26 Aralık 2024
  • Ankara3°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa12°C
  • Antalya8°C
  • İzmir11°C

SALGIN HASTALIK ZEKAYA ENGEL

Dünyadaki zekâ farklılıklarının sebepleri üzerineyapılan uluslararası bir araştırma, bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu bölgelerde IQ’nun gelişmediğini ortaya koydu.

Salgın hastalık zekaya engel

25 Ekim 2011 Salı 10:25

ABD’de yapılan uluslararası bir araştırma, çocukluk aşamasında karşı karşıya kalınan bulaşıcı hastalıkların insan beyninin gelişimini sekteye uğrattığını ve bu tür bir hastalık geçirenlerin IQ’larının düşük olduğunu ortaya koydu. New Mexico Üniversitesi’nden Prof. Christopher Eppig başkanlığında bir ekip tarafından 192 ülkede yapılan araştırmaya göre, IQ’su en yüksek çıkan ülke 108 ile Singapur, bunu 106 ile Güney Kore ve 105 ile Çin ve Japonya izliyor. Her dört ülkede de bulaşıcı hastalık yok denecek kadar az. En düşük IQ’lu ülke ise 59 ile Yeni Gine ve 64 ile Kamerun. Her iki ülkenin de bulaşıcı hastalık tarihi son derece zengin. Türkiye’nin IQ’su ise 90.

Scientific America’da yayımlanan habere göre, araştırmacılar bulaşıcı hastalıklarla IQ arasındaki ilişkiyi araştırırken yüksek IQ’nun bireylere okulda yüksek not, daha iyi bir eğitim, daha iyi sağlık, daha üstün performans, daha az obezite riski ve daha yüksek maaş sağladığı gerçeğinden hareket etti. Daha önce IQ farklılıklarının gerisinde cağrafyanın, genetiğin veya iklim şartlarının yattığına dair teoriler vardı. Ancak son araştırma, bulaşıcı hastalıklarla IQ düzeyi arasında son derece güçlü bir bağ olduğunu gösterdi.

Enerjiyi alıp götürüyor

Prof. Eppig, yeni doğan bebeklerin enerjilerinin yüzde 87’sini, beş yaşındaki çocukların ise yüzde 44’ünü beyin için harcağını belirterek, bu yaşlarla karşılaşılan bir bulaşıcı hastalığın bu enerjinin neredeyse tamamını alıp götürdüğünü ve bunun da beyni zayıf düşürerek IQ’nun gelişimini engellediğini söyledi.

Sıtma IQ düşürüyor

PROF. Christopher Eppig ve ekibinin bulduğu sonuçlar, daha sonra yapılan araştırmalar tarafından da desteklendi. Hastalık-IQ ilişkisini bireysel düzeyde ele alan Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof. Atheendar Venkataramani, Meksika’da sıtmayla savaş için pilot bölge seçilen yörelerdeki IQ oranının daha yüksek olduğunu gösterdi. Belli bir yaşta bağırsak kurdu ile boğuşan çocukların da IQ’sunun daha düşük olduğu da tespit edildi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA