayali kuranların hizmetindeVan Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde çocuk sahibi olmak isteyenlere hizmet vermek amacıyla kurulan Tüp Bebek Merkezinde ilk aşılama çalışması yapıldı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:33SAĞLIK BAKANLIĞI
- Medipol Sağlık Grubunca "Ağız ve Diş Sağlığı Festivali" düzenlendiMedipol Sağlık Grubunca düzenlenen Ağız ve Diş Sağlığı Festivali'nde, ağız ve diş sağlığının önemi vurgulandı.21 Kasım 2024 Perşembe 16:23AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2006 Sağlık Aktüel