05 Kasım 2024
  • Ankara1°C
  • İstanbul9°C
  • Bursa6°C
  • Antalya15°C
  • İzmir12°C

"SAĞLIKLI NESİLLER YETİŞTİRMEK İÇİN ET TÜKETİMİ ÖNEMLİ"

"Et tek başına tüketilmemesi lazım. Etin yanında yeşil sebzesi, soğanı, meyvesi mutlaka olması gerekiyor çünkü bunların koruyucu etkileri vardır"

"Sağlıklı nesiller yetiştirmek için et tüketimi önemli"

25 Temmuz 2014 Cuma 13:15

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mükerrem Kaya, etin protein içeriğiyle mineral maddesiyle vitaminleriyle sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde önemli bir gıda maddesi olduğunu belirterek, "Etin tek başına tüketilmemesi lazım. Yanında yeşili, sebzesi, soğanı, meyvesi mutlaka olması gerekiyor çünkü bunların koruyucu etkileri var" dedi.

Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayvansal kaynaklı gıdaların insan beslenmesinde mutlaka bulunması gereken gıda maddeleri olduğunu dile getirerek, etin tokluk hissi vermesi ve ayrıca, lezzeti ve aroması nedeniyle çok tercih edildiğini söyledi.

Etin insan sağlığı üzerinde farklı şekillerde olumsuz etki gösterebildiğini anlatan Kaya, şunları kaydetti:

"Dikkat etmediğimizde et hazırlanırken bazı zararlı bileşikler oluşmaktadır. Onun için ramazanda mangal keyfini pek uygun görmüyorum. Bir sürü zararlı maddeyi ete bulaşan, kimyasal, kanserojen maddeleri vücuda almış oluyoruz. Mangal keyfini biraz erteleyelim. Ramazanda ve ramazandan sonra da aynı şeyi yapmamız gerekiyor. Bu şekilde dumanların, ateşe aşırı şekilde yaklaşılarak yapılan bir mangalın ister ramazanda ister ramazandan sonra olsun sağlık üzerine çok olumsuz etkileri var."

Özellikle dumandan ete bulaşan çok sayıda kanserojen madde olduğunu dile getiren Kaya, "Bu açıdan çok dikkatli olmak gerekiyor. Eti, yavaş pişireceğiz. Mümkün olduğunca hele ramazanda kızartmalardan uzak duracağız" ifadelerini kullandı.

Etin haşlanmışının, daha yavaş pişirilmiş olanın tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Kaya, ızgara veya mangal yaparken etin yağsız olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yağsız ve kaliteli etlerin mangalda pişirilmesi gerektiğini ve etin kuru sıcaklıkta çok kalmaması gerektiğini anlatan Kaya, "Etin yanında yeşili, sebzesi, soğanı, meyvesi mutlaka olması gerekiyor. Etin tek başına tüketilmemesi lazım. Etin yanında mutlaka bunlar da olmalıdır çünkü koruyucu etkileri vardır" dedi.

- "Tükettiğimiz eti sağlıklı bir şekilde pişirelim ve tüketelim"

Prof. Dr. Kaya, "Et, protein içeriğiyle mineral maddesiyle vitaminleriyle insanın beslenmesinde önemli bir paya sahip. Sağlıklı nesillerin yetiştirilmesinde et önemli bir gıda maddesi" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin çok fazla et tüketen bir ülke olmadığına dikkati çeken Kaya, şöyle devam etti:

"Tükettiğimiz eti de sağlıklı bir şekilde pişirelim ve tüketelim. Eti hazırlarken sağlıksız hale getirmeyelim. Problemimiz bu. Dikkat edilmesi gereken husus, yüksek sıcaklıklardan kaçınılacak, ateşle doğrudan temas olmayacak. Ateşten, 15 santimetrelik bir mesafenin korunması lazım. Saf odun kömürünü kullanmak gerekiyor. Yağsız et tercih edilmeli. Odun kömürünün kor haline gelmesi gerekiyor. Eğer et yağlıysa yağlar eriyip kömürün üzerine düştüğü zaman çıkan dumandan ete çok sayıda kanserojen madde bulaşmaktadır. Bizzat kendi kendimize aslında zarar veriyoruz."

Mangalın az ama öz yapılması gerektiğini ve baharat katılmasını öneren Kaya, ete tuzun az katılmasına özen gösterilmesini de tavsiye etti.

Kaya, "Sebze, meyve çok önemli. İnsan beslenmesinde etin yanında sebzenin de olması lazım. Boş mideyle bir sürü kimyasal maddenin olduğu bir eti içeriye almak doğru değil, onun için çok dikkat edilmeli" dedi.

Yorumlar
SON DAKİKA