20 Kasım 2024
  • Ankara2°C
  • İstanbul10°C
  • Bursa6°C
  • Antalya13°C
  • İzmir10°C

SAĞLIKLI VE UZUN ÖMRÜN YİRMİ İKİ ŞİFRESİ

Basit ama etkili önlemlerle ömrünüze ömür katmak elinizde. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Sadi Vural, tüm vücudunuzu koruyan sayısal önerileri şöyle sıralıyor:

Sağlıklı ve uzun ömrün yirmi iki şifresi

23 Şubat 2011 Çarşamba 09:00

HAFTADA 1100 KALORİ YAKIN
Duke Üniversitesi’ndeki bilim insanları, haftada 1100 kalori yakacak kadar egzersiz yaparak, damar tıkanmasına ve hipertansiyona yol açan karın bölgesindeki yağ birikmesine engel olunabileceğini belirtiyor... Grup egzersizi yapanlar ise haftada 500 kalori daha fazla yakmayı başarıyor

YILDA BİR DİYABET TAHLİLİ
Tip 2 diyabet, damar duvarının esnekliğini bozuyor, kanda pıhtılaşmayı artırıyor ve damar iç yüzeyindeki hücre hasarını kolaylaştırıyor. Amerikan Diyabet Derneği, kalp sağlığı için açlık kan şekerinin 100 mg/dl’nin altında olmasına dikkat çekiyor. Şikayeti olmasa bile 20 yaşın üzerindekilerin yılda bir diyabet testi yaptırmasını

250 GRAM MAGNEZYUM
Fransız bilim adamları, kanlarında yüksek düzeyde magnezyum bulunan erkeklerin, düşük olanlara kıyasla herhangi bir sebepten ölme risklerinin yüzde 40 daha düşük olduğunu buldu. Bu nedenle günlük öğününüze 250 miligramlık bir magnezyum hapı eklemenizde fayda var.

GÜNDE 4 FİNCAN KAHVE
Dinlenmeye ihtiyacınız olduğunuzda kahve içmenizde fayda var. Çünkü günde dört fincan kahve, kalp hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini yüzde 53 oranında düşürüyor.

Uyku, hayatımızda her şeyin düzene konduğu, tamir ve tedavinin yapıldığı son derece önemli bir süreç... Ayrıca uyku sırasında gençlik hormonları olarak lanse edilen büyüme hormonu ve melatonin salgılanıyor. Sağlıklı yaşam için günde yedi ile dokuz saat arası uyumaya özen gösterin.

GÜNDE 2-3 LİTRE SU İÇİN
Su, hücrelerin ve tüm organların yaşaması için şart. Dolayısıyla her gün bol bol su içmeyi asla ihmal etmeyin. Eğer 60-70 kilo arasındaysanız günlük içmeniz gereken su miktarı 2 litredir. 90 kiloysanız bu rakam 3 litreye çıkar...

15 DAKİKA GÜLME MOLASI
15 dakikalık komik bir video izleyerek, kalbinize giden kan akışını yüzde 50 artırabilir, damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltabilirsiniz. İyisi mi, evde sık sık komedi filmleri izleyin veya sanal dünyada dolaşan komik videolara göz atın.

2 KÜÇÜK PARÇA ÇİKOLATA
Hollanda’da yapılan 15 yıllık bir çalışma sonucunda; günde sadece 4 gram kakao tüketen erkeklerin, kalp krizi geçirme olasılığının yarı yarıya düştüğü tespit edildi. Siz de kalp sağlığınız için günde iki küçük parça çikolata yiyebilirsiniz.

15DAKİKA GÜNEŞLENİN
Güneş iki ucu keskin kılıç gibidir... Fazlası cilt kanserine neden olabiliyor, diğer taraftan da vücudumuza gerekli olan D vitamininin oluşmasında anahtar bir rol üstleniyor. Bu nedenle her gün düzenli olarak 10-15 dakika güneşten faydalanın. Ayrıca sabah güneşe çıkmanız, gece rahat uyumamıza da yardımcı oluyor.

VKİ’NİZ 24.9’U GEÇMESİN
Başta kalp sağlığınız olmak üzere pek çok hastalıktan korunmak için ideal kilonuzu korumanız şart! Bu nedenle, vücut kitle indeksiniz (VKİ) 18.5-24.9 arasında olmalı. Vücut kitle indeksi; vücut ağırlığının, boyun karesine bölünmesiyle elde ediliyor. Vücut ağırlığınız 70 kilo, boyunuz da 1.60 ise VKİ’niz: 70 (1.60 x 1.60) = 27.34’tür.

EN AZ 15 SANİYE EL YIKAYIN
Bulaşıcı hastalıkların, elle temas sonucu bulaşabileceğini aklınızdan çıkarmayın. Yetersiz el yıkama, ‘e.coli’ ve ‘salmonella’ gibi besinlerle ilgili mikropların yayılmasına da yol açabiliyor. Korunmak için ellerinizi sık sık dezenfektanlı sıvı sabunla, ılık suyun altında, en az 15-20 saniye yıkayın.

BELDE SINIR 88 SANTİMETRE
Bel cevresiniz kadınsanız 88, erkekseniz 98 santimi geçmesin. Çünkü bu tipte yağlanma, metabolizmada ciddi değişikliklere neden oluyor, Kalp damar hastalığı, hipertansiyon, kolesterol ve diyabet riski kayda değer derecede artıyor.

30 DAKİKA ŞEKERLEME YAPIN
Gün arasında yapacağınız 30 dakikalık bir şekerleme seansı, koroner ölüm riskini yüzde 37 oranında düşürüyor. Neden mi? Çünkü bu kısa uyku, kalbinize zarar veren stresi hafifletiyor.

50’DEN SONRA PSA TESTİ ŞART
Sağlıklı bir yaşam için 50 yaşında tüm bağırsağın görülmesine imkan tanıyan kolonoskopi yaptırın ve beş yılda bir aynı işlemden geçin. Prostat kanserini erken teşhis için de 50 yaşından itibaren her erkek, yılda bir kez PSA testi yaptırmalı.

KIRMIZI ET 3’Ü GEÇMESİN
Kırmızı eti, haftada üç kereden az tüketmeye özen gösterin. Böylelikle kırmızı etin DNA üzerindeki kanserojen etkisine vücudunuzu daha az maruz bırakmış olursunuz.

40'TAN SONRA CHECK-UP
Efor testi, check-up’ta başvurulan yöntemlerden biri. Test, ritim ve ileti bozukluklarını araştırmak amacıyla yapılıyor. Bu sayede kalp ve dolaşım sistemi hastalıkları da ciddi boyutlara ulaşmadan tedavi edilebiliyor. 40 yaşından itibaren yılda bir kez kardiyolojik check-up’tan geçmeniz, kalp sağlığınız açısından büyük önem taşıyor.

BENLERİ KONTROL ETTİRİN
Cildinizi her yıl dermatoloji uzmanına göstermek de sağlığınız için yaptırmanız gerekenler arasında yer alıyor. Çünkü benler, ölümcül bir kanser türü olan melanom riski taşıyor. Dijital dermatoskopi ile melanom tespit edilebiliyor.

KEMİK ÖLÇÜMÜ YAPTIRIN
Özellikle ailenizde osteoporoz (kemik erimesi) öyküsü varsa, kemik ölçümü yaptırmanız çok önemli. Dansitometri cihazıyla vücudunuzdaki kemik erimesi riski saptanıyor. Erken teşhis sayesinde, ileri yaşlarda ciddi ve yaşamsal problemlere neden olan kırıkların oluşması engellenebiliyor.

KALSİYUM AÇIĞINI YEŞİL SEBZELERLE KAPATABİLİRSİNİZ
Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Selda Bağış, güçlü kemiklere sahip olmanız ve onları korumanız için şu önerilerde bulunuyor...

KİLO BAŞINA 1 GRAM PROTEİN
Yüksek proteinli diyetler, idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemiklerden kalsiyum kaybına yol açarken, bunun aksine yetersiz protein alınması ise kas gücü ve kitlesinde azalmaya, bunun sonucunda da düşme ve kırık riskinin artmasına yol açıyor. Güçlü kemiklere sahip olmak için her gün kilo başına bir gram protein almaya özen gösterin.

25 GRAM POSA YETERLİ
Aşırı posalı besinleri tüketmekten sakının. Çünkü aşırı posalı besinler yemek, bağırsaktan kalsiyum emilimini bozarak kemikten kalsiyum kaybına yol açabiliyor. Kepekli besinleri, tam tahıllı ekmekleri, sebze ve meyvelerin kabuklarını ve baklagilleri dengeli oranda tüketmeye dikkat edin. Günde 20-25 gram posa tüketmeniz, sağlıklı beslenmeniz için yeterli gelecektir.

DÜZENLİ KALSİYUM ALIN
Her gün yeterli miktarda kalsiyum almaya özen gösterin. Gün boyunca iki su bardağı süt veya yoğurt ve iki kibrit kutusu kadar peynir tüketmelisiniz. İleri yaşlardaysanız az yağlı süt tercih edin. Menopozdaki kadınların günde 1200 miligram kalsiyum alması gerekiyor.

HER ÖĞÜN YEŞİL SEBZE
Sütn dışında; özellikle brokoli olmak üzere, kıvırcık lahana, ıspanak ve asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, fındık, yer fıstığı, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlar ile pekmez, kalsiyumdan zengin besinler arasında yer alıyor. Yeşil yapraklı sebzeleri her öğünde, yağlı tohumları da günde ortalama 30 gram kadar tüketmeyi ihmal etmeyin!

Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
SON DAKİKA