07 Ocak 2025
  • Ankara4°C
  • İstanbul14°C
  • Bursa14°C
  • Antalya17°C
  • İzmir14°C

‘SAĞLIKTA PARASIZ DÖNEM’ GÜZEL SLOGANDI AMA BİTTİ

7 yıl önce ‘sağlıkta dönüşüm’ yapıldı. Evet, artık hastanede rehin kalmıyorsunuz, çünkü paranız yoksa muayene bile etmiyorlar. Acile gitmeden önce bankaya gitmeniz gerekiyor.

‘Sağlıkta parasız dönem’ güzel slogandı ama bitti

20 Eylül 2015 Pazar 13:17

Vatan'dan Mert Nayır'ın yazısı

Yaklaşık 7 yıl önce adeta “bir devrim” niteliğinde sunulan ve aradan geçen süre içinde neredeyse değişmeyen tek satırı kalmayan “Sağlıkta Dönüşüm” vatandaş tarafından büyük takdir toplayan bir uygulama olmuştu. Ancak Hükümetin “Sağlıkta Parasız Dönem” sloganı ile sunduğu bu uygulama sadece bir yıl dayanabildi. 

O zamanın sloganları; “Sağlıkta Parasız Dönem”, “Saatlerce sıra bekleme randevu al”, “Hastanede rehin kalma dönemi bitti” ve daha fazlasıyla sunulan “Sağlıkta Dönüşüm” aslında dönmeye devam ediyor. Hem de tam ters yönde. Nasıl mı? Eczaneler muayene parası tahsilcisi oldu, hastanede sıra beklemiyorsunuz ama Sağlık Bakanı’na bile 48 gün sonraya randevu veriliyor, hastanede rehin kalmıyorsunuz çünkü paranız yoksa muayene bile olamıyorsunuz, acile gitmeden önce bankaya gitmeniz gerekiyor

Önce katılım payı alındı

Sağlık sistemi 7 yıl içerisinde nasıl değişti, hep beraber kısa başlıklarla bir göz atalım;

1 Ekim 2008 tarihinde başlayan “Sağlıkta Parasız Dönem” yalnızca bir yıl dayanabildi. 01 Ekim 2009 tarihinden itibaren devlet hastanesine başvuranlardan 8 TL, özel hastaneye başvuranlardan ise 12 TL katılım payı alınmasına başlandı. Ayrıca, muayene sonrasında doktor reçete yazmış ise 3 TL de katılım payı eczaneler tarafından tahsil edilmeye başlandı… Muayene parası bugün puanlaması en düşük özel hastanede bile 100 TL civarına, kamuda ise son tebliğ ile 15 TL’den 30 TL’ye çıktı.

Hastaneye gidip randevu alma dönemi ise bitti. Şimdi o randevuyu ‘Merkezi Hastane Randevu Sistemi’nin 182 numaralı hattını arayarak alıyoruz. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerden randevu almak için aranan bu hattan, Bakanlık herhangi bir bedel almıyor. Ancak, ücret, telefon operatörlerine ödeniyor. Yoğunluk sebebiyle dakikalarca hatta beklemek zorunda olduğumuz 182’nin dakikası ise 15 kuruştan başlıyor ve 80 kuruşa kadar ulaşıyor… Geçtiğimiz aylarda Sağlık Bakanı canlı yayında bu hattı tanıtmak için telefon ile randevu almaya çalıştı, ancak 48 gün sonrasına sıra verdiler. Kendisi bile inanamadı…

Rehin kalma yok

Hastanede rehin kalma hala yok! Neden mi? Çünkü “provizyon uygulaması” geldi. Daha hastaneye girdiğimiz anda TC kimlik numarasına bakıp, “Sizin sosyal güvenceniz yok hastaneye alamayız” diyorlar ve hastaneye giremediğimiz için artık rehin de kalamıyoruz. Ama unutmuşlar ki, tedavi de olamıyoruz...

1 Ocak 2012 sabahına tüm Türkiye GSS’li uyandı. Bu saatten sonra 18 yaşından büyük çocuk, GSS prim borcu olan vatandaş acile gitmeden önce bankaya gitmek zorunda bırakıldı. İki buçuk senede 12 milyar TL’lik Genel Sağlık Sigortası prim borcu sessiz sedasız vatandaşa yazıldı.

Aile hekiminin tahlil yetkisi elinden alındı

Sağlık Bakanlığı, aile hekimlerinin tahlil ve tetkik yapma hakkını elinden aldı. Aile hekimine muayene olan hasta artık direkt hastaneye gidecek. Sağlık Bakanlığı’nın Aile Sağlığı Merkezleri’ne gönderdiği yazıda artık birçok tetkik ve tahlil aile hekimleri tarafından istenemeyecek. Gerekçe olarak ‘Laboratuvar Bilgi Yazılım Sistemi’nde revizyon ve çalışma gösterildi. Hastalar bu nedenle yapılacak tahliller için aile hekiminden devlet veya özel hastaneye sevk isteyecek.

İPTAL EDİLEN TETKİKLER

- Ürik asit (Hipertansiyon)
-  Alkalenfosfataz (Siroz)
-  Dehidrogenaz (Lenfoma)
-  Kreatin (Kalp krizi)
-  Fosfor (Karaciğer, tiroid)
-  Kalsiyum (Kemik hastalığı)
-  Magnezyum (Bağırsak)
-  Sodyum (Diyabet)
-  Potasyum (Hipertansiyon)
-  Vitamin B12 (Demir eksikliği)

Toplu para yerine maaş hakkı geliyor

1 EKİM’DE Bireysel Emeklik Sistemi için yeni dönem başlıyor. Son 10 yılda ciddi büyüme kaydeden 2013 yılı başında devletin yüzde 25’lik doğrudan desteği ile büyük bir ivme kazanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), yıllık gelir sigortası yönetmeliğinin 1 Ekim’de devreye girmesi ile yeni bir döneme daha adım atıyor. 2003 yılında başlayan BES’te 10 yılını dolduran katılımcılar, yeni dönemde isterlerse toplu para yerine ömür boyu emeklilik maaşı alabilecek. 1 Nisan tarihinde yayınlanan ve 1 Ekim’de yürürlüğe girecek olan Yıllık Gelir Sigortası Yönetmeliği’yle sadece Bireysel Emeklilik Sistwemi emeklileri değil, ayrıca birikmiş parasını değerlendirmek isteyen herkes ömür boyu maaş alma hakkına sahip olacak.

Emekliyle oynamayın 13’üncü maaşı verin

Yaklaşık 11 milyon emekli, ek gelire kavuşmak için promosyon müjdesine kilitlendi. Sosyal Güvenlik Kurumu işin peşini bırakmadı, sonunda bankalarla görüşme trafiği hızlanacak. Seçime kadar sonuca ulaşılması bekleniyor. Bankalarla yapılacak görüşmelerde SGK tarafından bankalara yıllık 120 milyar liranın yatırıldığı vurgulanacak. Bankaların emeklilerden kazanmadıkları savlarına karşı, maaş pastasından pay almak için yapılan puan, para, altın hediye eden kampanyaların altı çizilecek. Vatandaşın cebinden büyüyen bankalar, emekliliklerimiz için bu sefer insafa gelecekler mi hep beraber göreceğiz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA