22 Aralık 2024
  • Ankara5°C
  • İstanbul6°C
  • Bursa6°C
  • Antalya9°C
  • İzmir10°C

'SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM' SAĞLIKSIZ

Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ne hekimlerin itiraz sesleri yükseliyor. 30 tıp derneğinin oluşturduğu Uzmanlık Dernekleri Platformu Başkanı Prof. İtil “Yasayı hukukçulara incelettirdik. Birçok madde anayasaya aykırılıklar içeriyor. Eğer yasalaşırsa, hakkımızı a

'Sağlıkta dönüşüm' sağlıksız

16 Eylül 2009 10:39

Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ne hekimlerin itiraz sesleri yükseliyor. 30 tıp derneğinin oluşturduğu Uzmanlık Dernekleri Platformu Başkanı Prof. İtil “Yasayı hukukçulara incelettirdik. Birçok madde anayasaya aykırılıklar içeriyor. Eğer yasalaşırsa, hakkımızı arayacağız. Hekimlerin hemen tamamı yasaya karşı” dedi.

30 tıp derneğinin oluşturduğu Uzmanlık Dernekleri Platformu Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil, AKP hükümetince yürürlüğe konulan Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin, Anayasaya aykırı olduğunu, ne ekonomik ne de idari açıdan sürdürülebilirliğinin mümkün olduğunu belirterek, “Hekimlerin hemen tamamı yasaya karşıdır” dedi.

ABD'de, zenginlerin “Benim paramla fakiri tedavi etme” sloganıyla itiraz ettiği sosyal güvenlik yasası tartışılırken, Türkiye'de de sağlıkta piyasalaştırmayı getiren Sağlıkta Dönüşüm Projesi'ne hekimlerin itiraz sesleri yükseliyor. Uzmanlık Dernekleri Platformu adına açıklama yapan Prof. Dr. İsmail Mete İtil, sosyal güvenlik sistemindeki açıkların fazla olduğu öne sürülerek gerçekleştirilen yasal değişikliklerin sistemde daha büyük açıklara yol açtığını anımsatarak, şöyle devam etti: “Özel sektöre 2008 yılında 5 milyar dolara yakın para aktarıldığı halde, özel sektörde de iflaslar artmaya başladı. Sistem hekimi kazanmayı düşünmediği için başarı şansı çok düşük. Başarılı olduğu söylenen sistemde hekimlerin 2007 yılında yürürlüğe giren yönetmeliklerle serbest çalışma hakları engelleniyor, özel hastanelerin kadroları kontrol altına alınıyor, tedavi masrafları bütçe talimatlarıyla son derece düşük ücretlere çekiliyor, hekim emeği ucuzlatılıyor ama sadece 2008 yılında 26 milyar dolar SGK açığı var.”

Antidemokratik yönetmelikler, baskılar...

Sistemin “liberal yönetimlerde görülmeyecek anti-demokratik yönetmelikler, mali baskılar, kurum baskıları ve Türkiye ekonomisini zorlayan açıklarla” sürdürülmeye çalışıldığının altını çizen Prof. Dr. İsmail Mete İtil, özetle şunları kaydetti: “Özel sektöre hekimlere yüksek ücret ödenmemesi için uyarılarda bulunulmuştur. Meclis'te çoğunluğu bulunan bir iktidar için yasa çıkarmak zor değildir. Ama bu yasa ve değişiklikleri Türkiye'yi sıkıntıya sokacak ve siyasi bir hata olacaktır. Yasayı hukukçulara incelettirdik. Birçok madde anayasaya açık aykırılıklar içermektedir. Eğer yasalaşırsa, hukuksal olarak hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Hekimlerin hemen tamamı yasaya karşıdır. Türk Tabipleri Birliği'nin bunun bilinciyle hareket edeceğinden eminiz.”

ankarahaber.com

Yorumlar
SON DAKİKA