12 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul8°C
  • Bursa10°C
  • Antalya10°C
  • İzmir14°C

SEBİLLERE DİKKAT! SUDAN GELEN TEHLİKE

Temizlenmeyen su sebilleri Hepatit A ve Hepatit B gibi bazı sarılık türleri ve mide bulantısı, kusma, ishalle seyreden bağırsak hastalıklarına sebep.

Sebillere Dikkat! Sudan gelen tehlike

12 Ağustos 2014 Salı 23:22

Genel ortamlarda kullanılan ve düzenli olarak bakımları yapılmayan su sebilleri ve su soğutucuları hastalık saçıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde sıklıkla kullanılan su sebilleri ve su soğutucularının temizlik kurallarına dikkat edilmediği takdirde ishal, bulantı kusma gibi belirtilerle ortaya çıkan mide bağırsak sistemi hastalıklarına yol açabileceğini söyleyen Acıbadem Fulya Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Hülya Kuşoğlu, "Kullanım miktarına göre belli aralıklarla örneğin aylık olarak su sebillerinin içi ve dışı gözle görülür kirlerden temizlenmelidir. Ardından belli miktarda klorlama veya ozonlama yöntemleri ile hijyen sağlanmalıdır. Ozonlama yapan firmalardan destek alınarak sebil temizliği sağlanabilir. Damacanalara takılan pompalar her değişim sırasında yıkanmalı boruların içinden sıcak su geçirilmelidir" dedi.İyi temizlenmeyen sebillerden bakteri, virüs ve parazitlerin bulaşabileceğini hatırlatan Dr. Kuşoğlu "Dikkat edilmediğinde bazı sarılık türleri, Hepatit A ve Hepatit B de ağız yoluyla insan vücuduna girip enfeksiyona neden olabilmektedir. Su ile bulaşabilen virüslere bağlı ağır ishal vakaları ortaya çıkabilir" diye konuştu.


VİTAMİN KAYNAĞI ENFEKSİYON KAYNAĞI OLMASIN

Çiğ yenen sebze ve meyvelerin özellikle yaz aylarında daha iyi yıkanması gerektiğini bildiren Dr. Kuşoğlu, "Sebze ve meyveler, üretimde kullanılan su ve gübreler ya da toprakta yaşayan bakterilerle kirlenebilir. Sadece bakteriler değil parazitler ve suyla geçen virüsler de meyve ve sebzelere bulaşabilir. Pek çok faydası olan salatalar iyi yıkanmamış sebzelerden hazırlandığında hastalık kaynağı olabileceğinden evde ve ev dışı mekanlarda dikkatli olunmalıdır" dedi.

SİRKELİ SUDA BEKLETİN

Sebzeleri iyi yıkayın

-Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın temel kuralının genel temizliğe uymak olduğunu belirten Dr. Hülya Kuşoğlu, en kolay ve etkili temizlik kuralının ellerin sık sık yıkanması olduğunu ifade etti. Dr. Kuşoğlu, yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: - Kullanım miktarına göre belli aralıklarla su sebillerinin içi ve dışı gözle görülür kirlerden temizlenmelidir.- Ofis, hastane gibi toplu yerlerde sık kullanılan sebillerde ayda bir klorlama veya ozonlama yöntemleri ile hijyen sağlanmalıdır. Bunun için ozonlama yapan firmalardan destek alınabilir. Damacanalara takılan pompalar her değişim sırasında yıkanmalı boruların içinden sıcak su geçirilmelidir.- Çiğ yenen sebze ve meyveleri oda ısısındaki kapta bekleterek ovalayarak yıkayın. Yapraklı sebzeleri yaprak aralıklarını ayırarak temizleyin.- Toprak altında yetişen patates gibi sebzeleri yıkarken, kabuklarındaki fazla toprağı fırçalayarak temizleyin.- Yapraklı sebzeleri, sirkeli veya limonlu suda 10-15 dakika bekletip ardından suyla yıkamak mikroorganizmaların, parazit kistlerinin ve kimyasal artıkların meyve ve sebzelerden arınmasını sağlayacaktır

ATIK SULAR KARIŞABİLİR!

Sağanak yağmurdan sonra denize hemen girmeyinYaz aylarında havuz ve deniz ortamında enfeksiyonların daha sık görüldüğüne dikkat çeken Dr. Kuşoğlu, uygun şekilde klorlanmayan havuzların mikrop yuvası olduğunu, havuza göre daha temiz olan denizin de atık suların karıştığı noktalarda tehlike oluşturduğunu söyledi. Dr. Kuşoğlu, özellikle şiddetli yağmurlardan hemen sonra denize girilmemesi gerektiği konusunda uyardı.

Ziyneti Kocabıyık

 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA