23 Aralık 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa5°C
  • Antalya11°C
  • İzmir9°C

"SANSASYONEL HABERLER KAMUOYUNDA İNFİAL UYANDIRIYOR"

Muammer Saygılı: "Hiç bir veteriner hekimin kanuni ve başka nedenlerle zorunlu kalmadıkça bir hayvanın öldürülmesine karar ve izin vermez"

"Sansasyonel haberler kamuoyunda infial uyandırıyor"

07 Ağustos 2014 Perşembe 14:52

ANTALYA (İHA) - Antalya Büyükşehir Belediyesi’ne ait hayvan barınağı ile ilgili haberler üzerine yazılı bir açıklama yapan Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, hiç bir veteriner hekimin kanuni ve başka nedenlerle zorunlu kalmadıkça bir hayvanın öldürülmesine karar ve izin vermeyeceğini belirtti. 

Saygılı açıklamasında, “Haberlerde sokaktan toplanan kedi ve köpeklerin öldürüldüğü, yakma fırınlarında yakıldığı konuları ön plana çıkmıştır. Hayvan katliamı yapıldığı, buralarda görevli veteriner hekimlerin buna meydan verdiği ve bizzat hayvanları öldürmek için özel gayret sarfettikleri sonucu ister istemez çıkmaktadır. Veteriner hekimler aldıkları eğitim gereği hayvan sağlığı, yaban hayatı, hayvan refahı kapsamında mesleklerini multidisipliner bir yapıyla icra eden meslek erbaplarıdır. Meslek icrasında kendi kanunlarının yanı sıra diğer kanun ve yönetmelikler ile etik ve deontolojiye sadık kalarak çalışmaktadırlar. Bu hususlar veteriner hekimin kamuda veya özelde çalışması durumunda değişmeyecek hususlardır. Hiç bir veteriner hekim, kanuni ve başka nedenlerle zorunlu kalmadıkça bir hayvanın öldürülmesine karar ve izin vermez ancak halk ve hayvan sağlığını tehlikeye atacak durumlarda yasal zorunluluk olduğunda veya iyileşemeyecek derecede hastalanmış veya yaralanmış hayvanların acı çekmemeleri için ötanazi önerebilir” sözlerine yer verdi.

“KAMUOYUNDA İNFİAL OLUŞTURMAKTA”

Hayvan barınaklarında toplu olarak bulunan kedi ve köpeklerin çeşitli salgınlara maruz kaldığını da ifade eden Saygılı, şunları kaydetti:

“Büyük kentlerde trafik kazalarının yoğun olarak gelmesi ve bunların çoğunun ağır vakalar olması nedeniyle ölüm oranları yüksek olmaktadır. Çeşitli nedenlerle ölen hayvanlar biyolojik atık sınıfına girmektedir. Biyolojik atıkların bertaraf edilmesi ya sızdırmaz çukurlarda kimyasallar ile veya daha gelişmiş olarak yakma fırınlarında yakılarak olmaktadır. Tüm dünyada uygulanan yöntemlerdir. Özellikle kuduz ve diğer salgın hastalıklar nedeni ile ölen hayvanların yakılarak bertaraf edilmesi halk sağlığı ve hayvan sağlığı açısından tercih edilmelidir. Diğer belediyelerin de uygulaması gereken bir yöntemdir. Yakma fırınlarında canlı hayvanların yakılması hiçbir yerde asla uygulanmamaktadır. Sokak hayvanlarının rehabilite edildiği barınaklarda bazı olumsuzluklar ister istemez olacaktır. Bu olumsuzlukları eleştirmek, olumluya çevrilmesini sağlamak için tepki vermemiz en doğal hakkımızdır. Odamız zaman zaman hem basın aracılığı hem toplantılar yolu ile görüşlerini aktarmıştır ancak bilimsel olmayan bir şekilde yakma fırınlarının Hitler’in fırınları ile özleştirilmesi, kısırlaştırma ameliyatı sonrası uyanmayı bekleyen köpeklerin öldürülmüş gibi resimlenerek sansasyonel bir şekilde gösterilmesi kamuoyunda infial oluşturmakta, veteriner hekimlere ve kamuya karşı güven duygusunu azaltmaktadır. Yerel yönetimler bu tür sansasyonel haberler nedeniyle sokak hayvanları ile ilgili çalışmalardan uzak durarak tepkilere maruz kalmak istememektedirler.”

İLÇE BELEDİYELERİNDE BARINAK YOK

Avrupa ülkelerinde Türkiye hariç sokak hayvanları sorunu bulunan başka ülke bulunmadığını belirten Saygılı açıklamasında, “O nedenle örnek alacağımız bir çalışma da mevcut değildir. Bu sorunu Türkiye’ye özgü, bizler hep birlikte çözmek durumundayız. Antalya ‘da ilçe belediyelerinin dördü dışında barınaklarının olmaması, sokak hayvanlarının Büyükşehir Belediyesi tarafından rehabilite edilmesi zorunluluğunu doğurmuştur ve kapasitesinin üzerinde çalışmak durumunda kalmıştır. Kapasite üzerinde çalışmanın da olumsuzluklara neden olması muhtemeldir. Barınak yapmayan belediyeler elbette bünyelerinde kedi ve köpek ölümü gibi sorunlar yaşamazlar. Kamuoyu olarak, barınak açıp sokak hayvanları sorununun çözümüne katkı koymak isteyen belediyelere yardımcı ve teşvik edici olmalıyız. Büyükşehir Belediyesi’nin barınak kapasitesini arttıran yeni bir planının olduğunu biliyoruz. Beklentimiz, bu planın bir an önce hayata geçirilmesi, 153 acil hattı, kedi ve köpek parkları, su ve beslenme üniteleri, tuvalet poşetlerini içeren stantlar gibi uygulamaların geliştirilerek devam etmesi, ilçe belediyelerinin barınak açmalarının sağlanması, kedi ve köpekte nüfus planlaması için sivil toplum örgütlerinin de yer aldığı bir çalışmanın yapılması elzemdir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA