31 Ekim 2024
  • Ankara14°C
  • İstanbul16°C
  • Bursa18°C
  • Antalya22°C
  • İzmir18°C

'SAĞLIKTAKİ SKANDALLARIN BİTMESİ İÇİN AKREDİTASYON SİSTEMİ ŞART'

Ameliyat öncesi ve ameliyat sırasında sağlık personelinin yaptığı hatalar hastalar için hayati sorunlara yol açıyor.

'Sağlıktaki skandalların bitmesi için akreditasyon sistemi şart'

30 Ağustos 2008 10:21

Ameliyat öncesi ve ameliyat sırasında sağlık personelinin yaptığı hatalar hastalar için hayati sorunlara yol açıyor.

Son olarak Denizli'de idrar yollarındaki enfeksiyon sebebiyle hastaneye yatan 39 yaşındaki Emine Çelik'in başka bir hastayla karıştırılarak, rahimi alındı. Hastanelerdeki yanlışlıklar standart eksikliğini gündeme getirdi. Türkiye'ye ilk kez JCI (Joint Commision International) akreditasyon sistemini getiren Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, "Akreditasyon getirilmezse daha çok hastanın hayatı kararabilir." uyarısında bulunuyor. Sarıoğlu, 'Türk akredite sistemi'nin kurulmasını ve bütün hastanelerde uygulanmasını istiyor.

Akredite sistemi, hastaya künye takılmasından ameliyat öncesi anestezi ve cerrahi uzmanlarının son kontrollerine kadar her süreci belirli kurallara bağlıyor. Hasta kuruma girdikten sonra belirli kurallara göre takip ediliyor. Yapılan her işlem tanımlanarak resmi kayıtlara geçiriliyor. Prof. Dr. Sarıoğlu, 2002 yılında özel bir hastaneye ilk defa akreditasyon getirdiğinde çalışanların kurallara uymakta zorlandığını anlatırken, "Fakat zamanla alıştılar. Her aşamanın kurallarla işlemesi hata sayısını minimum seviyeye indirdi." diyor.

Konya, İzmir ve Denizli'de meydana gelen hatalı ameliyatlara atıfta bulunan Sarıoğlu, şunları söylüyor: "Oralarda uygulanmayan akreditasyonlar bu olaylara sebep oldu. Hastaların üzerinde kimlik olsaydı, hemşire hastanın hangi rahatsızlıktan dolayı hangi ameliyathaneye gönderileceğini kontrol etseydi, anestezi uzmanı ve cerrah, hastanın filmlerini inceleseydi hastanın imzası alınsaydı; bu hatalar olmazdı. İşte akreditasyonda bütün bu aşamalar gerçekleştiriliyor." Prof. Dr. Sarıoğlu, bebek ölümlerinin yaşandığı Dr. Zekai Tahir Burak bebek cesedinin karton kutuyla aileye teslim edilmesini de akredite sistemi olmamasına bağlıyor.

Avrupa Cerrahi Enfeksiyon Derneği Başkanı Prof. Dr. Metin Çakmakçı da Türkiye'de tıbbî hatalar sebebiyle yılda 20 bin kişinin öldüğünü söylüyor. Çakmakçı şöyle konuşuyor: "Trafik kazalarından yılda 6 ile 10 bin arasında insan yaşamını yitiriyor. Sağlık alanında trafik kazalarından iki kat daha fazla insan ölüyor."

Hastalar mağdur oluyor

Konya Numune Hastanesi'nde Gülizar Durmaz'ın tümörlü sağ böbreği yerine sağlam olan sol böbreği alındı.

İzmir'de 55 yaşındaki S.K.'ya, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde, katarakt ameliyatı yapılması gerekirken rahmi alındı.

Denizli'de idrar yollarındaki enfeksiyondan dolayı hastaneye yatan Emine Çelik, başka bir hastanın yerine ameliyat edilerek rahmi alındı.

Zaman

Yorumlar
SON DAKİKA